Το Ethnofest συμμετέχει στο τριήμερο αφιέρωμα “Leo at Trianon” | “Σήμερα έχουμε Φεστιβάλ!”

30/03/18
Νέα

Το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας – Ethnofest συμμετέχει στο τριήμερο αφιέρωμα “Leo at Trianon – Σήμερα έχουμε Φεστιβάλ!”, τιμώντας τη μνήμη του Λεωνίδα Παπαγεωργίου, του ανθρώπου που στέγασε όλες τις τέχνες στην αίθουσα του ιστορικού κινηματογράφου Τριανόν. Tο αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί στις 1, 2 και 3 Απριλίου στον κινηματογράφο Τριανόν (Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων 101) με ελεύθερη είσοδο και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων προβολές αγαπημένων ταινιών, πρεμιέρες, ντοκιμαντέρ και animation.

Στο τριήμερο αφιέρωμα, συμμετέχει επίσης το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας, το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, το Διεθνές Φεστιβάλ και Αγορά Κινουμένων Σχεδίων Animasyros, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους, το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, η Εβδομάδα Ισραηλινού Κινηματογράφου, το Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου της Αθήνας – FeCHA και το Ινστιτούτο Goethe-Insitut Athen. Το αφιέρωμα υποστηρίζουν: το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το Ινστιτούτο Γκαίτε στην Αθήνα, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας, το Ινστιτούτο Θερβάντες στην Αθήνα, η Πρεσβεία του Ισραήλ, η Πρεσβεία της Νορβηγίας και το Νορβηγικό Ινστιτούτο, το Νεανικό Πλάνο και η εταιρία διανομής Seven Films.

 

Η αφίσα της εκδήλωσης

 

Στο πλαίσιο του αφιερώματος, το Ethnofest θα προβάλλει δύο ταινίες:

Η πόλη Royal στη Νεμπράσκα (Royal Nebraska), HΠΑ, 2007

Σκην.: Toby Lee, Φωτεινή Λαζαρίδου Χατζηγώγα

Η Royal είναι μια πολύ μικρή επαρχιακή πόλη στον αυτοκινητόδρομο 20 της βορειοανατολική Νεμπράσκα, όπου κατοικούν περίπου 70 άνθρωποι. Μέσα από τους ήχους και τις εικόνες της αργής και ταπεινής καθημερινότητας, η Royal παρουσιάζει την ομορφιά και την ησυχία της ζωής σε αυτή την αμερικάνικη πόλη.

Δεν Φεύγω από το Eldon (I’m not leaving Eldon), Eλβετία, 2015

Σκην.: Jessica Bollag

Η πολιτεία της Iowa είναι η μεγαλύτερη παραγωγός σόγιας και καλαμποκιού στις Η.Π.Α. Στην πόλη του Eldon της Iowa, δύο πολυεθνικές εταιρείες είναι οι πιο σημαντικοί εργοδότες, κυρίως όσον αφορά δουλειές χαμηλού εισοδήματος. Στην πόλη δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου δημόσιες υπηρεσίες και μεγάλες αποστάσεις χωρίζουν τα σπίτια. Πέντε νέοι άνθρωποι μιλούν για την καθημερινή ζωή τους στην αγροτική αυτή περιοχή, όπου η ανεργία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός πέρα από τα αρνητικά στερεότυπα: χωριάτες, αγροίκοι, άξεστοι. Γιατί μένουν παρά τις μηδαμινές επαγγελματικές ευκαιρίες; Πώς αντιμετωπίζουν τα αρνητικά στερεότυπα; Γιατί είναι η ελευθερία πιο σημαντική από μια καριέρα; Ένα ανθρωπολογικό ντοκιμαντέρ για ξεκλείδωτες πόρτες, την διασκέδαση και τις συγκρούσεις σε γεωγραφική απομόνωση.

Οι προβολές του Ethnofest θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα, 2 Απριλίου, στις 22:30.

Δείτε το πλήρες πρόγραμμα του τριημέρου εδώ.

 

*Φωτογραφία: still από την ταινία “Η πόλη Royal στη Νεμπράσκα”.