Το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας, που διοργανώνεται κάθε Νοέμβριο, προβάλλει τις καλύτερες εθνογραφικές ταινίες της παγκόσμιας παραγωγής, δηλαδή μικρού, μεσαίου και μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ ανθρωπολογικού ενδιαφέροντος, τα οποία προκύπτουν από την έρευνα επιστημόνων της οπτικής ανθρωπολογίας ή συγγενών κλάδων. Διοργανώνει, επίσης, q&a’s με τους σκηνοθέτες, ημερίδες με ακαδημαϊκούς και καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου, καθώς και εργαστήρια για φοιτητές της κοινωνικής ανθρωπολογίας και των άλλων κοινωνικών επιστημών.

Η οπτική ανθρωπολογία είναι ένα διαρκώς εξελισσόμενο πεδίο, το οποίο δεν έχει διερευνηθεί επαρκώς στον ελληνικό ακαδημαϊκό χώρο, συνεπώς το Φεστιβάλ αποτελεί ουσιαστικά τη μόνη πλατφόρμα προβολής του και έναν τόπο συνάντησης και ενημέρωσης καθηγητών, ερευνητών και φοιτητών. Aνάμεσα στους πολύτιμους συνεργάτες του περιλαμβάνονται το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (British Film Institute), το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, το Ολλανδικό Ινστιτούτο της Ελλάδος, το Documentary Educational Resources (DER) και τα βρετανικά πανεπιστήμια Goldsmiths και Manchester, καθώς και το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Στόχος του Φεστιβάλ είναι να διατηρήσει το προφίλ του ως μίας από τις πιο πρωτότυπες και δημιουργικές προτάσεις στην πολιτιστική ζωή της Αθήνας, με προσανατολισμό να συστήσει τις καλύτερες δημιουργίες οπτικής ανθρωπολογίας στο κοινό, που διαφορετικά δεν θα είχε την ευκαιρία να τις ανακαλύψει. Φιλοδοξία μας επίσης είναι η περαιτέρω συσπείρωση και στήριξη της ακαδημαϊκής κοινότητας, ιδιαίτερα των νέων δημιουργών, μέσα από την ανάδειξη των ταινιών τους, την δημιουργία υποστηρικτικού δικτύου (εργαστήρια, συναντήσεις δικτύωσης, μεταξύ άλλων), όπως και την κατάρτιση μελλοντικών επιστημόνων με το πρόγραμμα πρακτικής άσκησης που προσφέρουμε σε φοιτητές.

Oι προβολές του Φεστιβάλ εντάσσονται στις παρακάτω ενότητες:

Φοιτητικές ταινίες

Ένα στοιχείο που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό όσον αφορά τα μεταπτυχιακά τμήματα της Οπτικής Ανθρωπολογίας (ή άλλα, κοντινά στο αντικείμενο, προγράμματα) είναι το γεγονός ότι η διπλωματική εργασία, την οποία οι φοιτητές πρέπει να παραδώσουν στο τέλος του ακαδημαϊκού έτους, δεν είναι η «παραδοσιακή» εργασία-κείμενο, αλλά μια ταινία. Μέσα απο τη μακρόχρονη εμπειρία μας, έχουμε διαπιστώσει ότι ανάμεσα σε αυτές τις ταινίες βρίσκουμε πραγματικά διαμάντια: πρωτοποριακά, διεισδυτικά, τολμηρά φιλμ, που θεωρούμε ότι διαμορφώνουν ενεργά το μέλλον του είδους και της επιστήμης. Σε αυτό το τμήμα του φεστιβάλ παρουσιάζουμε μια επιλογή από τις φοιτητικές ταινίες από πανεπιστήμια όλου του κόσμου.

Πανόραμα

Ορισμένοι από τους φοιτητές δεν μένουν στην πρώτη απόπειρα δημιουργίας μιας ταινίας, αλλά συνεχίζουν να κάνουν εθνογραφικά φιλμ. Από την άλλη, ορισμένοι που είναι πλέον καθηγητές ή εργάζονται σε άλλα ερευνητικά πόστα, αναζητούν στα οπτικοακουστικά μέσα μια διαφορετική μεθοδολογία για να μελετήσουν και να επικοινωνήσουν τα θέματα που ερευνούν. Σε αυτό το τμήμα, παρουσιάζουμε ταινίες που «γεννήθηκαν» από τα ερεθίσματα μιας ερευνητικής ανθρωπολογικής αναζήτησης.

Αφιερώματα

Σε αυτό το τμήμα, αναζητούμε τις ρίζες του εθνογραφικού κινηματογράφου, εξερευνούμε την πλούσια και συναρπαστική ιστορία του, αλλά και σύγχρονες θεματικές που κεντρίζουν το ενδιαφέρον μας.

Θεματικό αφιέρωμα

Θέλοντας να ξεκινήσουμε έναν διάλογο όσον αφορά την αξία και την σχέση που μπορεί να έχει η οπτική ανθρωπολογία με την σύγχρονη κοινωνική ζωή, το Φεστιβάλ εισήγαγε μια θεματική ενότητα προβολών σχετικά με κοινωνικά ζητήματα και οπτικές/ανθρωπολογικές προοπτικές σχετικές με αυτά, προβολές που τονίζουν την σημασία της καταγραφής και της ανάλυσης της σύγχρονης κοινωνικής πραγματικότητας και των επίκαιρων ζητημάτων της. Στο παρελθόν, η θεματική ενότητα φιλοξένησε ταινίες που έθιξαν ζητήματα όπως η ρατσιστική βία, οι επιθετικές εκφάνσεις του εθνικισμού, ο κοινωνικός αποκλεισμός, η αλληλοσυσχέτιση της επιθυμίας με την κρίση, και τις διαφόρες μορφές βίας, φτώχιας, εκτόπισης και αποστέρησης στο πλαίσιο εναλλασσόμενων έμφυλων, σεξουαλικών, φυλετικών, εθνικών και ταξικών δυναμικών.

Κάθε χρόνο, την επιμέλεια της θεματικής αυτής ενότητας αναλαμβάνει ένας διαφορετικός επιστήμονας/guest curator του ανθρωπολογικού κλάδου (ή άλλων κοινωνικών επιστημών), ο/η οποίος/α θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει ένα σύνολο προβολών και δράσεων ως πρόταση και ιδανικά ενδεχομένως θα βασίσει ακαδημαϊκές δημοσιεύσεις με αφορμή τις δράσεις αυτές.

Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά

Στο πλαίσιο της ιδιαίτερα τιμητικής συνεργασίας μας με το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού, χάρη στην οποία το Φεστιβάλ αναδείχθηκε ως η πλατφόρμα όλων των δράσεων που αφορούν στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά όπως αυτή ορίζεται από την σχετική Σύμβαση της UNESCO, προβάλλονται εθνογραφικές ταινίες Ελλήνων, και όχι μόνο, δημιουργών που θίγουν ζητήματα μελέτης, διαφύλαξης και ανάδειξης ενός ευρύτατου φάσματος κοινωνικών και πολιτισμικών πραγματικοτήτων.

Εθνογραφίες της Ελλάδας

Στο πλαίσιο της όγδοης διοργάνωσης του Ethnofest, εγκαινιάστηκε μία νέα ενότητα, οι «Εθνογραφίες της Ελλάδας». Στόχος της ενότητας είναι η ανάδειξη εθνογραφικών ταινιών που μελετούν κοινωνικές ομάδες και εκφράσεις του πολιτισμού στον ελλαδικό χώρο. 

Summer school

Το Φεστιβάλ κάθε χρόνο διοργανώνει, σε συνεργασία με το Ολλανδικό Ινστιτούτο της Ελλάδος, ένα (πρώτο στο είδος του στην Ελλάδα) summer school, το οποίο αποτελείται από μια σειρά διαλέξεων και εργαστηρίων, καθώς και πρακτική άσκηση, πάνω σε θέματα οπτικής ανθρωπολογίας. Στο πλαίσιο του summer school, οι φοιτητές γυρίζουν εθνογραφικές ταινίες μικρού μήκους στην Αθήνα, τις οποίες το Φεστιβάλ προβάλλει στην ενότητα αυτή.

Ειδικές προβολές

Σε αυτό το κομμάτι επιθυμούμε να αναδείξουμε ταινίες, οι οποίες ακόμα βρίσκονται στο στάδιο της εξέλιξης ή αναδεικνύουν τις αρετές του εθνογραφικού κινηματογράφου, χωρίς να ανήκουν τυπικά σε αυτόν. Οι προβολές αυτές περιλαμβάνουν φόρους τιμής σε σημαντικούς δημιουργούς, επετειακές προβολές, work-in-progress δουλειές και μη ανθρωπολογικά ντοκιμαντέρ.

 

Διοργάνωση

Ανθρωπολογική Εταιρεία Αθηνών – Ethnofest

Συνιδρυτές

Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης & Νίκος Σφακιανάκης

Επικεφαλής Προγράμματος

Χρήστος Βαρβαντάκης

Υπεύθυνος Ανάπτυξης και Εκπαιδευτικών Δράσεων

Σίλας Μιχάλακας

Υπεύθυνες Συντονισμού

Χριστίνα Λιάπη, Χριστίνα Τέντε

Συντονιστής Προγράμματος | Συντονισμός Kίνησης Tαινιών

Κωνσταντίνος Διαμαντής

Συντονιστής Παράλληλων Επιστημονικών Δράσεων

Παυσανίας Καραθανάσης

Υπεύθυνη Τύπου & Επικοινωνίας

Νατάσα Πανδή

Βοηθός Συντονισμού Κίνησης Ταινιών

Χριστίνα Σταμπολίδου

Ομάδα Οπτικοακουστικής Παραγωγής

Λουκάς Κουμπούρης, Νικόλας Παπαδημητρίου,

Βοηθoί Παραγωγής

Χάρης Καλαμούτσος, Δάφνη Κόκκορη,

Δημιουργικό Aφίσας

Τάκης Αγγελόπουλος

Σχεδιασμός Ποωθητικού Υλικού

Νικολέττα Κανέλλου

Επιμελητές Ενότητας «Εργασία και Επισφάλεια»

Δημητρα Κοφτη (Max Plank Institute), Mao Mollona (Goldsmiths)

Επιστημονική Επιμέλεια «Εθνογραφικές Ματιές στον Άνθρωπο και το Περιβάλλον» 

Αλέξης Κατσαρός (Medina), Καλλιόπη Στάρα

Γνωμοδοτική Επιτροπή Προγράμματος [2017]

Λέανδρος Κυριακόπουλος, Κωνσταντίνα Μπούσμπουρα, Nathalie Borgers

Web Development

Απόστολος Τρουλιτάκης

Υποτιτλισμός

Γιάννης Παπαδάκης – PROJECT TITLING

Το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας, συνεχίζοντας τη διερεύνηση του κόσμου μέσα από την ανθρωπολογία και την εικόνα, απευθύνει πρόσκληση για την υποβολή ταινιών που έχουν δημιουργηθεί από ανθρωπολόγους (ή ειδικούς συγγενών κλάδων), καθώς και φοιτητικών ταινιών που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο ερευνητικών εργασιών.

Το Φεστιβάλ αναζητεί:

– φοιτητικές ταινίες ανθρωπολόγων (ή επιστημόνων συναφών ακαδημαϊκών πεδίων) οι οποίες πραγματοποιήθηκαν ως διπλωματικές εργασίες ή ως μέρος τους.

– ταινίες ανθρωπολόγων (ή επιστημόνων συναφών ακαδημαϊκών πεδίων) οι οποίοι συνεχίζουν την κινηματογραφική τους αναζήτηση μετά από την απόκτηση του μεταπτυχιακού ή/και διδακτορικού τους τίτλου.

– ταινίες επαγγελματιών κινηματογραφιστών ή φοιτητών σχολών κινηματογράφου οι οποίοι συνεργάστηκαν με ανθρωπολόγους ή άλλους κοινωνικούς επιστήμονες για τη δημιουργία της ταινίας τους.

Δεκτές γίνονται οι αιτήσεις για ταινίες που έχουν ολοκληρωθεί τα τελευταία τρία χρόνια ενώ καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων είναι η 31η Μαΐου 2018. Παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους και Προϋποθέσεις του Ethnofest και συμπληρώστε την αίτηση (θα τα βρείτε εδώ). Θα χαρούμε να λάβουμε την ταινία σας!

*Το 9ο Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας – Ethnofest θα διεξαχθεί στα τέλη Νοεμβρίου 2018.