To Ethnofest στο Amorφous Summer Camp – ALIEN Project

20/06/17

Το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας – Ethnofest ταξιδεύει στην Ελευσίνα και συμμετέχει στο Amorφous Summer Camp. Πρόκειται για ένα summer camp διάρκειας εννέα ημερών, με  εργαστήρια, σεμινάρια, συζητήσεις, προβολές, εκθέσεις και άλλου είδους εκδηλώσεις. Το θέμα του summer camp αφορά τη μετανάστευση, τις αναπαραστάσεις του οικείου και του άλλου, και το σχεδιασμό εκπαιδευτικών και πολιτιστικών πρακτικών που μπορούν να βοηθήσουν στην κατανόηση και την ένταξη. Το Amorφous Summer Camp διοργανώνεται στο πλαίσιο του ALIEN Project (Advanced Learning and Inclusive EnviroNment) από την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με την Ελευσίνα 2021 – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

 

Το Ethnofest συμμετέχει στο Amorφous Summer Camp με ένα εισαγωγικό σεμινάριο για την ιστορία του εθνογραφικού κινηματογράφου και με την προβολή τριών ντοκιμαντέρ. 

 

Workshop: Ethnographic Cinema. A history of seeing otherness and ourselves

Δευτέρα, 3 Ιουλίου | 18:30

Ήδη από τις απαρχές του, το επιστημονικό πεδίο της ανθρωπολογίας εξερευνά το ζήτημα της ταυτότητας και της ετερότητας. Παράλληλα, η ανθρωπολογία έχει διαμορφώσει μια ιδιαίτερη σχέση με την εικόνα -και ακόμα περισσότερο με την κινούμενη εικόνα-  αξιοποιώντας την κάμερα ως εξαιρετικά χρήσιμο ερευνητικό εργαλείο. Η ιστορία του είδους που καλείται εθνογραφικός κινηματογράφος αντικατοπτρίζει την εξέλιξη αυτής της σχέσης. Κατά τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, η οπτική ανθρωπολογία έχει αναχθεί σε ένα δυναμικό πεδίο διαλεκτικής σύνθεσης του εθνογραφικού κινηματογράφου και της οπτικής αναπαράστασης. Έτσι, στις μέρες μας, αφενός η παραγωγή εθνογραφικών ταινιών συνεχώς αυξάνεται, αφετέρου η θεωρία και οι μεθοδολογίες του εθνογραφικού κινηματογράφου αναδεικνύουν και αμφισβητούν στερεότυπα που έχουν ενσωματωθεί στα βλέμματά μας, επηρεάζοντας τον τρόπο που βλέπουμε τις ταινίες, τα υποκείμενά τους και τον κόσμο.

Το συγκεκριμένο εργαστήριο θα αποτελέσει μια σύντομη εισαγωγή στην ιστορία του εθνογραφικού κινηματογράφου και θα παρουσιάσει τις σύγχρονες τάσεις της οπτικής ανθρωπολογίας και των κινηματογραφικών αναπαραστάσεων μακρινών / ξένων, αλλά και οικείων υποκειμένων, αξιοποιώντας σχετικά κινηματογραφικά παραδείγματα.

Εισηγητές του σεμιναρίου θα είναι οι Κώστας Αϊβαλιώτης και Σίλας Μιχάλακας.

 

Οι προβολές του Εthnofest:

 

Δευτέρα, 3 Ιουλίου | 21:30

  • Limpiadores (2015), του Fernando González Mitjáns

 

 

Πριν οι καθηγητές και οι φοιτητές φτάσουν για τα πρωινά μαθήματα, αυτοί είναι οι άνθρωποι που τελειώνουν την δουλειά. Δραπετεύοντας από την κοινωνική και πολιτική αστάθεια των πατρίδων τους, πολλοί Λατινοαμερικανοί έρχονται στο Λονδίνο γυρεύοντας δουλειά και ένα ασφαλές περιβάλλον για να μεγαλώσουν και να μορφώσουν τα παιδιά τους. Αντίθετα, αντιμετωπίζουν διακρίσεις, εργασιακή εκμετάλλευση και κοινωνική ανυπαρξία. Μετά από περισσότερα από οκτώ χρόνια εκστρατείας, οι μετανάστες καθαριστές που εργάζονται στη Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, συνεχίζουν να απαιτούν να προσληφθούν κανονικά. Το «Καθαριστές» καταγράφει την ιστορία της δικής τους εκστρατείας, όπως και άλλων εκστρατειών – από την νίκη για το Μέσο Μισθό Λονδίνου μέχρι την απέλαση εννιά συναδέλφων, και την καθημερινή αόρατη εργασία των καθαριστών.

 

  • British Born Chinese (2015), του Andy Lawrence και της Elena Barabantseva

 

Eνα ντοκιμαντέρ για τον Ντάνιελ και τον Κέβιν, δύο σχολιαρόπαιδα που γεννήθηκαν από γονείς Κινέζους μετανάστες και ζουν στο Μάντσεστερ. Η ταινία καταγράφει τις καθημερινές τους προσπάθειες να συμφιλιώσουν την βρετανική με την κινέζικη πλευρά τους μέσα από τις εμπειρίες τους στο σχολείο, ως εθελοντές σε ένα κοινοτικό κέντρο και στο σπίτι. Η ταινία χρησιμοποιεί μία προσέγγιση, που βασίζεται στον διάλογο και τη στενή επαφή με τους πρωταγωνιστές για να κατανοήσει τις ευάλωτες πτυχές, μέσω των οποίων τα αγόρια αναζητούν την θέση τους στην βρετανική κοινωνία. Δεν αποκαλύπτει μόνο νέες διαστάσεις για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα αγόρια βιώνουν τον κόσμο τους, αλλά επιχειρεί να μειώσει την γνωσιολογική βία των κυρίαρχων οπτικών μορφών αναπαράστασης.

 

Τετάρτη 5 Ιουλίου | 21:00

  • Haraka Baraka: Η κίνηση είναι ευλογία (2014), της Lana Askari

 

Έχοντας ζήσει στην Ολλανδία πάνω από 20 χρόνια, οι γονείς της δημιουργού, Γκούλζαρ και Σουάν, αποφασίζουν να επιστρέψουν στο Κουρδιστάν, την πατρίδα τους. Δραπετεύοντας από το καθεστώς του Ιράκ ως πρόσφυγες στις αρχές της δεκαετίας του ’90, έγιναν μέρος της ευρύτερης κουρδικής διασποράς που εγκαταστάθηκαν στην Ευρώπη. Πρόσφατα, το Ιρακινό Κουρδιστάν έχει εξελιχθεί σε ασφαλές καταφύγιο αλλά με τις πρόσφατες εντάσεις γύρω από την απειλή του Ισλαμικού Κράτους (IS), το κοινωνικό και πολιτικό τοπίο στη Μέση Ανατολή αλλάζει δραστικά. Στο «Haraka Baraka», η σκηνοθέτης ακολουθεί την επιστροφή των γονιών της στην πατρίδα τους, θίγοντας ταυτόχρονα την επανα-διαπραγμάτευση του ανήκειν, της παροδικότητας και του μέλλοντος κατά τη διάρκεια μιας (φαινομενικά) διαχρονικής κρίσης.

 

 

H συμμετοχή στο workshop και η είσοδος στις προβολές είναι δωρεάν, ωστόσο λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, απαιτείται εγγραφή. Περισσότερες πληροφορίες για το Amorφous Summer Camp και το ALIEN Project μπορείτε να δείτε εδώ