Νότες της Κωνσταντινούπολης

Η ταινία Νότες της Κωνσταντινούπολης είναι ένας κινηματογραφικός αυτοσχεδιασμός με πέντε μουσικούς από το εξωτερικό, που ερωτεύονται τη μουσική Μακάμ (κλασική οθωμανική μουσική) και αποφασίζουν να ζήσουν στην Τουρκία, πιστεύοντας ότι η μουσική μαθαίνεται καλύτερα στη γη όπου γεννήθηκε. Ο καθένας τους κουβαλάει διαφορετικές ιστορίες, αλλά η επιθυμία να βρουν τα δικά τους μονοπάτια πέρα από τις υποχρεώσεις της «σύγχρονης ζωής» είναι το σημείο που ενώνει τους δρόμους τους. Κατασκευάζοντας τρία επίπεδα ─μουσική, Κωνσταντινούπολη, και συνδυασμός των δύο στην κινηματογραφική πλατφόρμα─ η ταινία είναι ένα σύγχρονο παραμύθι, ύμνος για την Κωνσταντινούπολη και την κλασική μουσική της. Μια ταινία για την επιμονή, την επιθυμία, την αναζήτηση του λόγου ύπαρξης (raison d’etre) του καθενός, τα ταξίδια, τους πολίτες του κόσμου, και τη δύναμη της μουσικής να κατανοεί τον Άλλο και να προσφέρει αυτοέκφραση στην αναζήτηση του πάθους. Αφηγείται μοναδικές ιστορίες για τα κοινά όνειρα που φοβόμαστε να αγγίξουμε και, έτσι, προσπαθεί να μας εμπνεύσει ώστε να απελευθερωθούμε.

Özlem Sariyildiz

Η Özlem Sariyildiz γεννήθηκε το 1978. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Βιομηχανικό Σχέδιο, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στα Μέσα και τις Πολιτισμικές Σπουδές στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο Μέσης Ανατολής στην Τουρκία και ξεκίνησε το διδακτορικό της στο Γραφιστικό Σχέδιο στο Πανεπιστήμιο Bilkent. Κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών της σπουδών ξεκίνησε να ασχολείται με το βίντεο και το ντοκιμαντέρ και από τότε εξακολουθεί να αφηγείται ιστορίες. Στη φιλμογραφία της συμπεριλαμβάνονται οι ταινίες There and Back (2013), Damn the Dams (2012) και Water Salt Flour (2011).

 

Yunus Emre Aydin

Ο Yunus Emre Aydin γεννήθηκε το 1982. Αποφοίτησε από το Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης και συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο ίδιο τμήμα. Εργάζεται ως επαγγελματίας φωτογράφος και παίζει ούτι. Οι Νότες της Κωνσταντινούπολης αποτελούν την πρώτη του ταινία.