Ρωγμές

Φωτεινά σούπερ μάρκετ βρίσκονται δίπλα σε ερείπια εργοστασίων στο Πέρνικ της Βουλγαρίας, όπου κάποτε βρισκόταν ένα από τα πιο σημαντικά βιομηχανικά κέντρα των Βαλκανίων. Οι «Ρωγμές» αφηγούνται έντονους ιστορικούς μετασχηματισμούς, μέσα από τις εμπειρίες ανθρώπων που έχουν βιώσει περιόδους βιομηχανικής ανάπτυξης και παρακμής. Το φιλμ διερευνά την καθημερινότητα σε μία πόλη όπου συνυπάρχουν πολλαπλές εποχές και τελεολογίες της μοντερνικότητας και αναδεικνύει σκέψεις, πρακτικές και απαντήσεις σε διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες και περιόδους οικονομικών κρίσεων. Εκκίνηση των αφηγήσεων αποτελεί ο εργασιακός βίος, μέσα από τον οποίο ξετυλίγονται μνήμες από εγκαταλειμμένα εργοστάσια, ιστορίες μετανάστευσης, ταξικές και εθνοτικές ανισότητες, συνθήκες επισφάλειας και χρέους και ιστορίες απεργιών. Η αφήγηση επικεντρώνεται στις εμπειρίες των γενεών εκείνων που συμμετείχαν σε έντονους ιστορικούς μετασχηματισμούς και διένυσαν μεγάλο μέρος της ζωής τους τόσο κατά τη διάρκεια του σοσιαλισμού, όσο και κατά τη διάρκεια της περιόδου που ακολούθησε την κατάρρευσή του. Το φιλμ εκκινεί από τις υλικές ρωγμές για να αναδείξει ατομικές, συλλογικές και κοινωνικές άυλες ρωγμές και τρόπους διαχείρισής τους. Οι ρωγμές γίνονται σημεία κατάτμησης αλλά και συνάντησης εποχών, ιδεολογιών, ανισοτήτων. Σημαδεύουν και περιγράφουν μετασχηματισμούς αλλά και ενώνουν, καθώς εκκινούν τομές αλλά δεν διαχωρίζουν πλήρως.

Δήμητρα Κόφτη

Η Δήμητρα Κόφτη είναι ανθρωπολόγος με κύρια ενδιαφέροντα την εργασία και την επισφάλεια, τις μεταβαλλόμενες χρονικότητες, την εμπειρία των κοινωνικών μετασχηματισμών, και το φιλμ. Έχει εκπονήσει διδακτορική έρευνα μέ θέμα τις εργασιακές σχέσεις, στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης και ελαστικοποίησης της εργασίας στη Βουλγαρία. Οι «Ρωγμές» είναι το πρώτο της φιλμ, σε συνεργασία με τον Nicola Zambelli. Είναι βασισμένο στη μεταδιδακτορική έρευνά της για την
εκβιομηχάνιση και αποβιομηχάνιση στο Πέρνικ (Βουλγαρία), η οποία υπήρξε μέρος ομαδικής έρευνας με θεμα «Βιομηχανία και ανισότητα», στο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (Χάλλε, Γερμανία). Η νέα της έρευνα ασχολείται με τις μεταβαλόμενες εργασιακές και κοινωνικές σχέσεις στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της χρηματιστικοποίησης της οικονομίας. Είναι επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.