Το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας, που διοργανώνεται κάθε Νοέμβριο, προβάλλει τις καλύτερες εθνογραφικές ταινίες της παγκόσμιας παραγωγής, δηλαδή μικρού, μεσαίου και μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ ανθρωπολογικού ενδιαφέροντος, τα οποία προκύπτουν από την έρευνα επιστημόνων της οπτικής ανθρωπολογίας ή συγγενών κλάδων. Διοργανώνει, επίσης, q&a’s με τους σκηνοθέτες, ημερίδες με ακαδημαϊκούς και καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου, καθώς και εργαστήρια για φοιτητές της κοινωνικής ανθρωπολογίας και των άλλων κοινωνικών επιστημών.

Η οπτική ανθρωπολογία είναι ένα διαρκώς εξελισσόμενο πεδίο, το οποίο δεν έχει διερευνηθεί επαρκώς στον ελληνικό ακαδημαϊκό χώρο, συνεπώς το Φεστιβάλ αποτελεί ουσιαστικά τη μόνη πλατφόρμα προβολής του και έναν τόπο συνάντησης και ενημέρωσης καθηγητών, ερευνητών και φοιτητών. Aνάμεσα στους πολύτιμους συνεργάτες του περιλαμβάνονται το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (British Film Institute), το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, το Ολλανδικό Ινστιτούτο της Ελλάδος, το Documentary Educational Resources (DER) και τα βρετανικά πανεπιστήμια Goldsmiths και Manchester, καθώς και το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Στόχος του Φεστιβάλ είναι να διατηρήσει το προφίλ του ως μίας από τις πιο πρωτότυπες και δημιουργικές προτάσεις στην πολιτιστική ζωή της Αθήνας, με προσανατολισμό να συστήσει τις καλύτερες δημιουργίες οπτικής ανθρωπολογίας στο κοινό, που διαφορετικά δεν θα είχε την ευκαιρία να τις ανακαλύψει. Φιλοδοξία μας επίσης είναι η περαιτέρω συσπείρωση και στήριξη της ακαδημαϊκής κοινότητας, ιδιαίτερα των νέων δημιουργών, μέσα από την ανάδειξη των ταινιών τους, την δημιουργία υποστηρικτικού δικτύου (εργαστήρια, συναντήσεις δικτύωσης, μεταξύ άλλων), όπως και την κατάρτιση μελλοντικών επιστημόνων με το πρόγραμμα πρακτικής άσκησης που προσφέρουμε σε φοιτητές.

Οι ανοιχτές ενότητες για υποβολή ταινιών στο 10ο Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας-Ethnofest είναι:

Φοιτητικές Ταινίες

Πολλοί μεταπτυχιακοί φοιτητές της Οπτικής Ανθρωπολογίας ή άλλων σχετικών προγραμμάτων (πχ οπτική κοινωνιολογία, οπτικός πολιτισμός) αντί μιας τυπικής διατριβής, υποβάλουν μία ταινία ως μέρος της πτυχιακής τους εργασίας. Συχνά οι ταινίες αυτές είναι πρωτοποριακές, τολμηρές και διεισδυτικές αντικατοπτρίζοντας το μέλλον της οπτικής ανθρωπολογίας και των κοινωνικών επιστημών στο σύνολό τους.

Στην ενότητα αυτή, παρουσιάζουμε φοιτητικές ταινίες από όλο τον κόσμο.

Πανόραμα

Στην ενότητα αυτή, καλούμε, διερευνούμε και προβάλλουμε τους πρωτοπόρους της ανθρωπολογίας, της εθνογραφίας και των κοινωνικών επιστημών στην παραγωγή ταινιών είτε έχουν δημιουργηθεί από εδραιωμένους καλλιτέχνες είτε από νέα ταλέντα.

Το Πανόραμα αποτελεί μία πλατφόρμα προβολής του σύγχρονου εθνογραφικού κινηματογράφου.

Κινηματογραφικοί Πειραματισμοί στην Εθνογραφία

Σκοπός της ενότητας αυτής είναι να παρουσιάσει ταινίες που πειραματίζονται με τα μέσα, τις φόρμες, τις αφηγηματικές τεχνικές και πρακτικές της παραγωγής εθνογραφικών ταινιών. Οι ταινίες αυτές δημιουργούν νέες οπτικές και αισθητηριακές εμπειρίες και ανοίγουν νέους δρόμους στις ανθρωπολογικές αναλύσεις.

Θεματική Ενότητα. Εξευγενισμός υπό αμφισβήτηση σε καιρούς αλλαγών: από την κοινωνική οικονομία στην επιθετική αστική ανάπτυξη

Παροτρύνοντας το διάλογο για την αξία και τη σύνδεση της οπτικής ανθρωπολογίας με τη σύγχρονη κοινωνική ζωή, το Φεστιβάλ έχει εντάξει στο πρόγραμμα μία ειδική θεματική ενότητα προβολών σχετικών με κοινωνικά ζητήματα και τις οπτικές/ανθρωπολογικές προσεγγίσεις πάνω σε αυτά. Οι προβολές αυτές υπογραμμίζουν τη σπουδαιότητα της καταγραφής και ανάλυσης της σύγχρονης κοινωνικής πραγματικότητας και τις πιο τοπικές της εκφάνσεις.

Για το 2019 τη Θεματική Ενότητα επιμελείται η ομάδα του Φεστιβάλ με συντονιστή τον επιστημονικό μας σύμβουλο, Παυσανία Καραθανάση. Διερευνώντας τις αυξανόμενες μεταβολές στην Αθήνα, η φετινή θεματική επικεντρώνεται στο φαινόμενο του εξευγενισμού και την αστική ανάπτυξη. Τα τελευταία δύο χρόνια ο εξευγενισμός και η τουριστικοποίηση αποτελούν ζητήματα υψίστης σημασίας για την πόλη, αφού η καθημερινότητα των κατοίκων της μεταβάλλεται συνεχώς λόγω αυτών. Η πρόσκληση αυτή, στην προσπάθειά της να επιστήσει την προσοχή του κοινού αλλά και των ακαδημαϊκών κύκλων στις διάφορες τοπικές εκφάνσεις του “εξευγενισμού” στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, έχεις ως στόχο να διερευνήσει τις εμπειρίες και τις επιρροές των διαδικασιών της αστικής ανάπτυξης στο σύγχρονο αστικό τρόπο ζωής, αλλά και τις κοινωνικοπολιτικές αντιδράσεις σε αυτές.

Ενδιαφερόμαστε ιδιαίτερα για ταινίες από όλο τον κόσμο, που τις απασχολούν φαινόμενα εξευγενισμού, τουριστικοποίησης, ανάπτυξης της αγοράς ακινήτων βραχυπρόθεσμης διαμονής, και η αισθητικοποίηση της πόλης, σε σύνδεση με ζητήματα όπως η εμπορευματοποίηση στις ομότιμες (peer to peer) πλατφόρμες, η κρίση στέγασης στις σύγχρονες μητροπόλεις και ο εκτοπισμός που προκαλεί, όπως επίσης, και οι διεκδικήσεις που γεννούν οι διαδικασίες αυτές.

 

Διοργάνωση

Ανθρωπολογική Εταιρεία Αθηνών – Ethnofest

Συνιδρυτές

Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης & Νίκος Σφακιανάκης

Επικεφαλής Προγράμματος

Χρήστος Βαρβαντάκης

Υπεύθυνος Ανάπτυξης και Εκπαιδευτικών Δράσεων

Σίλας Μιχάλακας

Υπεύθυνες Συντονισμού

Χριστίνα Λιάπη, Χριστίνα Τέντε

Συντονιστής Προγράμματος | Συντονισμός Kίνησης Tαινιών

Κωνσταντίνος Διαμαντής

Συντονιστής Παράλληλων Επιστημονικών Δράσεων

Παυσανίας Καραθανάσης

Υπεύθυνη Τύπου & Επικοινωνίας

Νατάσα Πανδή

Βοηθός Συντονισμού Κίνησης Ταινιών

Χριστίνα Σταμπολίδου

Ομάδα Οπτικοακουστικής Παραγωγής

Λουκάς Κουμπούρης, Νικόλας Παπαδημητρίου,

Βοηθoί Παραγωγής

Χάρης Καλαμούτσος, Δάφνη Κόκκορη,

Δημιουργικό Aφίσας

Τάκης Αγγελόπουλος

Σχεδιασμός Ποωθητικού Υλικού

Νικολέττα Κανέλλου

Επιμελητές Ενότητας «Εργασία και Επισφάλεια»

Δημητρα Κοφτη (Max Plank Institute), Mao Mollona (Goldsmiths)

Επιστημονική Επιμέλεια «Εθνογραφικές Ματιές στον Άνθρωπο και το Περιβάλλον» 

Αλέξης Κατσαρός (Medina), Καλλιόπη Στάρα

Γνωμοδοτική Επιτροπή Προγράμματος [2017]

Λέανδρος Κυριακόπουλος, Κωνσταντίνα Μπούσμπουρα, Nathalie Borgers

Web Development

Απόστολος Τρουλιτάκης

Υποτιτλισμός

Γιάννης Παπαδάκης – PROJECT TITLING

Το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας, συνεχίζοντας τη διερεύνηση του κόσμου μέσα από την ανθρωπολογία και την εικόνα, απευθύνει πρόσκληση για την υποβολή ταινιών που έχουν δημιουργηθεί από ανθρωπολόγους (ή ειδικούς συγγενών κλάδων), καθώς και φοιτητικών ταινιών που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο ερευνητικών εργασιών.

Το Φεστιβάλ αναζητά:

– φοιτητικές ταινίες ανθρωπολόγων (ή επιστημόνων συναφών ακαδημαϊκών πεδίων) οι οποίες πραγματοποιήθηκαν ως διπλωματικές εργασίες ή ως μέρος τους.

– ταινίες ανθρωπολόγων (ή επιστημόνων συναφών ακαδημαϊκών πεδίων) οι οποίοι συνεχίζουν την κινηματογραφική τους αναζήτηση μετά από την απόκτηση του μεταπτυχιακού ή/και διδακτορικού τους τίτλου.

– ταινίες επαγγελματιών κινηματογραφιστών ή φοιτητών σχολών κινηματογράφου οι οποίοι συνεργάστηκαν με ανθρωπολόγους ή άλλους κοινωνικούς επιστήμονες για τη δημιουργία της ταινίας τους.

Δεκτές γίνονται οι αιτήσεις για ταινίες που έχουν ολοκληρωθεί τα τελευταία τρία χρόνια ενώ καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων είναι η 31η Μαΐου 2019. Παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους και Προϋποθέσεις του Ethnofest και συμπληρώστε την αίτηση (θα τα βρείτε εδώ). Θα χαρούμε να λάβουμε την ταινία σας!

*Το 10ο Φεστιβάλ Εθνογραφικού Ντοκιμαντέρ της Αθήνας θα λάβει χώρα από τις 27 Νοεμβρίου έως τις 4 Δεκεμβρίου το 2019.