Δημητσάνα: «Μετακομίζοντας στον Καινούργιο Αιώνα…»

Η ταινία, η οποία προβλήθηκε στο 2ο Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας αποτελεί μέρος της εθνογραφικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε στη Δημητσάνα (Αρκαδία) κατά την περίοδο 2007-2011, με θέμα τη διερεύνηση των μετασχηματισμών και των αναπαραστάσεων του χώρου. Οι διάφορες εμπειρίες αυτοχθονίας και ριζώματος, η μετανάστευση και οι επιστροφές στον γενέθλιο τόπο, οι νέοι δεσμοί με το χωριό, η ανάδειξη της «αυθεντικότητας», της «παράδοσης» και της ορεινότητας σε αισθητικά αγαθά στο πλαίσιο του εναλλακτικού τουρισμού, καθώς και οι νέες χρήσεις του χώρου ως πεδίου υπαίθριων δραστηριοτήτων αναψυχής είναι μερικές από τις πραγματικότητες που επιχειρεί να αναδείξει η ταινία.

Σίλας Μιχάλακας

Ο Σίλας Μιχάλακας σπούδασε Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιστορία και Φιλοσοφία των Επιστημών και της Τεχνολογίας στην Αθήνα και στην Οπτική Ανθρωπολογία στο Goldsmiths του Πανεπιστημίου του Λονδίνου στην Αγγλία.

Γιάννης Ν. Δρίνης

Ο Γιάννης Δρίνης σπούδασε Ιστορία και Λαογραφία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο του Κεντ στη Μεγάλη Βρετανία (μεταπτυχιακές σπουδές). Είναι υποψήφιος διδάκτορας Λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και εργάζεται ως λαογράφος στη Γενική Γραμματεία Πολιτισμού.