Υπόσχεση και Κόπωση

Η ταινία αποτυπώνει τη μητρική θυσία και τον μόχθο της αγάπης μέσα από την ιστορία μιας μετανάστριας. Χωρισμένη από την κόρη της Γκρασέλ στους εφτά μήνες, η Νοέμι Μπαρέντο εγκατέλειψε τις Φιλιππίνες για να εργασθεί στη Μαλαισία, πριν φθάσει στην Ιρλανδία το 2000. Κινηματογραφημένη μέσα σε μία χρονική περίοδο πέντε ετών, αυτή η ταινία είναι η εθνογραφική απεικόνιση μίας μετανάστριας, η οποία αναλαμβάνει τη φροντίδα και υπηρετεί το μητρικό της ρόλο εξ-αποστάσεως, ενώ ταυτόχρονα επωμίζεται την αποκλειστική ευθύνη συντήρησης της διευρυμένης οικογένειάς της στις Φιλιππίνες. Η πλοκή της ταινίας διαμορφώνεται από την αφηγηματική εκφορά ενός επιστολικού διαλόγου μεταξύ μητέρας και κόρης σε δύο γλώσσες: τη μητρική διάλεκτο Γουάρει που χρησιμοποιεί η Νοέμι, σε αλληλοδιαδοχή με μία αναδυόμενη εφηβική και ξενικά τονισμένη Αγγλική – ένα νέο και επίκτητο ιδίωμα το οποίο η Γκρασέλ αναγκάζεται να μάθει σε μία νέα χώρα.

Alan Grossman

Γεννημένος στη Νότια Αφρική, ο Alan Grossman είναι ακαδημαϊκός, δημιουργός ταινιών και διευθυντής του Κέντρου Διαπολιτισμικής Έρευνας και Πρακτικής των Μέσων Ενημέρωσης στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Δουβλίνου. Διαθέτει μακρόχρονη εμπειρία σε ντοκιμαντέρ για ζητήματα μετανάστευσης και πολιτισμικής ταυτότητας σε ποικίλα διεθνικά πλαίσια αναφοράς.

Áine O’Brien

Η Áine O’Brien, Ιρλανδή στην καταγωγή, είναι δημιουργός ταινιών, ακαδημαϊκός και διευθύντρια της Πλατφόρμας για τη Μετανάστευση και τις Μορφές Επικοινωνίας (FOMACS, www.fomacs.org). Πρόσφατα, έκανε την εκτέλεση παραγωγής της τριμερούς σειράς κινουμένων σχεδίων Abbi’s Circle (Ο κύκλος της Άμπι, 2010), που χρηματοδοτήθηκε από το Ιρλανδικό Συμβούλιο Κινηματογράφου.