«Άλιμα». Μία παραγωγή του Ethnofest σε συνεργασία με τον οργανισμό ΜedINA

26/03/18

H ταινία «Άλιμα», σε σκηνοθεσία Λουκά Κουμπούρη και Νικόλα Παπαδημητρίου, είναι μία παραγωγή του Ethnofest σε συνεργασία με το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA) και είναι βασισμένη σε εθνογραφική παρατήρηση  της καθημερινότητας των ψαράδων στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου-Αιτωλικού και συγκεκριμένα στα φυσικά ιχθυοτροφεία της περιοχής.

Οι τοπικές κοινότητες στην περιοχή της λιμνοθάλασσας του Mεσολογγίου έχουν, ανά τους αιώνες, αναπτύξει μια ποικιλία από αλιευτικές πρακτικές για να βιοπορίζονται. Μια από αυτές είναι η δημιουργία φυσικών ιχθυοτροφείων, των λεγόμενων ιβαριών, που με την εμπειρία της παράδοσης σχηματίζονται από ιχθυοφραγμούς στους οποίους εγκλωβίζονται τα ψάρια κατά τη μετανάστευσή τους προς την ανοιχτή θάλασσα. Οι ντόπιοι έχουν μια ειδική λέξη για το ψάρεμα στα ιβάρια, το Άλιμα. Η ταινία παρατηρεί την καθημερινότητα των ψαράδων που εργάζονται και ζουν στο ιβάρι του Κόμματος, το οποίο βρίσκεται γύρω από μια αμμονησίδα στη λιμνοθάλασσα, όπως αυτή λαμβάνει χώρα κατά την αλιευτική περίοδο από την άνοιξη έως το καλοκαίρι του 2017.

Η ταινία «Άλιμα» έκανε πρεμιέρα το Νοέμβριο του 2017 στο 8ο Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας – Ethnofest, στο πλαίσιο του αφιερώματος Άνθρωπος και Περιβάλλον. Δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Mediterranean Consortium for Nature and Culture, με την υποστήριξη του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου και της Olympus και με τη χρηματοδήτηση του MAVA Fondation pour la Nature.

Πληροφορίες:

Μια παραγωγή του Ethnofest σε συνεργασία με τον οργανισμό MedΙΝΑ

Σκηνοθεσία: Λουκάς Κουμπούρης & Νικόλας Παπαδημητρίου

Παραγωγή: Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης & Σίλας Μιχάλακας

Μια ιδέα των Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης & Αλέξης Κατσαρός

Μίξη ήχου: Δημήτρης Αποστολακίδης

Colour Correction: Ηλίας Παναρίτης

Με την Υποστήριξη της Olympus

 

*Ακολουθήστε το Άλιμα στο Facebook.