Ενότητα μέσω του Πολιτισμού

Ο Soanin Kilangit είναι αποφασισμένος να ενώσει τους ανθρώπους και να προσελκύσει διεθνή τουρισμό μέσα από την αναβίωση του πολιτισμού στο νησί Μπαλούαν στον Νότιο Ειρηνικό. Οργανώνει το μεγαλύτερο πολιτιστικό φεστιβάλ που έχει γίνει ποτέ στο νησί, αλλά κάποιοι παραδοσιακοί ηγέτες ισχυρίζονται ότι το Μπαλούαν δεν είχε ποτέ πολιτισμό και ότι ο πολιτισμός έρχεται από τους λευκούς και τώρα καταστρέφει την παλιά τους παράδοση. Άλλοι, όμως, υποδέχονται το φεστιβάλ ως μια ευπρόσδεκτη ευκαιρία να επαναστατήσουν ενάντια σε «70 χρόνια πολιτιστικής καταπίεσης» από τον Χριστιανισμό. Μια μάχη να ορίσουν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της κουλτούρας του Μπαλούαν ξεσπάει υπό τους ήχους των βροντερών ρυθμών των τυμπάνων.

Christian Suhr

Ο Christian Suhr είναι κινηματογραφιστής και καθηγητής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Aarhus. Η έρευνά του επικεντρώνεται σε πρακτικές δαιμονισμού, ψυχιατρικές ασθένειες, θρησκευτικές θεραπείες και πώς ο κινηματογράφος μπορεί να προσεγγίσει αθέατες πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης. Σκηνοθέτης και συγγραφέας του βραβευμένου φιλμ και βιβλίου ’Descending with angels’ και των βραβευμένων ταινιών ‘Ngat is dead’ (2009, με τους Ton Otto και Steffen Dalsgaard) και ‘Unity through culture’ (2011, με τον Ton Otto). Η τελευταία του ταινία είναι το ‘Light upon light’ (2022).

Ton Otto

Ο Ton Otto είναι Ολλανδός, καθηγητής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Aarhus στη Δανία. Έχει διεξάγει μακροχρόνια εθνογραφική έρευνα στην Παπούα Νέα Γουινέα και έχει εκδοθεί ευρέως για ζητήματα κοινωνικής και πολιτισμικής αλλαγής με επίκεντρο τη σχέση μεταξύ θρησκείας, ιστορικότητας και διαμεσολάβησης. Με εκτενή χρήση των οπτικοακουστικών μέσων, έχει παράξει πολυάριθμες εκθέσεις και κινηματογραφικές παραγωγές, συμπεριλαμβανομένων των βραβευμένων ‘Ngat is dead’ (2009, με τους Christian Suhr και Steffen Dalsgaard) και ‘Unity through Culture’ (2011, με τον Christian Suhr).