Ταινίες

Το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου – Ethnofest που έφερε το αθηναϊκό κοινό πιο κοντά στην οπτική ανθρωπολογία και άνοιξε διάπλατα την πόρτα στους πολιτισμούς του κόσμου, επιστρέφει και αυτόν τον χειμώνα στο κέντρο της Αθήνας γιορτάζοντας τα δέκα του χρόνια. Στη φετινή επετειακή του έκδοση, το πρόγραμμά του διευρύνεται, η διάρκειά του αυξάνεται και οι δράσεις του εμπλουτίζονται, έρχονται σε επαφή με άλλες τέχνες, γίνονται πιο εορταστικές.

Ταινίες

Μέσα από δεκάδες ταινίες, οι αποστάσεις μικραίνουν, η Ελλάδα συναντά τη Βραζιλία, η Δανία την Ταϊλάνδη, η Αμερική την Κίνα. Συναισθήματα αγωνίας, χαράς, θλίψης και προσμονής συνθέτουν το μωσαϊκό της ανθρώπινης κατάστασης και το τοποθετούν σε έναν σύγχρονο κόσμο που συνεχώς μεταβάλλεται.

Μέσα από τα ανανεωμένα τμήματα του φετινού προγράμματος (Φοιτητικές Ταινίες, Πανόραμα, Κινηματογραφικοί Πειραματισμοί στην Εθνογραφία, Initiations, Θεματική Ενότητα, Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά, Ειδικές και Επετειακές προβολές), το Ethnofest αναδεικνύει το συναρπαστικό παρόν και το δυναμικό μέλλον του εθνογραφικού κινηματογράφου και αποδεικνύει πως το είδος αυτό είναι πολύ πιο κοντά στο κοινό από ό,τι νομίζαμε.

Εκπαιδευτικές Δράσεις

Στο διευρυμένο πλαίσιο των εκπαιδευτικών του δράσεων, το Ethnofest φιλοξενεί ξανά φέτος, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και συγκεκριμένα με τη Διεύθυνση Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, πρωινές προβολές για ομάδες μαθητών δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, με κύριο σκοπό την εξοικείωση των μαθητών με την έννοια της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από τον εθνογραφικό κινηματογράφο. Το εθνογραφικό ντοκιμαντέρ αποτελεί ένα δυναμικό εργαλείο οπτικού γραμματισμού και προσέγγισης της γνώσης.

Ο Isaac Marrero θα συζητήσει με το κοινό σχετικά με τη διαδικασία παραγωγής μίας ανθρωπολογικής ταινίας σε ένα μοναδικό masterclass με τίτλο “Cine-inquiry: thinking through making anthropological films”.

Πάνελ συζητήσεων με θέμα τον Αστικό Εξευγενισμό στο Πάντειο και την Ήπειρο μέσα από το ντοκιμαντέρ στο Άστορ, δίνουν την ευκαιρία σε ακαδημαϊκούς και διακεκριμένους επαγγελματίες να μοιραστούν την εμπειρία τους με φοιτητές αλλά και με το ευρύτερο κοινό.

Για πρώτη φορά φέτος, το φεστιβάλ στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο, ENCOUNTERS through art, ethnography and pedagogy, μαζί με το Πανεπιστήμιο του Agder (Νορβηγία), το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Ελλάδα), το Πανεπιστήμιο του Amsterdam (Ολλανδία), τον καλλιτεχνικό φορέα Arts Cabinet (Ηνωμένο Βασίλειο) και τον οργανισμό Raketa (Σουηδία) διοργανώνουν την εναρκτήρια δράση του προγράμματος με μία έκθεση φοιτητών που θα γίνει στον πολυχώρο TaF.

Τέλος, δεν θα μπορούσε από τη φετινή επετειακή έκδοση του φεστιβάλ να λείπει το πρώτο του πάρτυ, όπου θα σβήσει δέκα κεράκια. Μουσικές, χορός, συζητήσεις και συγκίνηση θα φιλοξενηθούν στο Booze σε μία εορταστική βραδιά!

Προβολές, καλεσμένοι, εικαστικά δρώμενα και χορός κάνουν το 10ο Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου πιο πλούσιο από ποτέ!

Το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα. Συντονιστείτε!

————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

10o Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας

27 Νοεμβρίου έως 4 Δεκεμβρίου 2019

Κινηματογράφος Άστορ, Σταδίου 28 (είσοδος εντός στοάς Κοραή) (ΜΕΤΡΟ Πανεπιστήμιο)

Τιμές εισιτηρίων:

3 ευρώ ανά προβολή | 2 ευρώ ανά προβολή για φοιτητές | 10 ευρώ περιορισμένος αριθμός καρτών διαρκείας για 5 προβολές | 15 ευρώ περιορισμένος αριθμός καρτών διαρκείας για 10 προβολές | 20 ευρώ περιορισμένος αριθμός καρτών διαρκείας για 15 προβολές

Η είσοδος στις προβολές του αφιερώματος “Εξευγενισμός υπό αμφισβήτηση σε καιρούς αλλαγών: από την κοινωνική οικονομία στην επιθετική αστική ανάπτυξη” είναι δωρεάν.

Είσοδος ελεύθερη για ανέργους και ΑμεΑ.

Είσοδος ελεύθερη στα masterclasses και τα πάνελ συζητήσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες και το αναλυτικό πρόγραμμα: www.ethnofest.gr

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

ΑΜΚΕ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΘΗΝΩΝ – ETHNOFEST

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ

Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού

«Το αφιέρωμα «Εξευγενισμός υπό αμφισβήτηση σε καιρούς αλλαγών: από την κοινωνική οικονομία στην επιθετική αστική ανάπτυξη» υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού

Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και

συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από

εθνικούς πόρους. Η προβολή των ταινιών του αφιερώματος είναι δωρεάν για το κοινό και

εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε ΑμεΑ.»

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ:

NETHERLANDS INSTITUTE

INSTITUT FRANÇAIS GRÈCE

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ “ΦΟΙΒΟΣ ΑΝΩΓΕΙΑΝΑΚΗΣ”

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΑΥΓΟΥΛΕΑ – ΛΙΝΑΡΔΑΤΟΥ

SEPTEM MICROBREWERY

BABYLONIA SILVER JEWELLERY

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΕΡΤ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ-ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ-ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΣΧΕΔΙΑ – ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΔΡΟΜΟΥ

CINEMATEK

ALL ABOUT FESTIVALS

ΧΟΑ
2018
Βιετνάμ / Ιταλία

Πρόγραμμα

27/11Τετάρτη
28/11Πέμπτη
17:30
9+1 Στιγμές / 10 Χρόνια Ethnofest
Σκηνοθεσία: Lana Askari. 27 λεπτά (Ηνωμένο Βασίλειο)

Έχοντας ζήσει στην Ολλανδία πάνω από 20 χρόνια, οι γονείς της δημιουργού, Γκούλζαρ και Σουάν, αποφασίζουν να επιστρέψουν στο Κουρδιστάν, την πατρίδα τους. Δραπετεύοντας από το καθεστώς του Ιράκ ως πρόσφυγες στις αρχές της δεκαετίας του ’90, έγιναν μέρος της ευρύτερης κουρδικής διασποράς που εγκαταστάθηκαν στην Ευρώπη. Πρόσφατα, το Ιρακινό Κουρδιστάν έχει εξελιχθεί σε ασφαλές καταφύγιο αλλά με τις πρόσφατες εντάσεις γύρω από την απειλή του Ισλαμικού Κράτους (IS), το κοινωνικό και πολιτικό τοπίο στη Μέση Ανατολή αλλάζει δραστικά. Στο «Haraka Baraka», η σκηνοθέτης ακολουθεί την επιστροφή των γονιών της στην πατρίδα τους, θίγοντας ταυτόχρονα την επανα-διαπραγμάτευση του ανήκειν, της παροδικότητας και του μέλλοντος κατά τη διάρκεια μιας (φαινομενικά) διαχρονικής κρίσης.

9+1 Στιγμές / 10 Χρόνια Ethnofest
Σκηνοθεσία: Rossella Schillaci. 55 λεπτά (Ιταλία)

Ένα διεισδυτικό πορτρέτο της ζωής πάνω σε ένα ψαράδικο πλοίο από τη Σικελία. Η ταινία απεικονίζει τις καθημερινές μάχες των ψαράδων να βγάζουν τα προς το ζην σε ένα σκληρό περιβάλλον που εκμαιεύει τις κοινωνικές και οικονομικές εντάσεις της μοντέρνας κοινωνίας.

19:00
9+1 Στιγμές / 10 Χρόνια Ethnofest
Σκηνοθεσία: Christian Suhr. 75 λεπτά (Δανία)

Ισλαμικός εξορκισμός ή ψυχοτροπική φαρμακευτική αγωγή; Το «Κατέρχεσθαι μετά των Αγγέλων», που βασίστηκε σε 18 μήνες επιτόπιας έρευνας με ασθενείς και θεραπευτές, εξερευνά δύο φοβερά διαφορετικές λύσεις για το ίδιο πρόβλημα, την περίπτωση, δηλαδή, Δανών Μουσουλμάνων που κατέχονται από αόρατα πνεύματα, τα «jinn». Ένας Παλαιστίνιος πρόσφυγας που ζει στο Άαρχους της Δανίας, έχει εισαχθεί για ψυχιατρική παρακολούθηση μετά από μια σοβαρή περίπτωση δαιμονισμού jinn, ο οποίος τον οδήγησε να καταστρέψει το εσωτερικό ενός τεμένους, να σπάσει αρκετά αυτοκίνητα και να προσβάλει πολλούς ανθρώπους. Δεν βλέπει το νόημα ψυχοτροπικών φαρμάκων, αφού η ασθένειά του έχει ήδη αντιμετωπιστεί με εξορκισμούς από το Κοράνι. Στο εν τω μεταξύ, ένας ντόπιος ιμάμης πολεμά ένα πνεύμα jinn και προσπαθεί να εξηγήσει στους Μουσουλμάνους του Άαρχους ότι πρέπει να σταματήσουν να ανησυχούν τόσο πολύ για τα jinn, τη μαγεία και άλλα κοινότυπα ζητήματα αφού τίποτα δεν μπορεί να βλάψει κανέναν χωρίς την άδεια του Θεού.

20:30
9+1 Στιγμές / 10 Χρόνια Ethnofest
Σκηνοθεσία: Sine Plambech, Janus Metz. 91' (Δανία, Σουηδία, Netherlands)

Η Σομάι, μια πρώην εργάτρια του σεξ από την Πατάγια, ζει στην ανεμοδαρμένη Γιουτλάνδη. Είκοσι πέντε χρόνια πριν, ήρθε στο Thy της Γιουτλάνδης να παντρευτεί τον Νίελς, και από τότε έχει βοηθήσει γυναίκες από το χωριό της στην Ταϊλάνδη να παντρευτούν Δανούς άνδρες. Τώρα είναι σειρά της ανιψιάς της …. Η Σομάι και ο Νίελς βάζουν μια προσωπική αγγελία στις εφημερίδες, και σύντομα ένας μνηστήρας κάνει την εμφάνισή του. Στο μεταξύ, στην Ταϊλάνδη, μια άλλη νέα γυναίκα, η Σάεγκ προσπαθεί να βρει Δανό άντρα, αλλά η Σομμάι δεν μπορεί να τη βοηθήσει. Αντιθέτως, πρέπει να φροντίσει και για τον γιο της εργαζόμενη στα σεξ μπαρ στην Πατάγια. Δέκα χρόνια αργότερα, τους συναντάμε όλους πάλι και βλέπουμε τις συνέπειες που είχαν οι επιλογές τους για τους εαυτούς τους, τα παιδιά τους και για τις δύο μικρές κοινότητες σε διαφορετικά μέρη του κόσμου. Σε τόνο προσωπικό και με τρόπο προσεκτικό, πεπρωμένα και όνειρα συνυφαίνονται μεταξύ τους σε ένα υπαρξιακό ταξίδι ζωής.

29/11Παρασκευή
16:45
Initiations
Σκηνοθεσία: Ναταλία Διονυσιώτη, Ραμπάμπ Ελ Μουαντίν, Ελένη Μαραγκού, Μάρθα Φύλλου. 15' (Ελλάδα)

Το έργο αυτό πραγματεύεται τη ζωή του Θέμη ως μια Drag Queen, τη Holly Grace καθώς και
τις καταστάσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος ασκώντας αυτό το επάγγελμα. Μέσα από
τη συζήτησή μας (αλλιώς KI-KI), καταφέρνει να αφηγηθεί την έμπνευση και τα πρότυπά τoυ,
όπως και τον τρόπο διαχείρισης των δύο προσωπικοτήτων που επιτελεί.

Initiations
Σκηνοθεσία: Μπελή Ιφιγένεια, Μπούρα Βασιλική, Τσαλίκη Ελευθερία. 15' (Ελλάδα)

Από το μακρινό Punjab, στη βιομηχανική περιοχή του Ταύρου, οι Σιχ, μια ινδική
θρησκευτική μειονότητα διατηρεί ζωντανές τις συνήθειες και τις παραδόσεις που
ορίζει η πίστη τους. Κάθε Κυριακή ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ινδών Ελλάδος, επί της
οδού Ταύρου 22, γεμίζει χρώματα, μουσικές και γεύσεις, καθώς οι πιστοί
προσέρχονται για την καθιερωμένη θρησκευτική τους συνάθροιση. Οι Σιχ, ένας λαός
θεοσεβούμενος, φιλόξενος και ευγενικός, παρουσιάζουν μια μικρή γεύση όσων
συμβαίνουν σε αυτόν τον χώρο που αποτελεί «μικρογραφία» του Golden Temple και
μας βάζουν στον κόσμο του Σιχισμού. Έναν κόσμο όπου ο καθένας είναι
ευπρόσδεκτος και καλοδεχούμενος να τους γνωρίσει και να ζήσει μαζί τους τη
θρησκευτική κατάνυξη.

Initiations
Σκηνοθεσία: Αλεξάνδρα Τζαβέλλα. 5' (Ελλάδα)

Ένα ποτήρι νερό, λίγες σταγόνες ελαιόλαδο, κάποιες ψιθυριστές προσευχές, ένας κατακλυσμός αναμνήσεων, μια καταιγίδα γέλιου. Στο σπίτι της γιαγιάς,η συνταγή της αγάπης έχει πάντα τα ίδια υλικά. Μια συνηθισμένη Κυριακή, τρεις γενιές είναι εκεί να την μοιραστούν.A cup of water, a few olive oil drops, some whispered prayers, a flood of memories,
a storm of laughter.

Initiations
Σκηνοθεσία: Ελένη Σακουλογέωργα. 5' (Ελλάδα)

Δεκατρία χάπια την ημέρα. Μα όχι μόνο. Ο πρωινός καφές και τα βουτήματα, οι συνταγές μαγειρικής στα τηλεπεριοδικά, οι οικογενειακές φωτογραφίες σε κάθε τραπεζάκι, τα κεντήματα στους τοίχους, η τηλεόραση για συντροφιά. Στοιχεία που συνθέτουν την καθημερινότητα μιας 87χρονης γυναίκας που ζει μόνη στην Αθήνα.

Initiations
Σκηνοθεσία: Νεκταρία Καψαλά, Mark Lindenberg, Marion Reichstaler. 12' (Ελλάδα)

This short documentary film explores one traditional spiritual phenomenon that has undergone a lot of changes the last years in Greece, in terms of belief and practice. The «evil eye» and all the myths and stories around it can be approached and perceived through many different perspectives. Many intriguing questions about different aspects of human interaction and institutions in the Greek Culture and Society, such as industry, religion, family, medicine and much more, arouse from the narratives of people, we were interviewing about that folklore topic. Considered as a superstition by most of them, the „evil eye“ still remains a deep part of the Greek Culture and brings up admiration and fear in their narrations about the «unknown» – even in the young generations.

Initiations
Σκηνοθεσία: Annagrazia Graduato, Marcel El-Metwally, Ζωή-Δανάη Τζαμτζή. 10' (Ελλάδα)

Ο Τάκης, τα τελευταία χρόνια είναι οδηγός ταξί, ενώ τις παλιές καλές εποχές δούλευε στον κινηματογραφικό χώρο, και αργότερα διατηρούσε μια εταιρεία στον τομέα της ένδυσης. Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έφερε τα πάνω κάτω στη ζωή του και, όπως πολλοί άλλοι οικονομικά κατεστραμμένοι επαγγελματίες, στράφηκε στο ελεύθερο επάγγελμα του οδηγού ταξί. Σε μια βόλτα στην Αθήνα το καλοκαίρι του 2019, ο Τάκης μάς ξεναγεί σε τόπους προσωπικών του αναμνήσεων, προβληματισμών και σκέψεων, μεταξύ παρόντος και παρελθόντος. Σκιαγραφώντας το προφίλ ενός ανθρώπου, είναι δυνατόν να μάθουμε κάτι για τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία;

Initiations
Σκηνοθεσία: Sabine Harmes, Inga Padurari, İrem Aydemir. 12' (Ελλάδα)

Ο Γιουσούφ Οζντεμίρ είναι Κούρδος πρόσφυγας που διέφυγε στην Ελλάδα από την Τουρκία το 1983, μετά το πραξικόπημα. Παρά το γεγονός ότι δεν έχει δικαίωμα ψήφου στην Ελλάδα και απαγορεύεται η είσοδός του στη χώρα καταγωγής του, έχει διαφορετικές πολιτικές μεθόδους συγκρινόμενες με εκείνες της εκλογικής περιόδου στην Ελλάδα τον Ιούλιου 2019. Το φιλμ προβάλλει το προεκλογικό κλίμα στην Αθήνα ενώ την ίδια στιγμή διερευνά την καθημερινή αντίσταση με τα μάτια ενός άντρα, που αγωνίζεται να αποκαταστήσει την ελευθερία του, ενώ πληρώνει το τίμημα της ταυτότητάς του μέσω πολιτικών, κοινωνικών και προσωπικών λογαριασμών. Ωστόσο, κατάφερε να μεταβάλει την επιβεβλημένη τάξη προκειμένου να δώσει δύναμη στον εαυτό του και στο περιβάλλον του που είναι ένα βήμα πριν από την υποταγή.

Initiations
Σκηνοθεσία: Marijn Covers, Alessandra Turchetti. 10' (Ελλάδα)

Το φιλμ δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του Θερινού Σχολείου «Οπτική Εθνογραφία των Αστικών Τοπίων» που οργανώθηκε από το Ολλανδικό Ινστιτούτου της Αθήνας. Το φιλμ εξερευνά την αβεβαιότητα της εθνογραφικής έρευνας. Οι δύο δημιουργοί παρουσιάζουν μια σειρά αποτυχιών κατά τη διάρκεια της εθνογραφικής έρευνας πεδίου στην πόλη της Αθήνας. Κινούνται από το ένα πρότζεκτ στο άλλο με την ελπίδα να βρουν απαντήσεις, αντιθέτως όμως μπερδεύνται και διασπώνται περισσότερο. Στις πολλαπλές προσπάθειές τους να πετύχουν τον στόχο τους, αντιμετωπίζουν το ανέφικτο. Αυτό το μικρού μήκους φιλμ δείχνει την περιπλάνησή τους στη σύγχυση και την απογοήτευση, αλλά την ίδια στιγμή αποκαλύπτει ότι οι αποτυχίες στην εθνογραφική έρευνα δεν είναι μοιραίες, αλλά αποτελούν ουσιαστικό μέρος της ανθρωπολογικής παραγωγής γνώσης.

Initiations
Σκηνοθεσία: Alexander Barquero, Natascha Erfanipour, Kyra Sacks. 11' (Ελλάδα)

Το Ταξίδι μιλάει για το τρένο που συνδέει τον προσφυγικό καταυλισμό στη Μαλακάσα με την Αθήνα. Πολλοί από τους περίπου 1.800 μετανάστες και πρόσφυγες που διαμένουν προσωρινά στον καταυλισμό εξαρτώνται από το τρένο για τις καθημερινές δουλειές και τις ανάγκες τους. Στο Ταξίδι η καθημερινή μετάβαση στην πόλη δημιουργεί ένα σκηνικό στο οποίο ξεδιπλώνονται ιστορίες, συναισθήματα και εμπειρίες, ενώ αποπνέει μια αίσθηση συνεχόμενης μετάβασης στην οποία ζουν οι πρόσφυγες. Την ίδια στιγμή, το καθημερινό ταξίδι αποτελεί μια από τις ελάχιστες στιγμές επαφής με την ελληνική κοινωνία, καθιστώντας το τρένο τόσο έναν φυσικό όσο και έναν συμβολικό χώρο μέσα από τον οποίο προσεγγίζεται ένα πολυσυζητημένο θέμα: η επόμενη σκηνή της ευρωπαϊκής προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα. Το φιλμ συνιστά ένα μωσαϊκό που μεταφέρει τους θεατές μέσα στο τρένο και τους προσφέρει τη δυνατότητα μιας εκ των έσω ματιάς στη ζωή των ταξιδιωτών, που, αφού έχοντας περάσει βουνά και θάλασσες, δεν μπορούν να ξεφύγουν από τη διαδρομή Αθήνα-Μαλακάσα, μεταξύ των αναμνήσεων και των ονείρων τους, μεταξύ των φόβων και των ελπίδων τους.

Initiations
Σκηνοθεσία: Rodrigo Machado. 10' (Ελλάδα)

Η αυθεντικότητα ειναι ένας όρος που είναι σημαντικός για τους τουριστικούς προορισμούς. Είναι κάτι που οι τουρίστες επιθυμούν να γνωρίσουν. Αλλά τι είναι αυθεντικότητα; Βρίσκεται γύρω μας; Σε αυτό το φιλμ, ο Ροντρίγκο προσπαθεί να ανακαλύψει σε τι ακριβώς συνίσταται η αυθεντικότητα της Αθήνας. Περπατώντας στους δρόμους γύρω από την Ακρόπολη και ερχόμενος σε επαφή με τους ανυποψίαστους τουρίστες, προσπαθεί να καταλάβει τι είναι η αθηναϊκή αυθεντικότητα, όπως τη βλέπει ένας τουρίστας. Ο σκοπός αυτού του φιλμ δεν είναι να περιπαίξει τους τουρίστες ή να τους αναπαραστήσει ως ανόητους. Το φιλμ μεταδίδει το μήνυμα ότι η αυθεντικότητα είναι μια προσωπική αίσθηση και ότι οι τουρίστες παίρνουν μέρος στη διατήρηση και τη νομιμοποίηση των αυθεντικών τόπων.

18:45
Φοιτητικές Ταινίες
Σκηνοθεσία: Eza Doortmond. 18.04 (Ηνωμένο Βασίλειο, Γκάνα)

Το βούτυρο καριτέ είναι ένα προϊόν που παραδοσιακά παράγεται μόνο από γυναίκες.
Η ζήτηση γι’ αυτό το προϊόν έχει αυξηθεί κατακόρυφα κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών και αυτό έχει αλλάξει την παραγωγή και τον χώρο παραγωγής του προϊόντος σημαντικά. Ο Χρυσός των Γυναικών είναι ένα φιλμ παρατήρησης, που λέει την ιστορία των γυναικών του Tampe-Kukuo –μιας κοινότητας στα προάστια της Tamale, της πρωτεύουσας της βόρειας περιφέρειας της Γκάνας– που επεξεργάζονται το βούτυρο καριτέ. Το ντοκιμαντέρ διερευνά ιδέες του κοινωνικού χώρου, της αξιοπρέπειας και του ωφέλους που εκτείνει πολύ πέρα από την οικονομική ανεξαρτησία, συνδεδεμένα όλα με τη βιομηχανία του βούτυρου καριτέ. Η αυξανόμενη ζήτηση στη Δύση σημαίνει μεγαλύτερες παραγωγές, εξαγωγή του βούτυρου και άνοδο του κέρδους, σημαίνει όμως επίσης ότι ο μοναδικός ασφαλής για γυναίκες χώρος δεν είναι εγγυημένος για το μέλλον.

Φοιτητικές Ταινίες
Σκηνοθεσία: Αντζέλικα Καμπέθας Πίνο. 58 (Ηνωμένο Βασίλειο, Chile)

Στη Χιλή, οι άνθρωποι που ζουν με τον HIV φοβούνται το στίγμα και συχνά αποκρύπτουν την κατάστασή τους, παραμένοντας σιωπηλοί σχετικά με ό,τι καλούνται να αντιμετωπίσουν. Το Αυτό είναι το Πρόσωπό μου εξερευνά τι συμβαίνει όταν ένα φάσμα ανδρών που ζουν με τον ιό ανοίγουν την καρδιά τους σχετικά με την ασθένεια που άλλαξε την πορεία της ζωής τους. Η ταινία ακολουθεί μια δημιουργική διαδικασία κατά την οποία δημιουργούν φωτογραφικά πορτρέτα που αντιπροσωπεύουν τις μνήμες και τα αισθήματά τους, μια διαδικασία που τους βοηθάει να αμφισβητήσουν χρόνια σιωπής, ντροπής και παραπλανητικής εικόνας τους. Ένα μάθημα για τη δύναμη της συνεργατικής αφήγησης.

20:15
Σκηνοθεσία: Αριάννα Λοντεσέρτο. 18' (Ιταλία)

Τα πρώτα πενήντα χρόνια του Ινστιτούτου Στέγασης Χαμηλών Εισοδημάτων δημιούργησαν μια πόλη μέσα στην πόλη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ό,τι ήταν και συνεχίζει να είναι «το κύριο και πιο επίμονο πρόβλημα της Ρώμης»: τη στέγαση. Αλλά από τι είναι φτιαγμένη αυτή η πόλη; Ποιους αφήνει εκτός; Γιατί όσοι παρατηρούν τις αλλαγές της Ρώμης (αστικοποίηση, αποκέντρωση, επέκταση) συνεχίζουν να δηλώνουν: «δεν καταλαβαίνω αυτή την πόλη»; Ποιες είναι οι ανάγκες των περιθωριοποιημένων; Οι «άτυχοι αλλά σημαντικοί»; Οι ανάγκες που από το 1948 μέχρι το 2018 ζητούν ακόμα να διατυπωθούν; Εκείνες που ακόμα πρέπει να τις φωνάξει κανείς από την ταράτσα; Τα αρχεία απαντούν. Τα αρχεία επιβεβαιώνουν.

Contested gentrification in times of change
Σκηνοθεσία: Μπορίς Σβάρτζμαν. 71' (Γαλλία)

Ο σκηνοθέτης κινηματογραφεί για επτά χρόνια μια ομάδα χωρικών στην Κίνα που αγωνίζεται ενάντια στην αρπαγή της γης της για τη δημιουργία ενός φημολογούμενου οικολογικού πάρκου.

Το 2008, οι τοπικές αρχές διώχνουν 2.000 χωρικούς από το Γκουανζού, ένα ποτάμιο νησί στη νότιο Κίνα, προκειμένου να ανοίξουν τον δρόμο για νέα προγράμματα αστικού σχεδιασμού. Την ίδια τύχη μοιράζονται πέντε εκατομμύρια πολίτες της Κίνας κάθε χρόνο. Παρά την κατεδάφιση των σπιτιών τους και την πίεση που ασκεί η αστυνομία, λίγοι κάτοικοι επιστρέφουν στο νησί. Για εφτά χρόνια, ο Μπόρις κινηματογραφούσε τον αγώνα τους να σώσουν την αρχαία γη τους, από τα ερείπια του χωριού όπου η φύση σταδιακά έκανε την εμφάνισή της, μέχρι τα εργοτάξια της μεγα-πόλης, που αναπόδραστα επεκτείνεται σε βάρος τους.

22:00
9+1 Στιγμές / 10 Χρόνια Ethnofest
Σκηνοθεσία: Mattijs van de Port. 73' (Ολλανδία, Βραζιλία)

Με τα λόγια του σκηνοθέτη:

«Παντού γύρω μας υπάρχουν δίχτυα. Αποδίδουν υλική υπόσταση σε αρχές, όπως η σύνδεση, το φιλτράρισμα, η δημιουργία μοτίβων. Γι’ αυτό, οι ανθρωπολόγοι μάλλον θα έπρεπε να εξερευνήσουν λίγο περισσότερο τι κάνουν οι άνθρωποι με τα δίχτυα τους και τι κάνουν τα δίχτυα με τους ανθρώπους. Στην Μπαΐα της Βραζιλίας αναζήτησα μέρη όπου οι άνθρωποι δουλεύουν με δίχτυα. Κατέγραψα τις συζητήσεις, τα συναισθήματα και τις αισθήσεις που προκύπτουν από την παρουσία τους. Πήγα για ψάρεμα με τον Τίκο. Μίλησα με Ευαγγελιστές και μου εξήγησαν την παραβολή με τα δίχτυα. Κάθισα μαζί με αγόρια από τη θρησκεία Καντομπλέ που φτιάχνουν τα πουκάμισά τους από δαντέλα. Ανατρίχιασα όταν έμαθα πόσο φονική μπορεί να αποβεί η εισαγωγή ενός δικτύου. Χαμογέλασα όταν άκουσα για έναν χοντρό άνθρωπο που μεταμορφώθηκε σε γοητευτική γοργόνα χάρη στο στενό του τζιν παντελόνι. Και δεν έπαψα να αναρωτιέμαι πώς οι αρχές του φιλτραρίσματος και της δημιουργίας μοτίβων συμβάλλουν στη δική μου ζωή, ως κινηματογραφιστής, ως ανθρωπολόγος, ως ερωτευμένος γκέι άνδρας. Η ταινία αυτή διατηρεί ζωντανή την ένταση ανάμεσα στην ανοιχτότητα και την κλειστότητα, στον κόμπο και στην τρύπα, στο άδραγμα και στο χάδι, και προσκαλεί το κοινό να αναστοχαστεί για το ότι εμείς, οι άνθρωποι, το μόνο που κάνουμε είναι να επιβάλουμε δομές στη ζωή και την ύπαρξη και στη συνέχεια να διαπιστώνουμε ότι ούτε η ζωή ούτε η ύπαρξη ακολουθούν τα σχέδιά μας». Mattijs van de Port

23:30
Κινηματογραφικοί Πειραματισμοί στην Εθνογραφία
Σκηνοθεσία: Lara Sousa. 17' (Cuba)

Η Λάρα, μια νεαρή δημιουργός φιλμ, βρίσκεται σε έναν μη-τόπο μεταξύ Κούβας και Μοζαμβίκης. Πάνω σε ένα φανταστικό μπαλκόνι προς τον Ινδικό Ωκεανό, η Λάρα ψάχνει για απαντήσεις στη μακρά σιωπή του πατέρα της. Αισθάνεται τη μοναξιά που προηγείται από τον επικείμενο θάνατο του πατέρα της, Καμίλο. Ξεκινά να καταφθάνει σε μονοπάτια που την αποτρέπουν από την αρχή του τέλους.

Κινηματογραφικοί Πειραματισμοί στην Εθνογραφία
Σκηνοθεσία: Steven Feld. 69' (USA)

Ένα πειραματικό ντοκιμαντέρ για την οικολογική και αισθητική συνεξέλιξη της περιοχής Bosavi στην Παπούα Νέα Γουινέα και των κατοίκων της. Οι θεατές βυθίζονται στο τροπικό δάσος ενώ οι καθημερινοί ήχοι της βιόσφαιρας του δάσους συνδέονται με μυριάδες τρόπους με τα τραγούδια που οι κάτοικοι τραγουδούν σε αυτό, με αυτό και για αυτό.

30/11Σάββατο
17:00
Contested gentrification in times of change
Σκηνοθεσία: Κατερίνα Σαρτόρι. 8' (Ηνωμένο Βασίλειο)

Περισσότερο από μία δεκαετία μετά την απόφαση να κατεδαφιστεί το συγκρότημα κατοικιών Άιλεσμπερι ως μέρος ενός προγράμματος αστικής ανάπλασης, μερικοί κάτοικοι ζουν ακόμα εκεί. Βυθισμένοι στην αβεβαιότητα και την ανησυχία, αρνούνται να φύγουν μέχρι να λάβουν δίκαιη αποζημίωση ή ένα κατάλληλο σπίτι σε αντικατάσταση αυτού που χάνουν. Στο Λίβιγκ Ρουμ, προσκαλούμαστε στο σπίτι ενός ζεύγους Κυπρίων, που αφηγούνται τη ζωή τους στο συγκρότημα. Εν μέσω των αντιξοοτήτων ενός μακρού εργασιακού βίου, έχουν δημιουργήσει ένα αξιαγάπητο και φροντισμένο περιβάλλον. Ένα περιβάλλον που δεν θέλουν να εγκαταλείψουν.

Contested gentrification in times of change
Σκηνοθεσία: . 82' (Ισπανία)

Η Βαρκελώνη έχει γίνει ένα από τα πιο γνωστά τουριστικά κέντρα της Ευρώπης. Το 2018, πάνω από τριάντα εκατομμύρια τουρίστες επισκέφθηκαν την πόλη, τοποθετώντας την στην κορυφή των τουριστικών προορισμών μαζί με το Λονδίνο, το Παρίσι, τη Ρώμη και το Βερολίνο.

19:00
Κινηματογραφικοί Πειραματισμοί στην Εθνογραφία
Σκηνοθεσία: Jeff Silva, Ramona Badescu. 28' (Γαλλία)

Αναμειγνύοντας κατακερματισμένες ιστορίες ανθρώπων με όψεις ενός τοπίου σε μόνιμο μετασχηματισμό ταξιδεύουμε σε τόνο προσωπικό στα βήματα μιας σύγχρονης Αλίκης εκεί όπου ήταν κάποτε ένα φυλλώδες δάσος γεμάτο από πουλιά και πηγές νερού, ενώ τώρα είναι μια σύγχρονη «ζούγκλα τσιμέντου» στο κέντρο της διαβόητης βόρειας συνοικίας της Μασσαλίας. Στο σταυροδρόμι των κοινωνικών, ιστορικών, αρχιτεκτονικών και ανθρώπινων ζητημάτων, η φύση μοιάζει να είναι εγκλωβισμένη, αναπνέοντας μόνο στη μνήμη εκείνων που έζησαν κοντά της ως παιδιά τις δεκαετίες του ’60 και του ’70. Χωρίζοντας την εικόνα από το κείμενο, το φιλμ Από τη γη διαζωγραφίζει το πορτρέτο μιας σύγχρονης γειτονιάς, που έχει χτυπηθεί από τον αδιάκοπο βίαιο μετασχηματισμό, ο οποίος απηχείται στις ευαίσθητες φωνές των κατοίκων της και στην ένταση μεταξύ παρουσίας και απουσίας, διασπασμένη σε αρχέτυπα: φυτά, ζώα, ανθρώπους.

Κινηματογραφικοί Πειραματισμοί στην Εθνογραφία
Σκηνοθεσία: Μαξίμ Ζαν Μπατίστ. 15' (Γαλλία)

Το Nou voix είναι ένα αυτοβιογραφικό βίντεο που ξεκινάει από τη συμμετοχή του πατέρα του Μαξίμ, που υποδύεται σε δεύτερο ρόλο έναν Γουιανέζο στο φιλμ Αγωνιστής Ζαν Γκαλμότ (1990), το οποίο ασχολείται με τη γαλλική Γουιάνα. Με την εκ νέου αναπαράσταση μέρους του φιλμ, ο Μαξίμ και ο πατέρας του προσπαθούν να δώσουν τον λόγο σε άλλες φωνές που δεν ακούστηκαν στο αυθεντικό γαλλικό φιλμ.

Κινηματογραφικοί Πειραματισμοί στην Εθνογραφία
Σκηνοθεσία: Isaac Marrero Guillamón. 42' (Ηνωμένο Βασίλειο)

Το όρος Τιντάγια (Φουερτεβεντούρα, Κανάριοι Νήσοι) αποτελεί αντικείμενο αντιπαράθεσης για περισσότερο από είκοσι πέντε χρόνια. Το όρος αποτελεί ταυτόχρονα ιερό τόπο για τον γηγενή λαό της Φουερτεβεντούρα, ο οποίος το διακόσμησε με εκατοντάδες χαράγματα, πηγή μεταλλευμάτων, αλλά και προτεινόμενη περιοχή για τη δημιουργία ενός μνημειακού έργου τέχνης που προβλέπει τη σκάψιμο μια τεράστιας σπηλιάς σε σχήμα κύβου στα σπλάχνα του βουνού. Το φιλμ ιχνηλατεί την αντιπαράθεση έχοντας ως φόντο το τουριστικό τοπίο και τα ερείπια που άφησε πίσω της η κρίση, αποκαλύπτοντας την ένταση μεταξύ της γηγενούς κληρονομιάς και των αναπτυξιακών υποσχέσεων για το μέλλον.

20:45
Πανόραμα
Σκηνοθεσία: Μάρκο Ζούιν. 20' (Βιετνάμ, Ιταλία)

Η οικονομική ανάπτυξη και η ζήτηση για φτηνή ξυλεία μετασχηματίζουν αργά τα δάση του βόρειου Βιετνάμ. Από τότε που ήταν παιδί, η Χόα είχε μάθει για τα θεραπευτικά φυτά γνωρίζοντας ότι μέρος αυτής της κληρονομιάς θα εξαφανιστεί. Σήμερα η Χόα, μαζί με την οικογένειά της (την κόρη της Τσιέμ, τον σύζυγό της Ντάι και τη μητέρα της Χάι), προσπαθεί να υπερασπιστεί αυτή τη βιοποικιλότητα και τη μετάδοση αυτής της αρχαίας γνώσης.

Πανόραμα
Σκηνοθεσία: Adele Tulli. 70' (Ιταλία, Σουηδία)

Αυθεντικό και οπτικά τολμηρό, το Νορμάλ είναι ένα ντοκιμαντέρ που αναμειγνύει τα είδη και το οποίο αναστοχάζεται για το πώς γυναικείες και ανδρικές ταυτότητες επιτελούνται στις καθημερινές διαντιδράσεις, μέσα από ένα κολάζ από συναρπαστικές σκηνές τραβηγμένες σε διάφορα μέρη της Ιταλίας. Συλλαμβάνοντας μερικές από τις πιο εμβληματικές στιγμές στη ζωή των ανθρώπων από τη γέννηση στην ενηλικίωση, η ταινία αποκαλύπτει πώς το κοινωνικό μας φύλο είναι αυτό που κατά μείζονα λόγο διαμορφώνει όσα κάνουμε, επιδρώντας στις χειρονομίες μας, τις επιθυμίες, τις συμπεριφορές και τις προσδοκίες μας. Στο γυμναστήριο ή στην παραλία· στην ντίσκο ή σε μια εκκλησία· στα λούνα παρκ, στα δημόσια πάρκα και στα ινστιτούτα καλλονής: το Κανονικό εξερευνά τις συλλογικές χορογραφίες του κοινωνικού φύλου σε συνηθισμένες και οικείες περιστάσεις, καταλήγοντας σε ένα μπαλέτο κινούμενων εικόνων που αναπαριστά τα επεισόδια, ενώ την ίδια στιγμή μεσολαβεί ως προς τη σημασία τους. Ζούμε σε ένα κόσμο διαρκούς επιτέλεσης; Με την ανοικτή του κινηματογραφική φόρμα και τον στοχαστικό ρυθμό του, το Κανονικό προσφέρει μια καθηλωτική εμπειρία για το θέαμα του κοινωνικού φύλου στην καθημερινή ζωή, προσκαλώντας το ακροατήριο να θέσει υπό τη βάσανο της διερώτησης και να αποδομήσει την ίδια την ιδέα της κανονικότητας.

22:30
9+1 Στιγμές / 10 Χρόνια Ethnofest
Σκηνοθεσία: Stephen Nugent. 60 λεπτά (Ηνωμένο Βασίλειο)

Μέσα σε δεκαετίες από την πρώτη κατασκευή της, η ηλεκτρική κιθάρα έγινε ένα εξαιρετικά συλλεκτικό, κλασικής αξίας τεχνούργημα και ένα σύμβολο της ποπ/ροκ μουσικής, το σήμα κατατεθέν της μεταπολεμικής γενιάς αλλά και μία ευκαιρία επένδυσης. H ταινία εξετάζει την ανάδυση της παλιάς, κλασικής αξίας κιθάρας και όσους επισκευάζουν, πωλούν, συλλέγουν και παίζουν αυτό που είναι ταυτόχρονα ένα όργανο/εργαλείο, ένα αντικείμενο τέχνης και μία νοσταλγική συσκευή. Οι παλιές κλασικής αξίας γνήσιες κιθάρες είναι τόσο σπάνιες, ώστε έχει αναπτυχθεί μία βιομηχανία βασισμένη στην παρασκευή απομιμήσεων κλασικών κιθαρών, περίτεχνα πεπαλαιωμένων, καινούριων δηλαδή κιθαρών που μιμούνται την αίσθηση και την εμφάνιση των «αληθινών» κομματιών. Γυρισμένη στο Λονδίνο, και περιλαμβάνοντας το παίξιμο του Γκούθρι Γκόβαν, η ταινία προσφέρει μία θέαση στον Κόσμο της Κιθάρας από την οπτική γωνία των τεχνιτών και των εμπόρων για τους οποίους η παλιά κλασικής αξίας ηλεκτρική κιθάρα αντιπροσωπεύει ένα ζωντανό παρελθόν.

23:45
Ειδικές Προβολές
Σκηνοθεσία: Alexandra Tilman. 38' (Γαλλία)

Από τον ενικό στον πληθυντικό, από ένα πατέρα στον γιο του, από ένα εργοστάσιο σε απολυμένους εργάτες, οι ρυθμοί διαφέρουν από εκείνους της δουλειάς του πατέρα ή της μουσικής του γιου. Η Χάβρη στην δεκαετία του ’90: η παρακμή κυριαρχεί στην αγορά εργασίας, η υπερβολή έρχεται από την τέκνο μουσική, τα ‘ελεύθερα πάρτι’ ξεφυτρώνουν σε κάθε εγκαταλελειμμένη τοποθεσία. Η ταινία αφηγείται την ιστορία του γιου ενός εργάτη χαλυβουργίας που έχει αποφασίσει να μην ακολουθήσει την πορεία του πατέρα του, αλλά να στραφεί στο μυστικό τέκνο κίνημα ‘Ελεύθερα Πάρτι’. Η ταινία, που έγινε στο πλαίσιο κοινωνιο-ανθρωπολογικής έρευνας, είναι ένα παράδειγμα του ανερχόμενου στη Γαλλία τομέα με το όνομα Filmic-Sociology.

Ειδικές Προβολές
Σκηνοθεσία: Quino Piñero. 69' (Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Αιθιοπία)

«Ήταν μια εποχή, η αρχή ενός νέου οράματος», λέει ο Amha Eshete, ο πρώτος Αιθίοπας μουσικός παραγωγός στις μέρες του Swingin’ Addis. Οι κυκλοφορίες άλμπουμ που έχουν περάσει τα σύνορα της Αιθιοπίας είναι βασικά ηχογραφήσεις του ’50 μέχρι την δεκαετία του ’80, όμως η σύγχρονη μουσική σκηνή από το Addis παραμένει, εκτός μερικών εξαιρέσεων, άγνωστη στον υπόλοιπο κόσμο. Ξεσαλώνει το Αντίς όπως έκανε παλιά; Η μουσική στο Αντίς είαι παρούσα σε δράσεις και ήχους που απλώνονται σε διαφορετικούς χώρους ως έκφραση της καθημερινής αστικής ζωής και των διαδικασιών της μεταμόρφωσης και προσαρμογής στην πόλη. Το «Νέες Φωνές σε Παλιό Λουλούδι» εξερευνά την ζωτικότητα της μουσικής που κοιτά στην πολυπλοκότητα της πόλης και των ανθρώπων της. Περιπλανώμενη σε τυχαίες ώρες στο αστικό τοπίο του σύγχρονου Αντίς Αμπέμπα, η ταινία αυτή διαμορφώνεται από μουσικές συναντήσεις και διαλόγους με τους κατοίκους της πόλης.

1/12Κυριακή
13:30
Intangible Cultural Heritage : Epirus through documentary
Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Λαμπρίδης. 10' (Ελλάδα)

Το βίντεο που συνοδεύει την πρόταση εγγραφής του Πολυφωνικού Καραβανιού στον διεθνή κατάλογο Καλών Πρακτικών Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO βασίζεται σε αρχειακά υλικά από την εικοσαετή δράση του θεσμού. Πρόκειται για μια παρουσίαση της απαρχής και της διαδρομής, του έργου και της προσφοράς του Πολυφωνικού Καραβανιού, με στόχο την έρευνα, προβολή και μεταλαμπάδευση του Ηπειρώτικου Πολυφωνικού Τραγουδιού.

Ένας θεσμός που ξεκίνησε το 1998 από ένα χωριό για να αγκαλιάσει σταδιακά όλη την παραμεθόρια Ήπειρο, εξαπλώνοντας τη δράση του στην Ελλάδα καθώς και σε Αλβανία, Βουλγαρία, Ιταλία, Γερμανία. Ένας θεσμός μακράς πνοής, με καθοριστική συμβολή σε μια νέα άνοιξη πολυφωνίας στην Ελλάδα και την δημιουργία μιας κοινότητας πολυφωνίας που διαρκώς μεγαλώνει, βαθαίνοντας την τοπικότητα στις δράσεις αλλά και δοκιμάζοντας, ολοένα και περισσότερο, διεθνείς προσανατολισμούς. Ένα πολύτροπο και πολύκαρπο work in progress, με το βλέμμα των ανθρώπων που οδηγούν ή συνταξιδεύουν με το μεγάλο ταξίδι των φωνών.

Intangible Cultural Heritage : Epirus through documentary
Σκηνοθεσία: Σίλας Μιχάλακας. 10' (Ελλάδα)

Τον Δεκαπενταύγουστο οι απανταχού Συρρακιώτες ανταμώνουν στον τόπο καταγωγής τους και στήνουν το πανηγύρι στην πλατεία του χωρίου τους. Μια συνάντηση με τη μνήμη της κοινότητας που ανανεώνει στο παρόν τους δεσμούς των μελών της και σηματοδοτεί έναν δικό τους ετήσιο κύκλο.

Intangible Cultural Heritage : Epirus through documentary
Σκηνοθεσία: Ελίζα Σόρογκα, Αίγλη Δράκου. 27' (Ελλάδα)

Το ντοκιμαντέρ αποτυπώνει την καθημερινότητα ηλικιωμένων γυναικών που ζουν μόνες σε απομονωμένα χωριά της Ηπείρου. Με σκηνοθετική προσέγγιση επηρεασμένη από τον ιαπωνικής καταγωγής χορό Butoh, που ορίζει και τους ρυθμούς του μοντάζ, αποτελεί μια άχρονη φιλμικά προσέγγιση με άξονα τη μεταφυσική της γυναικείας ύπαρξης, αναδυόμενης από την ερημιά του άγριου τοπίου. Οι γυναίκες, έχοντας μια ιδιόμορφη σχέση με τον χρόνο, αφηγούνται «εσωτερικούς διαλόγους» και ιστορίες από το παρελθόν, στιχάκια καρδιάς και τραγούδια που αγάπησαν. Αποτελούν τους τελευταίους εν ζωή φορείς μνήμης των τόπων αυτών.

16:30
Intangible Cultural Heritage : Epirus through documentary
Σκηνοθεσία: Στράτος Στασινός. 77' (Ελλάδα)

Η ‘Ηπειρος, η ορεινή αυτή περιφέρεια της Βορειοδυτικής Ελλάδας, σημαδεύτηκε έντονα από τον ξενιτεμό των κατοίκων της σε αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης. ‘Ενα τραγούδι της Ηπείρου, που έχει σαν θέμα την επιστροφή του ξενιτεμένου άντρα, μετά από πολλά χρόνια απουσίας και του οποίου η γυναίκα του ζητάει σημάδια αναγνώρισης για να τον αποδεχτεί, είναι ο αφηγηματικός άξονας του ντοκιμαντέρ. Μέσα από μια νοητή διαδρομή, που διατρέχει τον τόπο στις διαφορετικές εποχές του χρόνου, ο ξενιτεμένος θα συναντήσει ξανά τα έθιμα, τις γιορτές με τα τραγούδια, την καθημερινή ζωή με τις χαρές και τις λύπες και θα θυμηθεί τα ίδια πράγματα, όπως γίνονταν παλιά. ‘Ό,τι θυμάται, είναι κινηματογραφημένο σε ασπρόμαυρο φιλμ, όπως γίνεται ασπρόμαυρη η μνήμη με τον καιρό, ενώ ό,τι συναντάει σήμερα, στο παρόν, είναι σε έγχρωμο φιλμ. Θυμάται τα παραμύθια της γιαγιάς, τη νεράιδα στο ποτάμι, τον σιδερά του χωριού, το γέρο βοσκό…Το βασικό θέμα του ντοκιμαντέρ είναι η αφήγηση γεγονότων και εθίμων, όπως βρίσκονται καταχωρημένα στη μνήμη και όπως εξακολουθούν να συμβαίνουν σήμερα στην ‘Ήπειρο

18:00
Πανόραμα
Σκηνοθεσία: Frode Storaas, Frode Storaas. 83' (Νορβηγία, Ινδία, Nepal)

Τα θρησκευτικά σύνορα δεν είναι αναγκαστικά τόσο αιχμηρά και ανταγωνιστικά όσο τα ειδησεογραφικά μέσα μάς οδηγούν να πιστέψουμε. Το φιλμ δείχνει την καθημερινότητα μέσα και έξω από έναν ναό της θεάς Κάλι στην πόλη του Κανπούρ, στο Ούταρ Πραντές της Ινδίας. Το κτήριο του ναού στεγάζει ένα ιερό της θεάς Κάλι και ένα μικρότερο του θεού Hanuman, και οι επισκέπτες φέρνουν προσφορές και στα δύο. Μέσα από μια κοντινότερη παρουσίαση ενός ιερέα και τριών ακολούθων, το φιλμ δείχνει γιατί ο ναός είναι τόσο σημαντικός γι’αυτούς. Μερικές φορές επισκέπτονται ιερούς τόπους άλλων θρησκευτικών παραδόσεων, είτε για να μελετήσουν είτε για να αναζητήσουν επιπλέον θεϊκή στήριξη. Το φιλμ έτσι συνιστά μια σιωπηλή κριτική εναντίον της εμμονής με τις θρσκευτικές συγκρούσεις στη σύγχρονες δημόσιες συζητήσεις. Ο θεός είναι ένας, οι θρησκείες γίνονται από ανθρώπους, όπως καταλήγει ο ιερέας στην ταινία.

19:45
Φοιτητικές Ταινίες
Σκηνοθεσία: Agnes Meng. 22' (Πορτογαλία)

Το φιλμ παρουσιάζει μια συλλογή τρομακτικών ιστοριών για συναντήσεις με λύκους σε ένα χωριό στη βόρεια Πορτογαλία. Την ώρα που νυκτώνει, οι βοσκοί συνηθίζουν να μαζεύονται και να λένε ιστορίες. Μύθος, θάνατος, σκοτωμοί… είτε συνέβησαν είτε όχι, είναι εμπνευσμένα από τις εντόπιες μάχες μεταξύ ανθρώπου και αγριότητας. Οι αφηγητές αναμειγνύουν γεγονότα και μυθοπλασία, πράγμα που οδηγεί σε έναν κόσμο που δείχνει χαμένος στον χρόνο.

Φοιτητικές Ταινίες
Σκηνοθεσία: Sophie Kalker. 25' (Νότια Αφρική, Netherlands)

Ο Ζογκλέρ αναφέρεται σε ένα κοινωνικό τσίρκο στη Νότια Αφρική. Το κοινωνικό τσίρκο Σισονκέ επιδιώκει να παρακινήσει την κοινωνική ενσωμάτωση κάνοντας τα παιδιά να κινούνται μαζί στις πρακτικές ενός τσίρκου. Χρησιμοποιούν τις διαφορετικές ασκήσεις για να χτίσουν εμπιστοσύνη μεταξύ των κοινοτήτων. Με το φιλμ η Σόφη προσπαθεί να δείξει πώς τα παιδιά από την κοινότητα των Ίσι Κόσα, την αγγλική και την αυτή των Αφρικάανς στην περιοχή του Στέλενμπος βιώνουν την εμπειρία του κοινωνικού τσίρκου, πώς το κοινωνικό τσίρκο προσπαθεί να βοηθήσει τα παιδιά να αμφισβητήσουν τα εμπόδια και τα τείχη που είναι μέρος του νοτιοαφρικανικού τοπίου και ως εκ τούτου των παιδιών. Προσπαθεί να δείξει πώς τα τείχη είναι ενδεικτικά αυτού του κοινού τοπίου και πώς τα παιδιά τα σωματοποιούν, τα συνειδητοποιούν και τα αμφισβητούν κινούμενα μαζί.

Φοιτητικές Ταινίες
Σκηνοθεσία: Pavel Borecký. 25' (Ελβετία)

Το φιλμ τοποθετεί τον θεατή στον αυτοσχέδιο χώρο ενός ζωοπάζαρου στην Αλγερία. Παρασυρμένος μεταξύ ταΐσματος και αναμονής, συντονίζεται με τον ρυθμό των γιδιών και των καμήλων, των παλαιότατων συντρόφων του Άραβα. Όπως κινούμαστε βαθύτερα μέσα στην έρημο, ο τόπος μετατρέπεται σε μια ζώνη θυσίας και αποκαλύπτει τα σκοτεινά γεωπολιτικά μυστικά του. Το αισθητηριακό εθνογραφικό φιλμ θα σας προσκαλέσει να διερωτηθείτε για την κοινοτοπία του εκτοπισμού, του περιορισμού και της εκμετάλλευσης σε μια εκτός βλέμματος επικράτεια.

21:30
Ειδικές Προβολές
Σκηνοθεσία: Robert Gardner. 83' (USA)

Οι Χαμάρ έχουν επιλέξει να ζουν απομονωμένοι, περιορίζοντας τις κινήσεις και τις επιλογές τους. Μέρος της παράδοσής τους, αποτελεί η παραδοχή της ανδρικής ανωτερότητας. Οι άνδρες είναι κυρίαρχοι, οι γυναίκες σκλάβες. Η ταινία επιχειρεί να αποκαλύψει τις πρακτικές των Χαμάρ αλλά και τις συνέπειες στη διάθεση και συμπεριφορά όταν η ζωή κυριεύεται από σεξουαλική ανισότητα.

2/12Δευτέρα
17:00
Contested gentrification in times of change
Σκηνοθεσία: Verónica Pérez Granado. 89' (Ισπανία)

Το Τετουάν είναι μια πολύμορφη, ασύμμετρη και διαπολιτισμική συνοικία της Μαδρίτης. Η απουσία επιπεδότητας χαρακτηρίζει την τοπογραφία της και η ανισότητα τους ανθρώπους της, μικρά σπίτια επιβιώνουν στη σκιά των πύργων από γυαλί και μέταλλο. Το ντοκιμαντέρ Τetuaneros κάνει την εμφάνισή του σε αυτό τον λαβύρινθο στενών δρόμων, εκεί που δουλεύει το χωνευτήρι διαφορετικών γενιών, καταγωγών και χρωμάτων. Το Τetuaneros γεννήθηκε το 2013 σε ένα εγκαταλελειμμένο οικόπεδο -ένα από τα πολλά- που χαρακτηρίζουν την συνοικία του Τετουάν στη Μαδρίτη. Σε αυτό το μέρος, που είναι κατειλημμένο από αυτοκίνητα, απορρίματα και αγνοημένο, απίστευτα πράγματα πρόεκειται να συμβούν άμεσα. Και ενώ ο μετασχηματισμός παίρνει σάρκα και οστά, μετασχηματισμό τον οποία παρακολουθούμε από κοντά τα τελευταία χρόνια, η κάμερα Τetuaneros περιπλανιέται στη γειτονιά μαζί με τους ίδιους τους γείτονες. Το Τetuaneros καλειδοσκόπιο, ένα ντοκιμαντέρ γειτονιάς, ένα φαινόμενο της πεταλούδας. Επειδή μερικές φορές μια μικρή αλλαγή μπορεί να αλλάξει τα πάντα.

18:45
Φοιτητικές Ταινίες
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Διαμαντής, Buse Yildirim, Lillian Dam Bracia, Malwa Grabowska. 8' (Γερμανία)

Το “Warehouse”, είναι ένα στοχαστικό εθνογραφικό φιλμ μικρού μήκους.
Μία οικεία συνάντηση σε μία αποθήκη, σε ένα κόσμο αντικειμένων όπου η ξυλουργική λαμβάνει χώρα. To σημάδι του ήχου σε κάθε αντικείμενο μπορεί να φανερωθεί μεμονωμένα μέσα στον χώρο, όπου κάθε υλικό λαμβάνει την δική του υφή, μυρωδιά και ακουστικές ιδιότητες. Ο θεατής έρχεται αντιμέτωπος με ένα ευρύ φάσμα εικόνων και ήχων σε συνδυασμό με τις ακουστικές και οπτικές πτυχές της εργασίας και του ίδιου του χώρου. Η ταινία μας οδηγεί σε μια αισθητηριακή εμπειρία μέσα από την έντονη ηχητική και οπτική εμπλοκή και μέσα από τις ευρηματικές συνθέσεις ηχοτοπίου.

Φοιτητικές Ταινίες
Σκηνοθεσία: Lidija Burcak. 25' (Ηνωμένο Βασίλειο)

Η συνάντηση της σκηνοθέτιδος και άλλων ψωριασικών γίνεται ένα ποιητικό και αισιόδοξο ταξίδι σχετικά με μια πολύ ορατή αν και κρυμμένη ασθένεια, για ένα ταξίδι που εξευρευνά το δέρμα ως μια μεταφορά του ανήκειν και της πίστης.

Φοιτητικές Ταινίες
Σκηνοθεσία: Hope Strickland. 16' (Ηνωμένο Βασίλειο)

Το Da Hillsook Wedeen, είναι ένα εθνογραφικό φιλμ που ολοκληρώθηκε στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού διπλώματος εξειδίκευσης στην Οπτική Ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Το Σέτλαντ είναι ένας τόπος άγριος, αδυσώπητα τοπία, υπερφυσικές πίστεις και ένα ηχοτοπίο που έχει πολύ λίγο αλλάξει με το πέρασμα του χρόνου. Το φιλμ εξετάζει την αφήγηση και την κοινωνική φαντασία στο Σέτλαντ. Το λαϊκό παραμύθι Da Hillsook Wedeen έχει μια ποιότητα που υπερβαίνει τον χρόνο: ξετυλίγεται από το ιστορικό τραύμα και προχωρά μέσα από τις γυναικείες φωνές γενεών. Τι σημαίνει να είσαι μια γυναίκα που στέκεται στην παραλία;

Φοιτητικές Ταινίες
Σκηνοθεσία: Andrea Bordoli. 18' (Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία)

Το Βάθος από Κάτω το Ύψος από Πάνω συνιστά μια εξερεύνηση της αλπικής περιφέρειας του Robiei, στη νότια Ελβετία. Το φιλμ, το οποίο έχει δημιουργηθεί ως έργο αισθητηριακό, επικεντρώνεται ιδιαίτερα στις σχέσεις μεταξύ ανθρώπων, ζώων, υποδομών και φυσικών στοιχείων που συγκροτούν το ιδιαίτερο τοπίο του Robiei. Μέσα από την αντίστιξη μεταξύ αισθητικής και δραστηριοτήτων που λαμβάνουν χώρα επί του εδάφους –της συνεχόμενης ροής του νερού, της κίνησης των ζώων, των διαδικασιών παραγωγής του τυριού– και αντίστοιχα κάτω από το έδαφος –οι μηχανισμοί, οι μηχανές και οι τεχνολογίες που εμπλέκονται στην παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας, όπως επίσης και η ανθρώπινη διαντίδραση με αυτή– το φιλμ επιδιώκει να συλλάβει τις φυσικοπολιτισμικές και πολυειδικές συνομαδώσεις μέσω των οποίων συγκροτούνται το Robiei και πολλά άλλα ελβετικά αλπικά τοπία.

Φοιτητικές Ταινίες
Σκηνοθεσία: Κωστάντζα Καψάλη. (Ελλάδα)

Το Girls in flower είναι ένα πειραματικό ντοκιμαντέρ ή ένα χειρόγραφο σημείωμα, που εμπνευσμένο από το έργο του Προυστ «Στον ίσκιο των ανθισμένων κοριτσιών» εξερευνά τη θηλυκότητα στην ώριμη ηλικία.

20:15
Πανόραμα
Σκηνοθεσία: Γιώργος Γκότζος. 15'42" (Ελλάδα)

Το Σκοπελίτης εξπρές είναι το πλοίο που τροφοδοτεί την άγονη γραμμή των Μικρών Κυκλάδων. Εδώ και 60 χρόνια κάνει καθημερινά τη διαδρομή του για να προσφέρει τα απαραίτητα στους κατοίκους των μικρών νησιών. Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί μια μέρα πάνω στο πλοίο, αντανακλώντας τη ζωή των ναυτικών και επιβατών. Χρησιμοποιώντας αμιγώς οπτικά μέσα διαφαίνονται μοτίβα της καθημερινής ζωής του πλοίου.
Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ παρατήρησης, με διάθεση για οπτικό πειραματισμό. Η εντύπωση και η εμπειρία του πλοίου πρωτοστατούν για να φανεί η κινητικότητα ανθρώπων και εμπορευμάτων. Εν τέλει, μέσα από αυτήν την κίνηση, ο Σκοπελίτης το πλοίο καταφέρνει να χτίζει βαθιές ρίζες, συνδέοντας τα νησιά των Μικρών Κυκλάδων.

Πανόραμα
Σκηνοθεσία: Cinemakhia. 61' ()

Το ακρωτήριο Κόρακας στο νησί της Λέσβου βρίσκεται απέναντι από την τουρκική ακτογραμμή. Κάθε μέρα χιλιάδες μετανάστες αποβιβάζονται στις ακτές του και περπατούν μέχρι το χωριό της Κλειώς, το πρώτο βήμα για το ευρωπαϊκό τους ταξίδι. Μεταξύ απόρριψης και ταύτισης με τους σημερινούς εξορίστους, αυτές οι ιστορίες εναλλάσσονται και δίνουν το περιθώριο για ένα πολλαπλό παιχνίδι αντικατοπτρισμών.

21:45
Intangible Cultural Heritage : Epirus through documentary
Σκηνοθεσία: Paul Duane. 78' (Ιρλανδία, Ελλάδα)

Ο Αμερικανός γλωσσολόγος Κρις Κινγκ είναι ένας θρύλος, ο πιο εμμονικός εν ζωή συλλέκτης παλιών δίσκων 78 στροφών, και επίσης ο μόνος που μπορεί να χρησιμοποιήσει σύγχρονη τεχνολογία για να ξεκλειδώσει τα ηχητικά τους μυστικά και να τους επανεγγράψει για το κοινό του 21ου αιώνα. Για χρόνια ζούσε σε έναν κόσμο νοσταλγίας, ακούγοντας μουσική από ένα μακρινό παρελθόν. Αλλά η εκ μέρους του ανακάλυψη της μουσικής της Ηπείρου άλλαξε τη ζωή του. Και αυτό γιατί οι παλιοί 78 στροφών δίσκοι που είχε ερωτευτεί περιέχουν ένα αρχέγονο μουσικό υλικό που ακόμα παίζεται στα βουνά της Ηπείρου και το οποίο, όπως πιστεύει, μας συνδέει με τους πιο αρχαίους προγόνους μας. Ταξιδεύοντας εκεί, ο Κρις ξεκινά να δραπετεύει από τη φυλακή της νοσταλγίας και ξεκινά να βρει ένα σπίτι για τον εαυτό του, για πρώτη φορά στη ζωή του. Το Ὅσον ζῇς φαίνου είναι τόσο μια εισαγωγή στην πιο υπνωτική και όμορφη μουσική που έχετε ακούσει ποτέ, όσο και ένα εμβυθιστικό ταξίδι σε μια απομονωμένη και μισοξεχασμένη γη και ένα πορτρέτο ενός ανθρώπου που ανακάλυψε καθυστερημένα τον πνευματικό του οίκο στην άλλη άκρη του κόσμου.

3/12Τρίτη
12:00-15:00
Contested gentrification in times of change
Σκηνοθεσία: Clara Polistena. 26' (Ελλάδα)

Ο Ανδρέας είναι ιδιοκτήτης μιας αίθουσας κινηματογράφου στο Κουκάκι. Η οικογένειά του κατοικεί στην αθηναϊκή συνοικία επί τρεις γενιές. Σήμερα ωστόσο φοβάται ότι είναι υποχρεωμένος να φύγει από την περιοχή. Λόγω της έκρηξης της βραχυχρόνιας μίσθωσης, οι τιμές των ενοικίων έχουν τα τελευταία τρία χρόνια διπλασιαστεί και η οικογένεια του Αντρέα δεν μπορεί πλέον να αντεπεξέλθει. Λίγα βήματα μακριά ζει ο Όμηρος, που ήρθε στην Ελλάδα πρόσφατα. Νέος και δυναμικός, το 2014 διαισθάνθηκε την ευκαιρία να αρχίσει μια νέα δουλειά, παρέχοντας σε ιδιοκτήτες και εταιρείες υπηρεσίες διαχείρισης των ακινήτων τους που είχαν καταχωρήσει στο Airbnb. Οι βιοϊστορίες των δύο γειτόνων καθρεφτίζουν τη μετάβαση του Κουκακίου από μια περιοχή κατοικίας σε μια από τις πιο τουριστικοποιημένες της Αθήνας. Με την αφήγηση της σύγχρονης ιστορίας του Κουκακίου και δύο συνεντεύξεις, το φιλμ τεκμηριώνει τη μεταμόρφωση της συνοικίας, ενώ δίνει φωνή στους πρωταγωνιστές της μεταμόρφωσης αυτής.

The Film will be screened at Panteion University, auditorium Sakis Karagiorgas II
Contested gentrification in times of change
Σκηνοθεσία: Zilan Dalgic, Ισμήνη Γάτου, Anni Valajärvi. 10' (Ελλάδα)

Τι σημαίνει ο όρος αστικός εξευγενισμός (gentrification) πέρα από τον αυστηρό και επίσημο ορισμό; Μπορούμε να πούμε απλοϊκά ότι υπάρχουν εκείνοι που επωφελούνται και εκείνοι που απειλούνται από αυτόν ή μήπως τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα; Μέσα από τέσσερις διαφορετικές ιστορίες κατοίκων του Κουκακίου, μιας περιοχής στο κέντρο της Αθήνας που βρίσκεται σε διαδικασία αστικού εξευγενισμού, η ταινία επιχειρεί να διερευνήσει και να ξεδιπλώσει τις υπόγειες διεργασίες που δημιουργούν την ευρύτερη εικόνα. Κοινός τόπος όλων των αφηγήσεων είναι η «έκρηξη του Airbnb» που κυριαρχεί στην περιοχή. Η ταινία επιχειρεί να προσεγγίσει το θέμα από την οπτική των ντόπιων, ακολουθώντας τις σκέψεις τους, τις συμφωνίες και τις διαφωνίες, ενώ το gentrification είναι πάντα εμφανές, χωρίς να καταδεικνύεται ξεκάθαρα, έτσι ώστε οι ιστορίες και οι οπτικές των ανθρώπων να μιλούν από μόνες τους.

15:30
Ειδικές Προβολές
Σκηνοθεσία: Robert Gardner. 83' (USA)

Οι Χαμάρ έχουν επιλέξει να ζουν απομονωμένοι, περιορίζοντας τις κινήσεις και τις επιλογές τους. Μέρος της παράδοσής τους, αποτελεί η παραδοχή της ανδρικής ανωτερότητας. Οι άνδρες είναι κυρίαρχοι, οι γυναίκες σκλάβες. Η ταινία επιχειρεί να αποκαλύψει τις πρακτικές των Χαμάρ αλλά και τις συνέπειες στη διάθεση και συμπεριφορά όταν η ζωή κυριεύεται από σεξουαλική ανισότητα.

16:30
Intangible Cultural Heritage : Epirus through documentary
Σκηνοθεσία: Colette Piault. 110' (Γαλλία, Ελλάδα)

Το Δεν είναι κάθε Μέρα Γιορτή είναι ένα χρονικό της καθημερινής ζωής στα Άνω Ραβένια, ένα ορεινό χωριό στην Ελλάδα. Αν και το χωριό παρουσιάζεται να είναι ουσιαστικά αύταρκες, η αλήθεια είναι ότι η οικονομική, κοινωνική και οικογενειακή ζωή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον εξωτερικό κόσμο. Όπως πολλά ορεινά χωριά, τα Άνω Ραβένια έχουν προοδευτικά εγκαταλειφθεί από το μεγαλύτερο μέρος του ενεργού πληθυσμού. Το φιλμ δείχνει τον επίπονο μετασχηματισμό από το εορταστικό φαγοπότι και την προσωρινή επιστροφή εκείνων που έχουν φύγει για να ζήσουν κάπου αλλού στη μονοτονία και την ηρεμία της καθημερινής ζωής. Χωρίς κανέναν σχολιασμό, το φιλμ σέβεται τον ρυθμό της καθημερινής ζωής των κατοίκων του χωριού.

18:30
Contested gentrification in times of change
Σκηνοθεσία: Angela Torresan. 9' (Βραζιλία)

Contested gentrification in times of change
Σκηνοθεσία: David Bert Joris Dhert. 54' (Βραζιλία)

Τι συμβαίνει όταν η γη σου διεκδικείται ως χώρος τέλεσης των δύο μεγαλύτερων αθλητικών διοργανώσεων του πλανήτη; Μια ερώτηση που αφορά την πολυεθνική αστική ιθαγενή κοινότητα του Aldeia Maracanã στο Ρίο ντε Τζανέιρο, στη Βραζιλία, καθώς αντιμετωπίζει την εντεινόμενη πίεση ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2014 και των Ολυμπιακών αγώνων του 2016. Η ιθαγενής ομάδα ζει ακριβώς δίπλα στο στάδιο που φιλοξενεί τους τελικούς και των δύο διοργανώσεων. Εύχονται να διατηρήσουν τον χαρακτήρα της γης τους ως ένα σημείο συνάντησης των ιθαγενών, όπως ήταν από τις αρχές του 20ού αιώνα. Κάτι τέτοιο όμως δεν συνάδει με τα σχέδια των βραζιλιάνικων αρχών και των εταιρειών που έρχονται μαζί με τις διοργανώσεις. Από το εσωτερικό των ιθαγενών οικισμών το φιλμ διερευνά πώς βιώνονται τα αθλητικά γεγονότα, πώς η πίεση εντείνεται και πώς η κοινότητα αντιστέκεται.

19:45
Φοιτητικές Ταινίες
Σκηνοθεσία: Martha-Cecilia Dietrich. 34' (Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία, USA)

Το Τρόμος στις Άνδεις είναι ένα ντοκιμαντέρ που ακολουθεί τη διαδικασία δημιουργίας ενός φιλμ τρόμου στο Αγιακούτσο του Πέρου, στοχεύοντας «πίσω από τις σκηνές». Σκηνοθετημένο από την ηχο-οπτικό ανθρωπολόγο Μάρθα Σεσίλια Ντίτριχ, διερευνά πώς οι δημιουργοί ταινιών των Άνδεων χρησιμοποιούν τον τρόμο ως κινηματογραφικό είδος, ως έναν τρόπο να αναβιώσουν ιστορίες ενός προαποικιακού παρελθόντος. Υιοθετώντας μια παγκόσμια κινηματογραφική γλώσσα για να μιλήσει για την τοπική ιστορία/ιστορίες, η προσοχή μας οδηγείται στα σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα και στις κληρονομιές του βίαιου παρελθόντος. Γεμάτο ζεστασιά και τρυφερότητα, το Τρόμος στις Άνδεις συνιστά μια μαρτυρία για την κινηματογραφία ως τέχνη μαστορική και για την κοινότητα όσων την ασκούν.

Φοιτητικές Ταινίες
Σκηνοθεσία: Daniel Asadi Faezi. 49' (Πακιστάν, Γερμανία)

Ένα απομονωμένο χωριό στα βουνά του Πακιστάν. Περιτριγυρισμένο από μια τεράστια λίμνη με γαλαζοπράσινα νερά ανάμεσα σε τραχιές και απόκρημνες πλαγιές. Κάποτε μια κατολίσθηση έφραξε τον ρου ενός ποταμού. Σε λίγους μήνες, το ποτάμι μετατράπηκε σε τεράστια λίμνη, η οποία φτάνει μέχρι και τριάντα χιλιόμετρα σε μήκος. Χιλιάδες σπίτια και αγροί πλημμύρισαν. Ολόκληρα χωριά εξαφανίστηκαν. Άνθρωποι μετεγκαταστάθηκαν. Αυτό που απέμεινε είναι οι άνθρωποι και οι ιστορίες τους, που μεταβιβάζονται από γενιά σε γενιά.

21:15
9+1 Στιγμές / 10 Χρόνια Ethnofest
Σκηνοθεσία: Matthew Lancit. 87 λεπτά (Καμερούν, Καναδάς)

Aν ο Γούντι Άλεν αποφάσιζε να κάνει ένα εθνογραφικό ντοκιμαντέρ στο Καμερούν, το αποτέλεσμα θα ήταν κάτι σαν το «Funeral Season» του Καναδού σκηνοθέτη Μάθιου Λάνσιτ. Εδώ ο κινηματογραφιστής τοποθετεί τον εαυτό του, ως ένας ξένος εξερευνητής που αναζητά τα απομεινάρια των δικών του νεκρών και των δικών του ιεροτελεστιών. Είναι η δουλειά ενός κινηματογραφιστή του οποίου το ευρηματικό στιλ είναι ταυτόχρονα πολύ προσωπικό, αστείο, ποιητικό, και αντισυμβατικό στην εθνογραφική του προσέγγισή. Βραβείο Πρώτης Επαγγελματικής Ταινίας στο Traces de Vies – Rencontres du Film Documentaire.

9+1 Στιγμές / 10 Χρόνια Ethnofest
Σκηνοθεσία: Briggite Nikles, Tommi Mendel. 53 λεπτά (Ελβετία, Καμπότζη)

Βασισμένο σε μια ανθρωπολογική έρευνα, η ταινία καταγράφει τις πρακτικές γέννας των Bunong στην επαρχία Mondulkiri, βορειοανατολικά της Καμπότζης. Κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές αλλαγές μεταμορφώνουν ραγδαία την περιοχή επηρεάζοντας την πίστη, τις αντιλήψεις και τα έθιμα των χωρικών ως προς την εγκυμοσύνη, την γέννα και την μητρότητα. Οι ντόπιες γυναίκες, έγκυες, μητέρες καθώς και μέλη των οικογενειών τους δίνουν μια ιδιαίτερη οπτική στις σημερινές αποφάσεις τους, σε μια περίοδο ταλάντευσης ανάμεσα στην παράδοση και τον σύγχρονο τρόπο ζωής.

4/12Τετάρτη
17:00
Contested gentrification in times of change
Σκηνοθεσία: Marianne Maeckelbergh, Brandon Jourdan. 12' (USA)

Το φιλμ αφηγείται την ιστορία των κατοίκων του Συγκροτήματος Κατοικιών του Πάρκου Μινττάουν, που απέχουν από την καταβολή μιθωμάτων (απεργία ενοικίου) από τον Αύγουστο του 2015. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη απεργία ενοικίου στο Σαν Φρανσίσκο από το 1978. Το συγκρότημα κατοικιών για δεκαετίες ήταν ουσιαστικά ένας συνεταιρισμός τον οποίο διαχειρίζονταν οι ένοικοι. Μέχρι που ο ιδιοκτήτης του συγκροτήματος, η πόλη του Σαν Φρανσίσκο, μεταβίβασε τη διαχείριση σε μια χριστιανική μη κερδοσκοπική εταιρεία, τη Mercy Housing. Η εταιρεία εξέδωσε νέα μισθωτήρια σε όλους τους ενοίκους, αυξάνοντας το ενοίκιο σε πολλούς από αυτούς. Οι ένοικοι, περιλαμβανομένων και μερικών των οποίων το ενοίκιο δεν αυξήθηκε ή αυξήθηκε λίγο, αρνήθηκαν να υπογράψουν τα νέα μισθωτήρια και κήρυξαν απεργία ενοικίου. Οι ένοικοι οργανώθηκαν για να αποτρέψουν την κατεδάφιση δύο κτηρίων, για να αγωνιστούν για τον έλεγχο των ενοικίων, για να εκδιώξουν τη Mercy Housing από τη θέση του μάνατζερ και για να διεκδικήσουν το δικαίωμα στην ιδιοκτησία, το οποίο τους είχαν υποσχεθεί όταν είχαν αρχικά εγκατασταθεί στα διαμερίσματα.

Contested gentrification in times of change
Σκηνοθεσία: Marina Thomé. 10' (Βραζιλία, USA)

Ο Γκάρι πουλάει μπαλόνια στον υπόγειο σιδηρόδρομο της Νέας Υόρκης και ονειρεύεται να σπουδάσει ταχυδακτυλουργός. Οι κινηματογραφημένες συνομιλίες φέρνουν τον Βραζιλιάνο ντοκιμαντερίστα πιο κοντά σε αυτόν τον κάτοικο του Μπρούκλιν με την κουβανική καταγωγή, που στις μακρές διαδρομές του μετρό αναρωτιέται για την περιπλάνησή του σε αυτό τον κόσμο.

Contested gentrification in times of change
Σκηνοθεσία: Mael Vizcarra. 65' (Μεξικό, USA)

Η συνοριογραμμή, το σημείο ελέγχου στα σύνορα μεταξύ ΗΠΑ και Μεξικού, είναι το διεθνές σύνορο με τις περισσότερες διελεύσεις στον κόσμο. Είναι εδώ που εκατοντάδες πωλητές κερδίζουν τα προς το ζην παρέχοντας αγαθά και υπηρεσίες σε εκείνους που βρίσκονται στην πλευρά της Τιχουάνα (Μεξικό) και περιμένουν να διασχίσουν το σύνορο για να περάσουν στις ΗΠΑ. Η Συνοριογραμμή ακολουθεί μερικούς από αυτούς τους πωλητές στην καθημερινότητά τους και καταγράφει το διαρκώς μεταβαλλόμενο αστικό τοπίο μιας πόλης που επαναπροσδιορίζει τον εαυτό της αδιάκοπα, όπως επιβάλλει η φήμη της.

18:30
Intangible Cultural Heritage : Epirus through documentary
Σκηνοθεσία: Πάνος Καρκανεβάτος. 33' (Ελλάδα)

1990. Ήπειρος, επαρχία Πωγωνίου, στα σύνορα με την Αλβανία.
Η ξενιτειά κι ο θάνατος, διάχυτα στον αέρα, στο φως. Οι άνθρωποι που απόμειναν, λίγοι. Μορφές που μοιάζουν να έγιναν μέρος του τοπίου, ή να το περιέχουν. Σε εναν τόπο περικυκλωμένο από βουνά: τα πολυφωνικά τραγούδια. Οι σιωπές, οι παύσεις ανάμεσα στις φωνές και μια μουσική που αναβλύζει από την γη. Μέσα από την συνάντηση των προσωπικών φωνών – του παρτή, του γυριστή, τού κλώστη και του ισοκράτη – προκύπτει μια συλλογική αρμονία. Η ματιά της ταινίας θέλει να ακούει τον ρυθμό της ψυχής της Ηπείρου.

Intangible Cultural Heritage : Epirus through documentary
Σκηνοθεσία: John Cohen. 68' (USA)

Το μουσικό πορτρέτο του μετανάστη κλαριτζή Περικλή Χαλκιά και της ηπειρωτικής κοινότητας εξερευνά τις φιλοδοξίες και τις αμφιθυμίες των Ελληνοαμερικανών. Κινούμενο μεταξύ Κουίνς, Νέας Υόρκης και Βόρειας Ελλάδας, παρουσιάζει την παραδοσιακή μουσική της Ηπείρου, δείχνοντας πώς η μουσική ενώνει την ηπειρώτικη κοινότητα σε όλο τον κόσμο. Το φιλμ ορίζει την Αμερική όχι ως ένα χωνευτήρι, αλλά ως έναν τόπο για καλύτερη ζωή. Οι Ηπειρώτες που βγάζουν το ψωμί τους εδώ (ενν. στην Αμερική) έχουν τις καρδιές τους στα βουνά της Ηπείρου.

20:30
9+1 Στιγμές / 10 Χρόνια Ethnofest
Σκηνοθεσία: Philip Cartelli. 31' (Γαλλία, Η.Π.Α.)

Ενας στοχασμός πάνω στις έννοιες μακριά και κοντά, παρελθόν και παρόν, ο «Περίπατος» παρατηρεί μία σειρά κινήσεων και αλληλεπιδράσεων σε ένα ανακαινισμένο τμήμα της προκυμαίας στη Μασσαλία. Η ταινία γυρίστηκε σε διάστημα δύο ετών και απεικονίζει την καινούρια ζωή της εμπορικής προβλήτας που πρόσφατα μετασχηματίστηκε σε δημόσιο παραλιακό δρόμο και την όψη δύο επιβλητικών μοντέρνων κτηρίων κατά τη διάρκεια μίας ημέρας. Πριν το ξημέρωμα, ο χώρος είναι σχεδόν άδειος. Η ανατολή πυροδοτεί το ξεκίνημα της δράσης – καταφτάνουν πλοία, ψαράδες ρίχνουν τα δίχτυα τους και οι πρώτοι διστακτικοί τουρίστες συγκεντρώνονται έξω από το καινούργιο μουσείο. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, πλανόδιοι μικροπωλητές, κολυμβητές, ψαράδες και διάφοροι ντόπιοι συγκεντρώνονται γύρω από τα κτήρια, επαναδιεκδικώντας σταδιακά τον χώρο κατά τις βραδινές ώρες.

9+1 Στιγμές / 10 Χρόνια Ethnofest
Σκηνοθεσία: Jessica Bollag. 49’ (Ελβετία)

Η πολιτεία της Iowa είναι η μεγαλύτερη παραγωγός σόγιας και καλαμποκιού στις Η.Π.Α. Στην πόλη του Eldon της Iowa, δύο πολυεθνικές εταιρείες είναι οι πιο σημαντικοί εργοδότες, κυρίως όσον αφορά δουλειές χαμηλού εισοδήματος. Στην πόλη δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου δημόσιες υπηρεσίες και μεγάλες αποστάσεις χωρίζουν τα σπίτια. Πέντε νέοι άνθρωποι μιλούν για την καθημερινή ζωή τους στην αγροτική αυτή περιοχή, όπου η ανεργία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός πέρα από τα αρνητικά στερεότυπα: χωριάτες, αγροίκοι, άξεστοι. Γιατί μένουν παρά τις μηδαμινές επαγγελματικές ευκαιρίες; Πώς αντιμετωπίζουν τα αρνητικά στερεότυπα; Γιατί είναι η ελευθερία πιο σημαντική από μια καριέρα; Ένα ανθρωπολογικό ντοκιμαντέρ για ξεκλείδωτες πόρτες, την διασκέδαση και τις συγκρούσεις σε γεωγραφική απομόνωση.

Media

Περιηγηθείτε στο φετινό πρόγραμμα και δείτε αναλυτικά τις μέρες και ώρες προβολής των ταινιών:

Ethnofest_Programme_2019_gr_WEB

Παράλληλες εκδηλώσεις

27/11Τετάρτη
14:00 -16:00
Ειδικές θεματικές ενότητες 2016-2019

Ειδικές θεματικές ενότητες 2016-2019. Καλές πρακτικές και απολογισμός αφιερωμάτων που έχουν υλοποιηθεί στο Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου Αθήνας μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα» που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Παρουσίαση του φετινού αφιερώματος «Εξευγενισμός υπό αμφισβήτηση σε καιρούς αλλαγών: από την κοινωνική οικονομία στην επιθετική αστική ανάπτυξη».
Η εκδήλωση θα γίνει στον Κινηματογράφο Άστορ (Σταδίου 28).

19:00 - 21:00
«ENCOUNTERS through art, ethnography and pedagogy». Εγκαίνια Έκθεσης.

Εγκαίνια έκθεσης με έργα φοιτητών που συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Erasmus+ με τίτλο «ENCOUNTERS through art, ethnography and pedagogy», το οποίο υλοποιείται από το Ethnofest μαζί με το Πανεπιστήμιο του Agder (Νορβηγία), το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο του Amsterdam (Ολλανδία), τον καλλιτεχνικό φορέα Arts Cabinet (Ηνωμένο Βασίλειο) και τον οργανισμό Raketa (Σουηδία).

T.A.F/ The Art Foundation Gallery
(Νορμανού 5, Μοναστηράκι, 105 55)

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή έως τις 30/11, 20:00.

28/11Πέμπτη
9:00
Εκπαιδευτική προβολή για μαθητές με θέμα την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά και τον Εθνογραφικό Κινηματογράφο, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠ.ΠΟ.Α.

29/11Παρασκευή
9:00
Εκπαιδευτική προβολή για μαθητές με θέμα την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά και τον Εθνογραφικό Κινηματογράφο, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠ.ΠΟ.Α.

30/11Σάββατο
14:00 - 16:00
«Cine-inquiry: thinking through making anthropological films»

Masterclass με θέμα «Cine-inquiry: thinking through making anthropological films» από τον Isaac Marrero-Guillamon που παρουσιάζει την νέα του ταινία στο φεστιβάλ.

1/12Κυριακή
11:00
Παρουσιάσεις και πάνελ συζήτησης στο πλαίσιο του αφιερώματος «Η Ήπειρος μέσα από το ντοκιμαντέρ. Μουσική, τραγούδι, χορός και μηχανισμοί διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς».

Παρουσιάσεις και πάνελ συζήτησης στο πλαίσιο του αφιερώματος «Η Ήπειρος μέσα από το ντοκιμαντέρ. Μουσική, τραγούδι, χορός και μηχανισμοί διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς».
Κριτική αποτίμηση για τους τρόπους που η Ήπειρος «επαν-ανακαλύπτεται», «εξωτικοποιείται», ταυτίζεται με στερεοτυπικές αναπαραστάσεις και κατηγοριοποιείται ως μια ενιαία πολιτισμική ενότητα. Ομιλητές θα είναι η Βίλλυ Φωτοπούλου, Διευθύντρια Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, ο Βασίλης Νιτσιάκος, Καθηγητής Κοινωνικής Λαογραφίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, και ο Λάμπρος Λιάβας, Καθηγητής Εθνομουσικολογίας, Ε.Κ.Π.Α., ενώ εκ μέρους του Ethnofest τη συζήτηση θα συντονίσει ο Σίλας Μιχάλακας.
Στον κινηματογράφο ΆΣΤΟΡ (Σταδίου 28).

2/12Δευτέρα
9:00
Εκπαιδευτικές Προβολές

Εκπαιδευτική προβολή για μαθητές με θέμα την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά και τον Εθνογραφικό Κινηματογράφο, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠ.ΠΟ.Α.

3/12Τρίτη
9:00
Εκπαιδευτικές Προβολές

Εκπαιδευτική προβολή για μαθητές με θέμα την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά και τον Εθνογραφικό Κινηματογράφο, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠ.ΠΟ.Α.

12:00
Παρουσιάσεις και πάνελ συζήτησης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

ΤΟ ETHNOFEST ΣΥΝΑΝΤΆ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΉΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΉΣ ΈΡΕΥΝΑΣ
ΤΟΥ ΤΜΉΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΊΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΊΟΥ, ΜΕ ΠΆΝΕΛ
ΣΥΖΉΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΈΣ ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΣΆΚΗΣ ΚΑΡΆΓΙΩΡΓΑΣ ΙΙ, ΣΤΟ
ΠΆΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΉΜΙΟ.

Παρουσιάσεις και πάνελ συζήτησης στο πλαίσιο της ειδικής θεματικής ενότητας με τίτλο «Εξευγενισμός υπό αμφισβήτηση σε καιρούς αλλαγών: από την κοινωνική οικονομία στην επιθετική αστική ανάπτυξη». Ομιλητές θα είναι ο Λεωνίδας Οικονόμου, Καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο, η Δήμητρα Σιατίστα, Δρ. αρχιτέκτονας/πολεοδόμος, Πανεπιστήμιο Κρήτης, και ο Δημήτρης Λουπέτης, αρχιτέκτονας, Εργαστήριο για τα Aστικά Kοινά, ενώ εκ μέρους του Ethnofest τη συζήτηση θα συντονίσει ο Παυσανίας Καραθανάσης.

Η δράση θα πραγματοποιηθεί στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, αμφιθέατρο Σάκης Καράγιωργας II

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα προβληθούν οι ταινίες:

The Bed Factory / Το Εργοστάσιο Κρεβατιών (Ελλάδα, 2019, 26΄)
Σκηνοθεσία: Clara Polistena

Ο Ανδρέας είναι ιδιοκτήτης κινηματογράφου στο Κουκάκι. Σήμερα φοβάται ότι πρέπει να φύγει από την περιοχή. Λίγα βήματα μακριά ζει ο Όμηρος, που ήρθε στην Ελλάδα πρόσφατα για να διαχειρίζεται ακίνητα στο Airbnb. Οι ιστορίες των δύο γειτόνων καθρεφτίζουν τη μεταμόρφωση του Κουκακίου.

Κoukaki / Koυκάκι (Ελλάδα, 2018, 10΄)
Σκηνοθεσία: Zilan Dalgic, Ισμήνη Γάτου, Anni Valajärvi

Μέσα από τέσσερις διαφορετικές ιστορίες κατοίκων του Κουκακίου, μιας περιοχής στο κέντρο της Αθήνας που βρίσκεται σε διαδικασία αστικού εξευγενισμού, η ταινία επιχειρεί να διερευνήσει τις υπόγειες διεργασίες που δημιουργούν την ευρύτερη εικόνα.

4/12Τετάρτη
9:00
Εκπαιδευτικές προβολές

Εκπαιδευτική προβολή για μαθητές με θέμα την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά και τον Εθνογραφικό Κινηματογράφο, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠ.ΠΟ.Α.

Χορηγοί