“Ethno-Cine: Κινηματογράφος και Ανθρωπολογία” στο Fårö Creative Learning

08/01/18
Νέα

Το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας – Ethnofest και ο  χώρος πολιτισμού και δημιουργικής απασχόλησης Fårö Creative Learning συνεργάζονται  για δεύτερη φορά και διοργανώνουν το σεμινάριο “Ethno-Cine: Οπτική Ανθρωπολογία & Κινηματογράφος”.

Στόχος του σεμιναρίου είναι η ανάλυση των όψεων του πολιτισμού και της εθνογραφικής αναπαράστασης μέσα από τη χρήση  οπτικοακουστικών μέσων. Το σεμινάριο θα ερευνήσει τους τρόπους μέσω των οποίων οι τεχνολογίες των μέσων αυτών χρησιμοποιήθηκαν μέχρι σήμερα καθώς και τις σύγχρονες θεωρητικές αναζητήσεις που αναπτύχθηκαν στον χώρο της οπτικής ανθρωπολογίας.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, το σεμινάριο θα ακολουθήσει μια ιστορική, κατά κύριο λόγο, πορεία προσφέροντας στους συμμετέχοντες μια σε βάθος επισκόπηση της ιστορίας του εθνογραφικού κινηματογράφου -χωρίς όμως να εξαντλείται σε αυτή τη
διάσταση- που ακόμα και σήμερα ταυτίζεται με τον κλάδο της οπτικής ανθρωπολογίας μιας και αποτελεί το κατεξοχήν εργαλείο  οπτικοακουστικής εθνογραφικής αναπαράστασης.

Οι εξελίξεις και οι καινοτομίες στην ιστορία του κινηματογράφου, του ντοκιμαντέρ και των εθνογραφικών ταινιών θα συζητηθούν αναλυτικά σε συνδυασμό με το τεχνολογικό, επιστημολογικό και αισθητικό πλαίσιο στο οποίο εμφανίστηκαν με στόχο οι φοιτητές να
αποκτήσουν μια συνολική εικόνα για την ιστορική πορεία αλλά και τις θεωρητικές προσεγγίσεις του κλάδου της οπτικής  ανθρωπολογίας. Η προβολή και η συζήτηση ταινιών θα έχει κεντρικό ρόλο σε ολόκληρη τη διαδικασία του σεμιναρίου.

Εισηγητές του σεμιναρίου είναι οι Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης και Χρήστος Βαρβαντάκης, διδάκτορες Ανθρωπολογίας και μέλη του Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας – Ethnofest.

Διάρκεια σεμιναρίου: Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018 – Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018
Μέρες & ώρες σεμιναρίου: Πέμπτες, 18.30-21.30
Διάρκεια σεμιναρίου: έξι τρίωρες συναντήσεις (18 ώρες)

 

*Για περισσότερες πληροφορίες και επικοινωνία:

[email protected]
www.faro.gr