Ένας Ναός της Θεάς Κάλι από την Ανάποδη

Τα θρησκευτικά σύνορα δεν είναι αναγκαστικά τόσο αιχμηρά και ανταγωνιστικά όσο τα ειδησεογραφικά μέσα μάς οδηγούν να πιστέψουμε. Το φιλμ δείχνει την καθημερινότητα μέσα και έξω από έναν ναό της θεάς Κάλι στην πόλη του Κανπούρ, στο Ούταρ Πραντές της Ινδίας. Το κτήριο του ναού στεγάζει ένα ιερό της θεάς Κάλι και ένα μικρότερο του θεού Hanuman, και οι επισκέπτες φέρνουν προσφορές και στα δύο. Μέσα από μια κοντινότερη παρουσίαση ενός ιερέα και τριών ακολούθων, το φιλμ δείχνει γιατί ο ναός είναι τόσο σημαντικός γι’αυτούς. Μερικές φορές επισκέπτονται ιερούς τόπους άλλων θρησκευτικών παραδόσεων, είτε για να μελετήσουν είτε για να αναζητήσουν επιπλέον θεϊκή στήριξη. Το φιλμ έτσι συνιστά μια σιωπηλή κριτική εναντίον της εμμονής με τις θρσκευτικές συγκρούσεις στη σύγχρονες δημόσιες συζητήσεις. Ο θεός είναι ένας, οι θρησκείες γίνονται από ανθρώπους, όπως καταλήγει ο ιερέας στην ταινία.

Frode Storaas

Ο Dipesh Kharel είναι οπτικός ανθρωπολόγος και δημιουργός φιλμ. Έχει ήδη παραγάγει αρκετά βραβευμένα εθνογραφικά φιλμ, από τα οποία αξίζει να αναφερθούν το Μια ζωή χωρίς Σχιστόλιθο (2006), το Παίζοντας με τον Ναν (2012) και το Tama Gaun (2015), που έχουν προβληθεί σε περισσότερα από εξήντα διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου σε όλο τον κόσμο και έχουν κερδίσει αρκετά βραβεία.

Frode Storaas

Ο Frode Storaas είναι καθηγητής Οπτικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστημιακό Μουσείο του Μπέργκεν, στη Νορβηγία. Η έρευνά του βασίζεται κυρίως σε έρευνα πεδίου στην Ανατολική Αφρική. Ως δημιουργός φιλμ έχει εργαστεί σε αρκετές χώρες.