Κουκάκι

Τι σημαίνει ο όρος αστικός εξευγενισμός (gentrification) πέρα από τον αυστηρό και επίσημο ορισμό; Μπορούμε να πούμε απλοϊκά ότι υπάρχουν εκείνοι που επωφελούνται και εκείνοι που απειλούνται από αυτόν ή μήπως τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα; Μέσα από τέσσερις διαφορετικές ιστορίες κατοίκων του Κουκακίου, μιας περιοχής στο κέντρο της Αθήνας που βρίσκεται σε διαδικασία αστικού εξευγενισμού, η ταινία επιχειρεί να διερευνήσει και να ξεδιπλώσει τις υπόγειες διεργασίες που δημιουργούν την ευρύτερη εικόνα. Κοινός τόπος όλων των αφηγήσεων είναι η «έκρηξη του Airbnb» που κυριαρχεί στην περιοχή. Η ταινία επιχειρεί να προσεγγίσει το θέμα από την οπτική των ντόπιων, ακολουθώντας τις σκέψεις τους, τις συμφωνίες και τις διαφωνίες, ενώ το gentrification είναι πάντα εμφανές, χωρίς να καταδεικνύεται ξεκάθαρα, έτσι ώστε οι ιστορίες και οι οπτικές των ανθρώπων να μιλούν από μόνες τους.

Zilan Dalgic

Η Zilan Dalgic σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου και τώρα κάνει το μεταπτυχιακό της στο Διεθνές Δίκαιο. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν στη «συνάντηση» της Διεθνούς Πολιτικής και του Διεθνούς Δικαίου, με ερευνητική έμφαση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στη Διεθνή Ανθρωπιστική Νομοθεσία.

Ισμήνη Γάτου

Η Ισμήνη Γάτου είναι υποψήφια διδάκτορας στο πεδίο των Τοπικών Μέσων και Χωρικών Αφηγήσεων (Πανεπιστήμιο του Αιγαίου). Οι μεταπτυχιακές της σπουδές είναι στην πολιτισμική πληροφορική (από το ίδιο πανεπιστήμιο) και στην πολιτιστική διαχείριση (Πάντειο Πανεπιστήμιο). Επίσης, σπούδασε επικοινωνία και Μ.Μ.Ε. στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στην έρευνά της επικεντρώνεται στις συνδυαστικές προσεγγίσεις των αστικών περιπάτων, της χαρτογράφησης και των προφορικών αφηγήσεων με εθνογραφική έρευνα και τεχνολογίες νέων μέσων.

Anni Valajärvi

Η Anni Valajärvi σπουδάζει Ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι.