Γκάιντες Λαλούν

Η γκάιντα «λαλούσε» στον Έβρο μέχρι και τα χρόνια του ’60. Γύρω της πλέκονταν χοροί, τραγούδια, δρώμενα αλλά και ιστορίες ανθρώπων. Όμως, οι καιροί άλλαξαν. Ο Εμφύλιος, η Μετανάστευση και το πνεύμα των «μοντέρνων καιρών» αποσάθρωσαν τον «βιότοπο» του οργάνου. Έτσι, η γκάιντα παραμερίστηκε, ως μέρος ενός κόσμου από τον οποίο οι περισσότεροι ήθελαν να ξεφύγουν… Στην ταινία «Γκάιντες λαλούν» δύο γκαϊντατζήδες της παλαιάς γενιάς ξεδιπλώνουν την ιστορία τους, μιλάνε για τα χρόνια της «εκκωφαντικής σιωπής» του οργάνου και αγωνιούν για το μέλλον του. Από την άλλη, νέοι μουσικοί αποφασίζουν να πιάσουν το νήμα μετά από δύο γενιές σιγής. Θα συνεχίσουν, άραγε, οι γκάιντες να λαλούν;.

Δημήτρης Κιτσικούδης

Γεννήθηκε στο Διδυμότειχο το 1966. Σπούδασε σκηνοθεσία στη σχολή κινηματογράφου και τηλεόρασης Λυκούργου Σταυράκου. Εργάζεται στον κινηματογράφο και τηλεόραση από το 1989.
Έχει συνεργαστεί με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, με τον Κώστα Κουτσομύτη, με τον Μανούσο Μανουσάκη, τον Αντρέα Θωμόπουλο και πολλούς άλλους σκηνοθέτες.
Παρακολούθησε σεμινάρια για ιστορικό και για δημιουργικό ντοκιμαντέρ από EDN σε συνεργασία με την ΕΡΤ, το κανάλι της Βουλής και το MEDIA DESK. Είναι επικεφαλής επιτροπής Σκηνοθετικής παρουσίας & θεάτρου στον «Όμιλο UNESCO για τον πολιτισμό της ειρήνης». Είναι μέλος του Ελληνικού Δικτύου Ντοκιμαντέρ και της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών.