Ζαουάουα, ο ήχος του ζαχαροκάλαμου στον άνεμο

Από μία παράξενη και πικρή ειρωνεία, οι βομβαρδισμοί στους οποίους προέβη το ναυτικό των ΗΠΑ και οι οποίοι ξεκίνησαν τη μάχη της Οκινάουα το 1945 ονομάστηκαν «ατσάλινος τυφώνας», φέρνοντας στο μυαλό τους ταραχώδεις ανέμους που κάθε χρόνο αναστατώνουν το μικρό αυτό νησί. Κατά τη διάρκεια της μάχης, οι κάτοικοι της Οκινάουα αναζήτησαν καταφύγιο σε φυσικά στοιχεία του περιβάλλοντος, όπως σπηλιές και χωράφια με ζαχαροκάλαμα, δημιουργώντας αναμνήσεις που ακόμα κατοικούν στα ηχοτοπία αυτών των χώρων. Η ταινία είναι αποτέλεσμα της δεκαετούς συνεργασίας ενός καλλιτέχνη τοπιογράφου, ενός επιστήμονα της ακουστικής και ενός ανθρωπολόγου, οι οποίοι επιχειρούν να ακούσουν και να κατανοήσουν τους ήχους μέσα από αφηγήσεις, ιστορίες και ηχογραφήσεις. Οι λέξεις, οι οποίες στερεοποιούνται αποκτώντας τη μορφή κείμενου και προσωπικής μαρτυρίας για την αμερικανική κατοχή του νησιού και εκφράζονται μέσα από μίξεις εικόνων και ήχων φυσικών στοιχείων, στρατιωτικών μηχανών και τελετουργικών πρακτικών, μεταφέρουν τις εμπειρίες των κατοίκων της Οκινάουα, που οι ζωές τους αναστέλλεται από τους αμερικανικούς πολέμους του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος.

Angus Carlyle

O Angus Carlyle είναι ερευνητής στο CRiSAP (Creative Research into Sound Arts Practice) στο Πανεπιστήμιο των Τεχνών του Λονδίνου, όπου είναι καθηγητής. Το ευρύ πεδίο των ακαδημαϊκών του ενδιαφερόντων αφορά κυρίως στην εξερεύνηση της σχέσης μεταξύ Ήχου και Τοπίου. Ενδιαφέρεται επίσης για τον τρόπο με τον οποίο ο ήχος αλληλεπιδρά με άλλα μέσα, καθώς και για τον τρόπο με τον οποίο διαφορετικά μέσα σχετίζονται με ζητήματα μνήμης. Οι καλλιτεχνικές δουλειές του συχνά περιλαμβάνουν συνεργατικές μεθόδους.

 

Rupert Cox

Ο Rupert Cox εργάζεται στο Πανεπιστήμιο του Μάνστεστερ ως ανθρωπολόγος και κινηματογραφιστής, με μακροχρόνιο ενδιαφέρον για την Ιαπωνία. Η έρευνά του αφορά διάφορα θέματα, όπως οι Τέχνες Ζεν, η ιδέα της Ιαπωνίας ως πολιτισμού αντιγραφής και οι περιβαλλοντικές πολιτικές των στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ. Ενδιαφέρεται για τις συναντήσεις τέχνης, επιστήμης και ανθρωπολογίας, που βασίζονται σε πρακτικές από την τέχνη του ήχου, το ντοκιμαντέρ, το φιλμ τοπίου και στοχεύουν σε μορφές κινητοποίησης του κοινού. Οι καλλιτεχνικές του δουλειές είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας συνεργασίας με τον καλλιτέχνη ήχου Angus Carlyle. Την εποχή αυτή ασχολείται με τη συγγραφή του βιβλίου «The Sound of the Sky Being Torn» που πρόκειται να εκδοθεί από τις εκδόσεις Bloomsbury. Πρόκειται για μια εθνογραφία και πολιτισμική ιστορία του θορύβου των πολεμικών αεροσκαφών.