Πρόσκληση για Υποβολή Ταινιών | 10ο Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας

04/04/19

Το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας – Ethnofest συνεχίζει την εξερεύνηση του κόσμου μέσα από τον εθνογραφικό φακό. Για την επόμενη επετειακή διοργάνωσή του, το φεστιβάλ αναζητά ταινίες που παρατηρούν, αφουγκράζονται και στοχάζονται τους πολιτισμούς του κόσμου και την ανθρώπινη κατάσταση χρησιμοποιώντας τα εργαλεία και τις θεωρίες της ανθρωπολογίας και της εθνογραφίας.

Η πρόσκληση απευθύνεται σε ανθρωπολόγους και κοινωνικούς επιστήμονες που χρησιμοποιούν οπτικοακουστικά μέσα για την έρευνά τους αλλά και σε σκηνοθέτες που έχουν συνεργαστεί με ανθρωπολόγους και κοινωνικούς επιστήμονες σε οποιοδήποτε στάδιο της παραγωγής. Αναζητάμε εθνογραφικά ντοκιμαντέρ και ανθρωπολογικές ταινίες, όπως και έργα που υπερβαίνουν με δημιουργικό τρόπο τα όρια (των συμβατικών προδιαγραφών) των συγκεκριμένων ειδών. Η πρόσκληση αυτή αφορά και ταινίες σπουδαστών που έγιναν ως μέρος των πτυχιακών τους εργασιών ή μέσα στο πλαίσιο άλλων πανεπιστημιακών προγραμμάτων.

Κατάλληλες θεωρούνται οι ταινίες που έχουν γυριστεί από το 2017 και μετά. Οι ταινίες μπορούν να υποβληθούν σε μία από τις τέσσερις ανοιχτές ενότητες: Φοιτητικές Ταινίες, Πανόραμα, Κινηματογραφικοί Πειραματισμοί στην Εθνογραφία και Θεματική Ενότητα. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τις ανοιχτές θεματικές παρακάτω και εδώ. Η τελική ημερομηνία υποβολής ταινιών είναι η 31η Μαΐου.

Παρακαλούμε να διαβάσετε τους όρους και τις προϋποθέσεις του Φεστιβάλ και να συμπληρώσετε την αίτηση εδώ.

Ανυπομονούμε να λάβουμε τις ταινίες σας!

* Το 10ο Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας θα λάβει χώρα από τις 27 Νοεμβρίου έως τις 4 Δεκεμβρίου το 2019.

 

Ενότητες:

Φοιτητικές Ταινίες

Πολλοί μεταπτυχιακοί φοιτητές της Οπτικής Ανθρωπολογίας ή άλλων σχετικών προγραμμάτων (πχ οπτική κοινωνιολογία, οπτικός πολιτισμός) αντί μιας τυπικής διατριβής, υποβάλουν μία ταινία ως μέρος της πτυχιακής τους εργασίας. Συχνά οι ταινίες αυτές είναι πρωτοποριακές, τολμηρές και διεισδυτικές αντικατοπτρίζοντας το μέλλον της οπτικής ανθρωπολογίας και των κοινωνικών επιστημών στο σύνολό τους.

Στην ενότητα αυτή, παρουσιάζουμε φοιτητικές ταινίες από όλο τον κόσμο.

Πανόραμα

Στην ενότητα αυτή, καλούμε, διερευνούμε και προβάλλουμε τους πρωτοπόρους της ανθρωπολογίας, της εθνογραφίας και των κοινωνικών επιστημών στην παραγωγή ταινιών είτε έχουν δημιουργηθεί από εδραιωμένους καλλιτέχνες είτε από νέα ταλέντα.

Το Πανόραμα αποτελεί μία πλατφόρμα προβολής του σύγχρονου εθνογραφικού κινηματογράφου.

Κινηματογραφικοί Πειραματισμοί στην Εθνογραφία

Σκοπός της ενότητας αυτής είναι να παρουσιάσει ταινίες που πειραματίζονται με τα μέσα, τις φόρμες, τις αφηγηματικές τεχνικές και πρακτικές της παραγωγής εθνογραφικών ταινιών. Οι ταινίες αυτές δημιουργούν νέες οπτικές και αισθητηριακές εμπειρίες και ανοίγουν νέους δρόμους στις ανθρωπολογικές αναλύσεις.

Θεματική Ενότητα. Εξευγενισμός υπό αμφισβήτηση σε καιρούς αλλαγών: από την κοινωνική οικονομία στην επιθετική αστική ανάπτυξη

Παροτρύνοντας το διάλογο για την αξία και τη σύνδεση της οπτικής ανθρωπολογίας με τη σύγχρονη κοινωνική ζωή, το Φεστιβάλ έχει εντάξει στο πρόγραμμα μία ειδική θεματική ενότητα προβολών σχετικών με κοινωνικά ζητήματα και τις οπτικές/ανθρωπολογικές προσεγγίσεις πάνω σε αυτά. Οι προβολές αυτές υπογραμμίζουν τη σπουδαιότητα της καταγραφής και ανάλυσης της σύγχρονης κοινωνικής πραγματικότητας και τις πιο τοπικές της εκφάνσεις.

Για το 2019 τη Θεματική Ενότητα επιμελείται η ομάδα του Φεστιβάλ με συντονιστή τον επιστημονικό μας σύμβουλο, Παυσανία Καραθανάση.  Διερευνώντας τις αυξανόμενες μεταβολές στην Αθήνα, η φετινή θεματική επικεντρώνεται στο φαινόμενο του εξευγενισμού και την αστική ανάπτυξη. Τα τελευταία δύο χρόνια ο εξευγενισμός και η τουριστικοποίηση αποτελούν ζητήματα υψίστης σημασίας για την πόλη, αφού η καθημερινότητα των κατοίκων της μεταβάλλεται συνεχώς λόγω αυτών. Η πρόσκληση αυτή, στην προσπάθειά της να επιστήσει την προσοχή του κοινού αλλά και των ακαδημαϊκών κύκλων στις διάφορες τοπικές εκφάνσεις του “εξευγενισμού” στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, έχεις ως στόχο να διερευνήσει τις εμπειρίες και τις επιρροές των διαδικασιών της αστικής ανάπτυξης στο σύγχρονο αστικό τρόπο ζωής, αλλά και τις κοινωνικοπολιτικές αντιδράσεις σε αυτές.

Ενδιαφερόμαστε ιδιαίτερα για ταινίες από όλο τον κόσμο, που τις απασχολούν φαινόμενα εξευγενισμού, τουριστικοποίησης, ανάπτυξης της αγοράς ακινήτων βραχυπρόθεσμης διαμονής, και η αισθητικοποίηση της πόλης, σε σύνδεση με ζητήματα όπως η εμπορευματοποίηση στις ομότιμες (peer to peer) πλατφόρμες, η κρίση στέγασης στις σύγχρονες μητροπόλεις και ο εκτοπισμός που προκαλεί, όπως επίσης, και οι διεκδικήσεις που γεννούν οι διαδικασίες αυτές.