Στόχος του Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας εξαρχής ήταν να φέρει το κοινό σε μια ουσιαστική επαφή με το είδος του εθνογραφικού κινηματογράφου και της ανθρωπολογικής προσέγγισης στο φιλμ. Σε μεγάλο βαθμό θεωρούμε οτι πετυχαίνουμε μια τέτοια επαφή μέσα απο το Φεστιβάλ και διαπιστώνοντας την απόκριση και το ενδιαφέρον απο μέρος του κοινού, θεωρήσαμε πλέον απαραίτητο να προβούμε στην συγκρότηση ενός εκπαιδευτικού πλαισίου για να μοιραστούμε τις θεωρητικές και πρακτικές διαστάσεις της συγκεκριμένης προσέγγισης.

Στο πλαίσιο αυτό, το Φεστιβάλ και το Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών, σε συνεργασία με πανεπιστήμια από την Ολλανδία, όπως το πανεπιστήμιο του Leiden και το Vrije Universiteit Amsterdam, διοργανώνουν ένα εντατικό θερινό σχολείο για την οπτική ανθρωπολογία. Ο στόχος αυτής της προσπάθειας είναι να προσφέρει μια επισκόπηση της τρέχουσας συζήτησης και έρευνας πάνω στην οπτική ανθρωπολογία και εθνογραφία, και να δώσει στους φοιτητές μια πρώτη εμπειρία κινηματογράφησης σε ένα εξαιρετικά ποικιλόμορφο και πολυεπίπεδο αστικό περιβάλλον.

To summer school, που διαρκεί περίπου τρεις εβδομάδες, αποτελείται από μια σειρά διαλέξεων και εργαστηρίων, καθώς και πρακτική άσκηση πάνω σε θέματα οπτικής ανθρωπολογίας. Συμμετέχουν περίπου 30 φοιτητές από όλον τον κόσμο, οι οποίοι χωρισμένοί σε γκρουπ γυρίζουν ταινίες μικρού μήκους σε διάφορες γειτονιές της Αθήνας. Η ομάδα του Φεστιβάλ παρέχει την επιστημονική επιμέλεια και σε συνέχεια την απαραίτητη προβολή, αφού οι ταινίες τους προβάλλονται λίγους μήνες αργότερα, σε ειδική ενότητα του Φεστιβάλ.

Στις μέρες μας, η οπτική ανθρωπολογία έχει γίνει ένα ανεκτίμητο εργαλείο για όλους όσοι ασχολούνται με την εθνογραφική έρευνα, οπτική ανάλυση, σπουδές υλικού πολιτισμού ή κριτική ενασχόληση με το σινεμά, τη φωτογραφία και άλλες μορφές πολιτιστικής έκφρασης. Είναι η πρώτη φορά που στην Ελλάδα μια εκπαιδευτική πρωτοβουλία εστιάζει στην θεωρία της οπτικής ανθρωπολογίας και του εθνογραφικού κινηματογράφου σε ένα αστικό περιβάλον και ταυτόχρονα επεκτείνεται σε ένα πρακτικό επίπεδο, μέσα απο τη δημιουργία των ταινιών των φοιτητών. Η κινηματογραφική παραγωγή αυτή εμπλουτίζει τον διάλογο γύρω από την σύγχρονη πραγματικότητα της πόλης, αφού οι ποικίλες θεματικές που διαλέγουν κάθε χρόνο οι φοιτητές εγείρουν σημαντικά κοινωνικά ζητήματα και αποτυπώνουν την οπτική τους για τις πολλές «ελληνικές πραγματικότητες» με καινοτόμους τρόπους.