Εν τη απουσία

Η ταινία «εν τη απουσία» αφορά τα ζητήματα της απουσίας και της φαντασίας στην ελληνική πολιτιστική κληρονομιά. Πρωταγωνιστής της ταινίας είναι το πλέον αμφιλεγόμενο μουσείο της Ελλάδας: το Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο φιλοξενεί μια τεράστια συλλογή αρχαιολογικών ευρημάτων από τον βράχο της Ακρόπολης. Λόγω της έλλειψης οπτικού υλικού από τη συλλογή του μουσείου εξαιτίας των περιορισμών στην κινηματογράφηση, οι φωνές δύο αφηγητών, μαζί με άλλα κειμενικά στοιχεία, καθοδηγούν τους θεατές σε μια φανταστική ξενάγηση στο μουσείο. Οι φωνές και η εικόνα δημιουργούν ποικίλες σκέψεις σχετικά με τον επαναπατρισμό των Μαρμάρων του Παρθενώνα, το αίσθημα του ανήκειν, την κληρονομιά, την πολιτιστική ταυτότητα, την τέχνη, την αναπαραγωγή κατά τη διαδικασία της δημιουργίας και της αμφισβήτησης της μνήμης. Η απουσία και η φαντασία ως όροι είναι εννοιολογικά θέματα και ταυτόχρονα το οπτικό επίκεντρο της ταινίας. Μια έκθεση που μπορούμε μόνο να τη φανταστούμε: θολές εικόνες, σουβενίρ και εικονογράφηση σχεδιασμένη με το χέρι προσκαλούν το κοινό να αναλογιστεί τι δεν είναι παρόν και τι μπορεί να αναπαρασταθεί μόνο με το μυαλό μας.

Δώρα Ιντζιρτζή

Η Δώρα Ιντζιρτζή είναι καλλιτέχνης από την Ελλάδα, ζει στην Αθήνα και εργάζεται στο Ίδρυμα Πολιτισμού Ωνάση. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην ιστορία και την αρχαιολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο τμήμα Σπουδών Κινηματογράφου στο Ι.Ε.Κ. Χαϊδαρίου. Έχει εργαστεί ως βοηθός σκηνοθέτη και βοηθός παραγωγής και ως script supervisor σε αρκετές ταινίες μικρού μήκους και άλλα πρότζεκτ. Αυτό το διάστημα, επικεντρώνεται στα δικά της πρότζεκτ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το εθνογραφικό ντοκιμαντέρ της παρατήρησης.

Julie Reintjes

Η Julie Reintjes είναι καλλιτέχνις από την Ολλανδία και αυτό το διάστημα ζει και εργάζεται στο Λονδίνο. Σπούδασε ανθρωπολογία και νομική στο London School of Economics, έκανε μεταπτυχιακό στην πρακτική καλών τεχνών στη Σχολή Καλών Τεχνών της Γλασκώβης και αυτό το διάστημα κάνει μεταπτυχιακό στα ανθρώπινα δικαιώματα στο London School of Economics. Η καλλιτεχνική της πρακτική είναι επηρεασμένη από την ανθρωπολογία, την κοινωνιολογία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πειραματίζεται πολυμεσικά με τη ρεαλιστική και σουρεαλιστική εθνογραφική καταγραφή και διερωτάται πώς η τέχνη μπορεί να σταθεροποιήσει, να βγάλει εκτός ορίου και να διατηρήσει τις ιστορικές και πολιτισμικές αφηγήσεις. Website: https://cargocollective.com/juliereintjes

Paula Zanardi

H Paula Zanardi είναι σύμβουλος της UNESCO στο πρόγραμμα της Κοινής Διαχείρισης της Πολιτισμικής Κληρονομιάς της Βραζιλίας και εργάζεται σε πολιτικές διαφύλαξης της άυλης πολιτισμικής κληρονομιάς. Η Paula έχει μεταπτυχιακό στην προστασία της πολιτισμικής κληρονομιάς, ενώ έχει σπουδάσει κοινωνικές επιστήμες. Έχει σκηνοθετήσει μια ethnofiction ταινία με τίτλο Stone Cutters ως μέρος της μεταπτυχιακής της έρευνας, που αφορά την τέχνη της λιθοξοΐας αλλά και τις συνθήκες διαφύλαξης αυτής της παραδοσιακής γνώσης και τεχνικής.