Νεστάνη. Φέρνοντας τον Αϊγιώρη

Κύριος στόχος της ταινίας είναι να ανιχνέυσει τους μετασχηματισμούς του παραδοσιακού δρώμενου που λαμβάνει χώρα στον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου (Αϊγιώρης) στην κοινότητα της Νεστάνης. Νωρίς το πρωί οι συμμετέχοντες στην τελετουργία φορούν παραδοσιακές ενδυμασίες και κρατώντας μπαστούνια στολισμένα με λουλούδια και αγριοσέλινα πεζοπορούν στο ξωκκλήσι του Αϊγιώρη, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1280μ, σε έναν απόκρημνο βράχο που δεσπόζει στο τοπίο. Εκεί, στο πλάτωμα του Αϊγιώρη τραγουδούν παραδοσιακά τραγούδια, που μπορούν να θεωρηθούν ως ένα προφορικό αρχείο της συλλογικής μνήμης της κοινότητας, και συνεχίζουν κατηφορίζοντας στη Νεστάνη.

Σίλας Μιχάλακας

Ο Σίλας Μιχάλακας έχει σπουδάσει Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιστορία και Φιλοσοφία των Επιστημών και της Τεχνολογίας στην Αθήνα και στην Οπτική Ανθρωπολογία στο Goldsmiths College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Έχει εργαστεί στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και ως ανεξάρτητος ερευνητής και δημιουργός ντοκιμαντέρ. Δουλειές του έχουν χρησιμοποιηθεί για την εγγραφή άυλων πολιτιστικών αγαθών στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο της UNESCO, ενώ άλλες έχουν χρησιμοποιηθεί σε εκθέσεις και μουσεία νεότερης ιστορίας και σύγχρονης τέχνης. Είναι υπεύθυνος ανάπτυξης και εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας – Ethnofest.

Γιάννης Ν. Δρίνης

Ο Γιάννης Ν. Δρίνης έχει σπουδάσει Ιστορία και Λαογραφία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και Κοινωνική Ανθρωπολογία (Master of Arts) στο Πανεπιστήμιο του Κεντ στο Καντέρμπουρι της Μεγάλης Βρετανίας. Το 2013 ολοκλήρωσε το Διδακτορικό του στη Λαογραφία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Είναι προϊστάμενος στο Τμήμα Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαπολιτισμικών Θεμάτων στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Τα ενδιαφέροντά του εστιάζουν σε θέματα όπως η ανθρωπολογία του χώρου, η θρησκεία και οι τελετουργίες, τα συστήματα συγγένειας στην ελληνική ύπαιθρο και η άυλη πολιτιστική κληρονομιά.