Ο Εθνογραφικός Κινηματογράφος στα σχολεία! Έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας εκπαιδευτικού υλικού του ΥΠ.ΠΟ.Α. με τη συνεργασία του Ethnofest!

01/11/17
Νέα

Το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας – Ethnofest διευρύνει τις εκπαιδευτικές του δράσεις, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΔΝΠΑΑΠΚ) του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η συνεργασία του Ethnofest με τη ΔΝΠΑΑΠΚ ξεκίνησε πέρυσι, με μία σειρά πιλοτικών δράσεων που στόχευαν στην αξιοποίηση του εθνογραφικού ντοκιμαντέρ από την εκπαιδευτική κοινότητα ως μέσου ανάδειξης των ποικίλων εκφάνσεων της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Στόχος αυτών των δράσεων είναι η γνωριμία μαθητών και εκπαιδευτικών με το ιδιαίτερο αυτό κινηματογραφικό είδος, μέσω του οποίου μπορούν να εμπλουτίσουν την οπτική τους για τον κόσμο γύρω τους.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του 7ου Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας, σχολεία της Αθήνας και του Πειραιά είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εθνογραφικές ταινίες και να συζητήσουν για αυτήν την εμπειρία. Ακολούθησαν σεμινάρια σε εκπαιδευτικούς, πιλοτική εφαρμογή του εκπαιδευτικού προγράμματος σε Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια, ακόμα και σε βρεφονηπιακό σταθμό! Αυτές οι εμπειρίες οδήγησαν στο επόμενο στάδιο, στον σχεδιασμό ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού με θέμα τον εθνογραφικό κινηματογράφο που εστιάζει στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά.

Η έγκριση που δόθηκε από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων για την καταλληλότητα του εκπαιδευτικού υλικού και την αξιοποίησή του στα σχολεία αποτελεί σημαντική επιτυχία της ΔΝΠΑΑΠΚ και του Ethnofest. Το υλικό απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και μαθητές Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης και είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά, ayla.culture.gr μαζί με τις ταινίες που το συνοδεύουν. Είναι διαθέσιμο εδώ. Επιπλέον, είναι έτοιμα και τα δύο πρώτα «αυτοσχέδια εθνογραφικά» φιλμάκια παιδιών που συμμετείχαν στο περυσινό πιλοτικό πρόγραμμα.

*Στο φετινό, 8ο Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας Ethnofest, συνεχίζονται οι εκπαιδευτικές προβολές για σχολεία, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις 22 και 23 Νοεμβρίου. Το 8ο Ethnofest θα διεξαχθεί από τις 22 μέχρι τις 26 Νοεμβρίου στον κινηματογράφο ΑΣΤΟΡ.