Το Ethnofest στο Photometria International Photography Festival 2018

11/05/18

Το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας – Ethnofest συμμετέχει στο Photometria International Photography Festival 2018, στο πλαίσιο της ενότητας των προβολών με θέμα “Γιατί Φωτογραφίζουμε;” Το Photometria International Photography Festival είναι μια διοργάνωση της αστικής, μη κερδοσκοπικής «Έντευξις» και διοργανώνεται για 10η χρονιά στην πόλη των Ιωαννίνων. Η φετινή διοργάνωση έχει τίτλο Here We Are!, ενώ πρόκειται για το πρώτο διαδραστικό Φεστιβάλ στο οποίο έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν και να ψηφίζουν όσοι αγαπούν την τέχνη της φωτογραφίας.

Στο πλαίσιο του Photometria, θα προβληθεί μια σειρά εθνογραφικών ταινιών που αφορούν άμεσα τη φωτογραφία και παρουσιάστηκαν στις Φωτογραφικές Συναντήσεις Κυθήρων 2017. Την επιμέλεια των προβολών αναλαμβάνει ο Επικεφαλής Προγράμματος του Ethnofest, Χρήστος Βαρβαντάκης.

Συγκεκριμένα, θα προβληθούν οι εξής ταινίες:

What Has to Be Photographed! – Τι Επιτρέπεται να Φωτογραφηθεί! (Γερμανία, Υεμένη, 2011)

Σκηνοθέτης: Irina Linke
Γλώσσα: Αγγλικά
Διάρκεια: 13’

Επίσκεψη στο εργαστήριο ενός φωτογράφου στη Σανάα (Υεμένη). Εδώ είναι το μέρος όπου λαμβάνονται οικογενειακές φωτογραφίες προορισμένες για τους τοίχους του καθιστικού και με σκοπό να τις δουν φίλοι και ξένοι. Είμαστε εν μέσω αυτής της διαδικασίας, ανάμεσα σε ένα ζωγραφισμένο διάκοσμο και σκηνικά από μακρινά μέρη. Οι άνθρωποι, ανάμεσα στα αρχιτεκτονικά στοιχεία και τα ντυμένα βελούδινα αντικείμενα, δεν διαφέρουν και τόσο από αυτούς που απαθανατίστηκαν σε ευρωπαϊκές εργαστηριακές φωτογραφίες του 19ου αιώνα, παρά μόνο σε ένα πράγμα: στην απουσία της γυναίκας!

Framing the Other – Πλαισιώνοντας τον Άλλο (Ολλανδία, 2011)

Σκηνοθέτες: Ilja Kok, Willem Timmers
Γλώσσες: Αγγλικά, Mursi
Διάρκεια: 25′

Η φυλή Mursi κατοικεί στην κοιλάδα του ποταμού Omo στην Αιθιοπία στα ανατολικά της Αφρικής. Είναι γνωστό ότι οι γυναίκες των Mursi τοποθετούν μεγάλα πιάτα στα κάτω χείλη τους και φορούν τεράστια, πλούσια διακοσμημένα σκουλαρίκια, κάτι το οποίο έχει γίνει αντικείμενο ενδιαφέροντος από τουρίστες τα τελευταία χρόνια. Κάθε χρόνο, εκατοντάδες Δυτικοί τουρίστες έρχονται να δουν τους ασυνήθιστα στολισμένους γηγενείς και η διαδικασία να ποζάρουν για τους επισκέπτες και τις φωτογραφικές τους μηχανές έχει γίνει η βασική πηγή εισοδήματος τους.

How to Build a Kamra-e-faoree / How to Use a Kamra-e-faoree – Πώς να φτιάξεις μια Kamra-e-faoree / Πώς να χρησιμοποιήσεις μια Kamra-e-faoree (Αφγανιστάν, 2012)

Σκηνοθέτες: Sean Folley, Lukas Birk
Γλώσσα: Αγγλικά
Διάρκεια: 9′ και 8′

To «Afghan Box Camera» καταγράφει μια ζώσα μορφή φωτογραφίας που κινδυνεύει να εξαφανιστεί στο Αφγανιστάν, ένα από τα τελευταία μέρη στη Γη όπου οι φωτογράφοι συνεχίζουν να χρησιμοποιούν έναν απλό τύπο στιγμιαίας φωτογραφικής μηχανής που λέγεται «kamra-e-faoree» (στιγμιαία κάμερα) προσπαθώντας να βγάλουν τα προς το ζην. Η χειροποίητη ξύλινη φωτογραφική μηχανή είναι ταυτόχρονα μηχανή και σκοτεινός θάλαμος και γενιές Αφγανών έχουν φωτογραφηθεί με αυτή, συνήθως για φωτογραφίες ταυτότητας. Σε κάποιο στάδιο είχε κηρυχθεί παράνομη όταν οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν τη φωτογραφία αναγκάζοντας τους φωτογράφους να κρύψουν ή να καταστρέψουν τα εργαλεία τους. Σε αυτή τη ταινία ο Manawar Shah, ένας νεαρός ξυλουργός στη Καμπούλ, φτιάχνει μια τέτοια κάμερα.

Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη, 29 Μαΐου, στις 21:00, με ελεύθερη είσοδο.

 

*Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το πρόγραμμα και τη διοργάνωση του Photometria International Photography Festival εδώ.

*Φωτογραφία: Still από την ταινία «Πώς να χρησιμοποιήσεις μια Kamra-e-faoree» των Sean Folley και Lukas Birk.