Το Summer School 2017 ολοκληρώθηκε! Ραντεβού του χρόνου!

26/08/17
Νέα

Το Summer School 2017 “Visual Ethnography of Cityscapes”, που πραγματοποιήθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και οργανώνεται από το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας – Ethnofest και το Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών, ολοκληρώθηκε!

29 νέες και νέοι ερευνητές, φοιτητές και καλλιτέχνες με προέλευση από τους χώρους των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών και ενδιαφέρον για την οπτική ανθρωπολογία συναντήθηκαν στην Αθήνα από διάφορα μέρη του κόσμου. Παρακολούθησαν διαλέξεις και μαθήματα, συμμετείχαν σε εργαστήρια, σχημάτισαν ερευνητικές ομάδες και, προσεγγίζοντας εθνογραφικά πτυχές της πόλης, δημιούργησαν τα δικά τους ντοκιμαντέρ. Μία επιλογή από αυτά θα προβληθούν στο 8ο Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας – Ethnofest, που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του Νοεμβρίου.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια εντατική εισαγωγή στα θεωρητικά ζητήματα της οπτικής ανθρωπολογίας, αλλά και να έρθουν σε επαφή με τη μεθοδολογία και τις πρακτικές του εθνογραφικού κινηματογράφου . Το φετινό, ιδιαίτερα πλούσιο πρόγραμμα περιελάμβανε μεταξύ άλλων:

  • Δύο μαθήματα με την Metje Postma σχετικά με τον κινηματογράφο της παρατήρησης
  • Δύο μαθήματα με τον Mark Westmoreland για τις ερευνητικές προσεγγίσεις μέσω της κάμερας και την σύνθετη εθνογραφία μέσω κειμένου/ήχου/εικόνας.
  • Διάλεξη του Philip Cartelli από το Sensory Ethnography Lab με τίτλο “Sensing the City”
  • Δύο περίπατους στην πόλη με θέμα το graffiti ως μη εξουσιοδοτημένη μορφή παρέμβασης/οικειοποίησης του δημοσίου χώρου (με τον Παυσανία Καραθανάση) και το gentrification του αστικού τοπίου (με τον Νικόλα Καραχάλη)
  • Διαλέξεις σχετικά με την ιστορία της Αθήνας (με τη Νίκη Μαρωνίτη), τις οπτικές αναπαραστάσεις της κρίσης (με τον Δημήτρη Δαλάκογλου και τον Carlos Loperena), τις αστικές εξεγέρσεις της πόλης (με τη Ράνια Αστρινάκη), τη σχέση ανθρωπολογίας και φωτογραφίας (με τον Κωνσταντίνο Καλαντζή), τις χρήσεις της κλασικής αρχαιότητας στη νεοελληνική πραγματικότητα (με την Ελεάννα Γιαλούρη) και τον ρόλο του ήχου στην εθνογραφία (με τον Πάνο Πανόπουλο)
  • Δύο μαθήματα με τον Κωνσταντίνο Αϊβαλιώτη για την ιστορία του εθνογραφικού κινηματογράφου
  • Διάλεξη των Χρήστου Βαρβαντάκη και Κωνσταντίνου Αϊβαλιώτη σχετικά με τον τρόπο που συγκροτεί το πρόγραμμα και τις δράσεις του το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας – Ethnofest
  • Εργαστήρια για τη χρήση τεχνικού εξοπλισμού, τον σχεδιασμό και την παραγωγή εθνογραφικών ταινιών
  • Πολλαπλές συναντήσεις επίβλεψης και καθοδήγησης των ομάδων σε όλα τα στάδια έρευνας και παραγωγής των ταινιών τους (με τον Σίλα Μιχάλακα και τον Τρύφωνα Μπαμπίλη)

 

 

 

 

 

 

*Το Summer School θα επιστρέψει σύντομα! Καλό καλοκαίρι!