Σπαράγματα: Αποτυχίες στην Εθνογραφική Έρευνα

Το φιλμ δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του Θερινού Σχολείου «Οπτική Εθνογραφία των Αστικών Τοπίων» που οργανώθηκε από το Ολλανδικό Ινστιτούτου της Αθήνας. Το φιλμ εξερευνά την αβεβαιότητα της εθνογραφικής έρευνας. Οι δύο δημιουργοί παρουσιάζουν μια σειρά αποτυχιών κατά τη διάρκεια της εθνογραφικής έρευνας πεδίου στην πόλη της Αθήνας. Κινούνται από το ένα πρότζεκτ στο άλλο με την ελπίδα να βρουν απαντήσεις, αντιθέτως όμως μπερδεύνται και διασπώνται περισσότερο. Στις πολλαπλές προσπάθειές τους να πετύχουν τον στόχο τους, αντιμετωπίζουν το ανέφικτο. Αυτό το μικρού μήκους φιλμ δείχνει την περιπλάνησή τους στη σύγχυση και την απογοήτευση, αλλά την ίδια στιγμή αποκαλύπτει ότι οι αποτυχίες στην εθνογραφική έρευνα δεν είναι μοιραίες, αλλά αποτελούν ουσιαστικό μέρος της ανθρωπολογικής παραγωγής γνώσης.

Marijn Covers

Η Marijn Covers είναι φοιτήτρια αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λάιντεν. Την τρέχουσα περίοδο ολοκληρώνει τη διπλωματική της εργασία σχετικά με τη σχέση μεταξύ Δικαιωμάτων της Φύσης και πολιτιστικής κληρονομιάς των ιθαγενών λαών. Κατά τη διάρκεια της πρακτικής της έρευνας στη Συνεργατική Δημιουργία Φιλμ στην Ανθρωπολογία και τις Σπουδές Κληρονομιάς, το ενδιαφέρον της κέρδισε η περαιτέρω ενασχόληση με την εθνογραφική έρευνα με οπτικοακουστικά εργαλεία.

Alessandra Turchetti

Η Alessandra Turchetti είναι υποψήφια διδάκτορας στην Πολιτισμική Ανθρωπολογία και την Εθνολογία στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου-Bicocca. Εργάζεται σε ένα πρόγραμμα εθνογραφικής έρευνας στις οπτικές τέχνες στο σύγχρονο Μαρόκο. Σχεδιάζει να αξιοποιήσει πρωτογενώς τις οπτικοακουστικές μεθόδους στη δουλειά της, συνδυάζοντας αισθητικές και ακαδημαϊκές δεξιότητες.