Πρώτος Γύρος

Σε μία από τις πρώτες ταινίες του «άμεσου κινηματογράφου» και πιθανώς στην πιο διάσημη από αυτές, ο γερουσιαστής Τζον Φ. Κένεντι θέτει υποψηφιότητα για το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος εναντίον του γερουσιαστή Χούμπερτ Χ. Χάμφρει στον πρώτο γύρο προεδρικών του Γουσικόνσιν.

Κείμενο από Ρόμπερτ Ντρου
Μετά από 15 χρόνια ως ανταποκριτής και εκδότης του περιοδικού LIFE, ο Robert Drew αναλαμβάνει να μετατρέψει την – μέσω της αυθόρμητης ακίνητης εικόνας – αφήγηση του LIFE σε ήχο και κινούμενη εικόνα. Ελπίζει να προσθέσει δυναμισμό στην ταινία ντοκιμαντέρ, η οποία έχει καταντήσει στατική με τις βαριές κάμερες και πληκτική με τη βαριά αφήγηση. Για πέντε χρόνια ο Drew και οι συνεργάτες του δουλεύουν για να αναπτύξουν εξοπλισμό γυρίσματος αρκετά ελαφρύ για να μπορεί να κινείται ελεύθερα ανάμεσα στους χαρακτήρες μέσα σε μία εν εξελίξει ιστορία. Το 1960 ο νέος εξοπλισμός είναι έτοιμος.
Η ελεύθερα περιστρεφόμενη κάμερα συλλαμβάνει τους χαρακτήρες, τη γεύση της πολιτικής εκστρατείας με μία οικειότητα απαράμιλλη ακόμα και σήμερα. Το PRIMARY είναι αναγνωρισμένο ως επανάσταση στη δημιουργία ταινιών. Είναι η πρώτη από τις τέσσερις ταινίες του Drew γα τη ζωή και το θάνατο του Τζόν Κέννεντυ, η πρώτη από εξήντα αυθόρμητες ταινίες του Drew και το ξεκίνημα του Αμερικανικού cinéma-vérité.