Από το 8ο Ethnofest στο 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Προβολή της ταινίας “Άλιμα”

27/02/18

Μία παραγωγή του Ethnofest σε συνεργασία με το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA) ταξιδεύει στις αρχές Μαρτίου στο 20ό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για την ταινία “Άλιμα” σε σκηνοθεσία Λουκά Κουμπούρη και Νικόλα Παπαδημητρίου, βασισμένη σε εθνογραφική παρατήρηση  της καθημερινότητας των ψαράδων στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου-Αιτωλικού και συγκεκριμένα στα φυσικά ιχθυοτροφεία της περιοχής.

Οι τοπικές κοινότητες στην περιοχή της λιμνοθάλασσας του Mεσολογγίου έχουν, ανά τους αιώνες, αναπτύξει μια ποικιλία από αλιευτικές πρακτικές για να βιοπορίζονται. Μια από αυτές είναι η δημιουργία φυσικών ιχθυοτροφείων, των λεγόμενων ιβαριών, που με την εμπειρία της παράδοσης σχηματίζονται από ιχθυοφραγμούς στους οποίους εγκλωβίζονται τα ψάρια κατά τη μετανάστευσή τους προς την ανοιχτή θάλασσα. Οι ντόπιοι έχουν μια ειδική λέξη για το ψάρεμα στα ιβάρια, το Άλιμα. Η ταινία παρατηρεί την καθημερινότητα των ψαράδων που εργάζονται και ζουν στο ιβάρι του Κόμματος, το οποίο βρίσκεται γύρω από μια αμμονησίδα στη λιμνοθάλασσα, όπως αυτή λαμβάνει χώρα κατά την αλιευτική περίοδο από την άνοιξη έως το καλοκαίρι του 2017.

Η ταινία «Άλιμα» έκανε πρεμιέρα τον περασμένο Νοέμβριο στο 8ο Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας – Ethnofest, στο πλαίσιο του αφιερώματος Άνθρωπος και Περιβάλλον. Δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Mediterranean Consortium for Nature and Culture, με την υποστήριξη του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου και της Olympus και με τη χρηματοδήτηση του MAVA Fondation pour la Nature. Θα προβληθεί την Τετάρτη, 7 Μαρτίου, στις 17:15 στην αίθουσα Παύλος Ζάννας (κινηματογράφος Ολύμπιον, πλατεία Αριστοτέλους).

 

Πληροφορίες:

Μια παραγωγή του Ethnofest σε συνεργασία με τον οργανισμό MedΙΝΑ

Σκηνοθεσία: Λουκάς Κουμπούρης & Νικόλας Παπαδημητρίου

Παραγωγή: Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης & Σίλας Μιχάλακας

Μια ιδέα των Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης & Αλέξης Κατσαρός

Μίξη ήχου: Δημήτρης Αποστολακίδης

Colour Correction: Ηλίας Παναρίτης

Με την Υποστήριξη της Olympus

 

*Ακολουθήστε το Άλιμα στο Facebook.

*Το 20ό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί από τις 2 μέχρι τις 11 Μαρτίου 2018. Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε εδώ.