Το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας – Ethnofest για όγδοη χρονιά επέστρεψε στην καρδιά της πόλης, προβάλλοντας μία επιλογή από τις καλύτερες παραγωγές εθνογραφικών ταινιών των τελευταίων χρόνων, διοργανώνοντας ενδιαφέροντα αφιερώματα, συζητήσεις, πάνελ και ένα masterclass, αναδεικνύοντας το συναρπαστικό παρόν και το δυναμικό μέλλον της οπτικής ανθρωπολογίας και του εθνογραφικού ντοκιμαντέρ.

Από τις 22 μέχρι τις 26 Νοεμβρίου, 3.000 άνθρωποι επισκέφτηκαν τον κινηματογράφο ΑΣΤΟΡ, παρακολούθησαν τις προβολές, συνομίλησαν με κινηματογραφιστές και αντάλλαξαν απόψεις, δημιουργώντας μια ζεστή και γεμάτη ζωντάνια ατμόσφαιρα στη στοά Κοραή. Μέσα σε πέντε ημέρες, το Ethnofest φιλοξένησε περισσότερες από 50 ταινίες που ταξίδεψαν το κοινό στη Βραζιλία, την Κίνα, την Γκάνα, την Αυστραλία, την Ινδονησία, σε πολλά ακόμα μέρη του κόσμου και φυσικά την Ελλάδα. Ανθρωπολόγοι και άλλοι κοινωνικοί επιστήμονες, φοιτητές/ριες και κινηματογραφιστές/ριες από όλο τον κόσμο εξερεύνησαν, παρατήρησαν και κατέγραψαν πτυχές της ζωής ανθρώπων και ομάδων από κάθε γωνιά του πλανήτη, μετατρέποντας τις καταγραφές τους σε οπτικά βίωματα. Μάλιστα, το κοινό είχε τη χαρά να γνωρίσει από κοντά πολλούς/ες από τους/τις δημιουργούς, οι οποίοι/ες παρουσίασαν τις ταινίες τους, συνομίλησαν μαζί τους εντός και εκτός της κινηματογραφικής αίθουσας, αντάλλαξαν ιδέες και μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους.

Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ethnofest, η πολυβραβευμένη μοντέρ και σκηνοθέτης, Isabelle Ingold, και η συνεργάτιδά της, Vivianne Perelmuter, καλεσμένες του Φεστιβάλ και του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, πραγματοποίησαν masterclass με θέμα «Το Μοντάζ στο Ντοκιμαντέρ». Επιπλέον, για δεύτερη χρονιά πραγματοποιήθηκαν πρωινές προβολές για σχολεία σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στο πλαίσιο του Εκπαιδευτικού Προγράμματος “Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά και Εθνογραφικός Κινηματογράφος”, με στόχο την εξοικείωση των μαθητών/ριων με το είδος του εθνογραφικού κινηματογράφου και την προσφορά ερεθισμάτων και εναλλακτικών τρόπων μάθησης.

Kομβική θέση στο πρόγραμμα της όγδοης διοργάνωσης κατείχε η ενότητα «Άνθρωπος και Περιβάλλον», η οποία υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της σταθερής συνεργασίας του Ethnofest με τη Διεύθυνση Νεότερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ. Την επιμέλεια των παράλληλων εκδηλώσεων του Αφιερώματος «Άνθρωπος και Περιβάλλον» ανέλαβαν ο Αλέξης Κατσαρός από τον οργανισμό MedINA και η Καλλιόπη Στάρα, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ενώ το Αφιέρωμα υλοποιήθηκε μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Στο πλαίσιο του Αφιερώματος, προβλήθηκαν εφτά ταινίες, μεταξύ των οποίων και η ταινία «Άλιμα», συμπαραγωγή του Ethnofest με τον οργανισμό MedINA. Το Αφιέρωμα ολοκληρώθηκε με πάνελ με θέμα «Μικροί Τόποι στον 21ο αιώνα. Παλιές προκλήσεις, σύγχρονες οπτικές» και συζήτηση με το κοινό.

Η ειδική θεματική ενότητα του 8ου Ethnofest είχε τον τίτλο «Κινηματογραφώντας την Εργασία και την Επισφάλεια» με καλεσμένους επιμελητές τους ανθρωπολόγους Δήμητρα Κόφτη (Max Planck Instititute for Social Anthropology) και Mao Mollona (Goldsmiths, University of London). Οι αγαπητοί μας καλεσμένοι διάλεξαν οκτώ ταινίες ενώ στο πλαίσιο της ενότητας διοργανώθηκε ένα πάνελ με τίτλο ‘’Εργασία και Επισφάλια’ στο οποίο συμμετείχαν οι κινηματογραφιστές Γιασμίνα Μετουάλι (Out on the street) και Απόστολος Καρακάσης (Next stop: Utopia).

Η όγδοη διοργάνωση του Ethnofest συμπεριέλαβε και δύο ειδικές προβολές. Πρόκειται για την επετειακή προβολή της ταινίας «Οι Κυνηγοί» του σπουδαίου ανθρωπολόγου και κινηματογραφιστή John Marshall, μία εμβληματική οπτική αποτύπωση της ζωής των !Κουνγκ στην Αφρική, αλλά και για την προβολή του συμμετοχικού ντοκιμαντέρ «Οι Εξεγέρσεις του Μάριμπορ» των Maple Razsa και Milton Guillén, όπου το κοινό παρακολούθησε την πορεία μίας διαδήλωσης και είχε τη δυνατότητα να αποφασίσει με συλλογικές διαδικασίες για την εξέλιξή της.

Επιπλέον, για ακόμα μία χρονιά προβλήθηκαν επιλεγμένες ταινίες των φοιτητών/ριών που συμμετείχαν στο Summer School, το εντατικό θερινό σχολείο οπτικής ανθρωπολογίας που συνδιοργανώνει το Ethnofest με το Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών (ΝΙΑ). Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης εγκαινιάστηκε μία νέα ενότητα, οι «Εθνογραφίες της Ελλάδας». Στόχος της ενότητας είναι η ανάδειξη εθνογραφικών ταινιών που μελετούν κοινωνικές ομάδες και εκφράσεις του πολιτισμού στον ελλαδικό χώρο.

Μετά από την επιτυχημένη  όγδοη διοργάνωση, η ομάδα του Ethnofest σας ευχαριστεί για την υποστήριξη και ανανεώνει το ραντεβού για το 9ο Ethnofest στα τέλη του Νοεμβρίου 2018!

 

Επιμελητές: Αλέξης Κατσαρός (οργανισμός MedINA), Καλλιόπη Στάρα (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων)

Οι προηγούμενες δεκαετίες σημαδεύτηκαν από ραγδαίες αλλαγές στην καθημερινότητα των κατοίκων αγροτικών και ορεινών περιοχών καθώς και θεμελιώδεις αλλαγές στη διαχείριση των φυσικών πόρων, με πολλαπλές συνέπειες στο περιβάλλον, τη χωροταξία και τις κοινωνικές δομές. Από τη μία πλευρά, η -συνεχιζόμενη- διαδικασία της αστικοποίησης έχει αναπόφευκτα συντελέσει στη σταδιακή εγκατάλειψη περιοχών, που φτάνει συχνά και στην ερήμωση τόσο της ενδοχώρας, ιδίως στον ορεινό χώρο, όσο και των νησιών. Από την άλλη πλευρά, το κυρίαρχο αναπτυξιακό πρότυπο της οικονομικής μεγέθυνσης έχει βασιστεί -και εν πολλοίς εξακολουθεί να βασίζεται- στην άκριτη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, δίχως ιδιαίτερη μέριμνα για την πρόληψη ή αντιμετώπιση των αναπόφευκτων περιβαλλοντικών επιπτώσεων την υποβάθμιση του τοπίου, τη διαφύλαξη της πολιτισμικής κληρονομιάς και την εξασφάλιση της ποιότητας ζωής.

Απέναντί στα σύνθετα αυτά ζητήματα έχουν αναπτυχθεί εναλλακτικές προσεγγίσεις που προτάσσουν τις αξίες της αειφορίας και της ποιότητας ζωής σε ένα πολιτισμικό και φυσικό περιβάλλον «ειδυλιακό», που φαντάζει ως αντίδοτο στα κακώς κείμενα της αστικοποίησης, δίνοντας συγχρόνως ιδιαίτερη έμφαση στη δυναμική των τοπικών κοινωνιών και σε συμμετοχικούς τρόπους διαχείρισης και διακυβέρνησης. Σε τι βαθμό, όμως, τέτοιες προσπάθειες «επιλεκτικής μετανάστευσης προς την ύπαιθρο» σε συνδυασμό με σύγχρονες ανάγκες, τη βοήθεια της τεχνολογίας και νέους τρόπους σκέψης, διάθεση, δημιουργικότητα και ενεργό δράση μπορούν να μας βοηθήσουν να χαράξουμε ένα διαφορετικό δρόμο για το μέλλον;

Το αφιέρωμα «Άνθρωπος και Περιβάλλον» υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Η προβολή των ταινιών του αφιερώματος είναι δωρεάν για το κοινό και εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε ΑμεΑ.

Σε μια συγκυρία συνεχώς αυξανόμενης επισφάλειας και εργασιακής απορρύθμισης, η θεματική ενότητα παρουσιάζει διαφορετικούς τρόπους κινηματογραφικής προσέγγισης της εργασίας και επιχειρεί να αναστοχαστεί κριτικά πάνω στη σχέση της κινηματογραφικής διαδικασίας και των πολιτικών της αναπαράστασης. Ασχολείται με ερωτήματα όπως: πώς μπορούν οι διαδικασίες κινηματογράφησης να ρίξουν κριτικά φως στις διαφορετικές μορφές του υλικού και άυλου μόχθου; πώς μπορούν να συνεισφέρουν οι ταινίες για την εργασία στη γνώση και την κριτική των δυναμικών του σύγχρονου καπιταλισμού; Τα φιλμ της ενότητας συμπεριλαμβάνουν ζητήματα εργασίας, επισφάλειας και ανεργίας, μετανάστευσης, απλήρωτης εργασίας, εμπειρίας αναζήτησης εργασίας και εναλλακτικών μορφών παραγωγής. Συμπεριλαμβάνουν επίσης ζητήματα ανισοτήτων και αποκλεισμών μέσω της εργασίας, καθώς και την αλληλοπλοκή τους με έμφυλες, εθνοτικές και ηλικιακές σχέσεις.

Το πρόγραμμα του αφιερώματος, βασισμένο σε ανοιχτό κινηματογραφικό κάλεσμα για φιλμ με εθνογραφική ματιά, συμπεριλαμβανομένου του ντοκιμαντέρ, της συμμετοχικής παρατήρησης, του docufiction και άλλων καλλιτεχνικών μορφών κινηματογράφησης, επιχειρεί την ανάδειξη κυρίαρχων τάσεων της σύγχρονης παραγωγής φιλμ για την εργασία και την επισφάλεια. Τα φιλμ του αφιερώματος επικεντρώνονται σε συνθήκες εργασίας και εργασιακές σχέσεις σε διαφορετικούς τομείς παραγωγής, σε ευρύ γεωγραφικό φάσμα: εξαντλητική εργασία σε ένα εμπορικό κέντρο στην Ιταλία («Οι ζωές στα πολυκαταστήματα»), σε μία χωματερή ηλεκτρονικών ειδών στη Γκάνα, όπου καταλήγουν εκατομμύρια είδη από όλον τον πλανήτη («e-χωματερή»), αφηγήσεις εμπειριών από το εξωτερικό και επιθυμίες επανένωσης οικογενειών μεταναστών από την Ουκρανία («Ο δρόμος ενός μετανάστη»), εικόνες μαζικής παραγωγής στην Κίνα («Η μεγάλη λαχτάρα»), διαδικασίες συνεργατικής παραγωγής σε πτωχευμένο εργοστάσιο (ΒΙΟΜΕ) στη Θεσσαλονίκη («Επόμενος σταθμός: Ουτοπία»), ιστορίες πολιτικών εντάσεων και αντιστάσεων σε εργοστάσια στο Κάιρο, μέσα από ένα εργαστήριο υποκριτικής εργατών («Έξω στο δρόμο»). Επιμελητές της θεματικής ενότητας «Εργασία και Επισφάλεια» είναι οι ανθρωπολόγοι Δήμητρα Κόφτη (Max Planck Institute for Social Anthropology) και Mao Mollona (Goldsmiths College, University of London).

Σε μια συγκυρία συνεχώς αυξανόμενης επισφάλειας και εργασιακής απορρύθμισης, η ενότητα αυτή παρουσιάζει διαφορετικούς τρόπους κινηματογραφικής προσέγγισης της εργασίας και επιχειρεί να ασχοληθεί με ερωτήματα όπως: πώς μπορούν να συνεισφέρουν οι ταινίες για την εργασία στη γνώση των δυναμικών του σύγχρονου καπιταλισμού; Πώς μπορούν οι διαδικασίες κινηματογράφησης να ρίξουν κριτικά φως στις διαφορετικές μορφές του υλικού και άυλου μόχθου; Επιμελητές του αφιερώματος «Εργασία και Επισφάλεια» είναι οι ανθρωπολόγοι Δήμητρα Κόφτη (Max Planck Institute for Social Anthropology) και Mao Mollona (Goldsmiths College, University of London).

Για πρώτη φορά στα 8 του χρόνια, μέσω μιας ξεχωριστής ενότητας προβολών, το Ethnofest αναδεικνύει εθνογραφικές παραγωγές ντοκιμαντέρ που μελετούν κοινωνικές και πολιτιστικές πρακτικές στον ελλαδικό χώρο.

ΑΜΑ-ΣΑΝ
2016
Ιαπωνία / Ελβετία / Πορτογαλία

Επιλογή ταινιών που δημιουργήθηκαν από φοιτητές/ριες του θερινού σχολείου οπτικής εθνογραφίας (Summer School) που συνδιοργανώνεται από το Ethnofest και το Oλλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών (ΝΙΑ).

Προβολές για Σχολεία

Προβολές για Σχολεία

Πάνελ της θεματικής ενότητας "Εργασία και την Επισφάλεια".

Πάνελ παρουσιάσεων και συζήτηση με το κοινό στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Εργασία και την Επισφάλεια». Οι επιμελητές της ενότητας Δήμητρα Κόφτη και Μάο Μολόνα παρουσιάζουν ερωτήματα και ζητήματα της θεματικής ενότητας και καλούν τους σκηνοθέτες Γιασμίνα Μετουάλι (Out on the street) και Απόστολο Καρακάση (Next stop: Utopia), για μια συζήτηση με αφορμή το έργο τους.

Ακολουθεί προβολή της ταινίας:

Έξω στο δρόμο (Αίγυπτος, 2015, 70′)
Σκηνοθεσία: Γιασμίνα Μετουάλι, Φίλιπ Ριζκ
Σε μια ταράτσα με θέα την καρδιά του Καΐρου, εννέα άντρες της εργατικής τάξης συμμετέχουν σε ένα εργαστήριο υποκριτικής, όπου οι σκηνοθέτες δημιουργούν χαρακτήρες και ιστορίες εμπνευσμένες από τις πραγματικές ζωές των εργατών.

Masterclass από την Ιζαμπέλ Ινγκόλντ και την Βιβιάν Περελμούτερ

Μasterclass με θέμα «Το Μοντάζ στο Ντοκιμαντέρ» από την πολυβραβευμένη μοντέρ και σκηνοθέτη Ιζαμπέλ Ινγκόλντ που παρουσιάζει τη νέα της ταινία στο φεστιβάλ και τη συνεργάτη της Βιβιάν Περελμούτερ.

Πάνελ: «Μικροί Τόποι στον 21ο αιώνα. Παλιές προκλήσεις, σύγχρονες οπτικές»

Πάνελ παρουσιάσεων και συζήτηση με το κοινό στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Άνθρωπος και Περιβάλλον”.
Οι επιμελητές της ενότητας Αλέξης Κατσαρός και Καλλιόπη Στάρα καλούν σε μια ανοιχτή συζήτηση σχετικά με τα σύνθετα ζητήματα που συνδυάζουν το περιβάλλον και τις αλλαγές στις αγροτικές και ορεινές κοινότητες της Ελλάδας.

Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν η Σοφία Υφαντή και ο Βασίλης Κωσταντινίδης (κάτοικοι του Δήμου Θέρμου και εκπρόσωποι του Ινστιτούτου Δημιουργικότητας, Έρευνας και Ανάπτυξης Περιφέρειας Θέρμου), ο Γιώργος Κεράνης (Φεστιβάλ Βωβούσας) και ο Γιώργος Μακρής (Δημιουργός και καλλιτεχνικός διευθυντής του Ζagoriwood)

Τη συζήτηση θα συντονίσει η διευθύντρια της Διεύθυνσης Νεότερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Βίλλυ Φωτοπούλου.

 

Το αφιέρωμα «Άνθρωπος και Περιβάλλον» υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Η προβολή των ταινιών του αφιερώματος είναι δωρεάν για το κοινό και εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε ΑμεΑ.