Το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας, που διοργανώνεται κάθε Νοέμβριο, προβάλλει τις καλύτερες εθνογραφικές ταινίες της παγκόσμιας παραγωγής, δηλαδή μικρού, μεσαίου και μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ ανθρωπολογικού ενδιαφέροντος, τα οποία προκύπτουν από την έρευνα επιστημόνων της οπτικής ανθρωπολογίας ή συγγενών κλάδων. Διοργανώνει, επίσης, q&a’s με τους σκηνοθέτες, ημερίδες με ακαδημαϊκούς και καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου, καθώς και εργαστήρια για φοιτητές της κοινωνικής ανθρωπολογίας και των άλλων κοινωνικών επιστημών.

Η οπτική ανθρωπολογία είναι ένα διαρκώς εξελισσόμενο πεδίο, το οποίο δεν έχει διερευνηθεί επαρκώς στον ελληνικό ακαδημαϊκό χώρο, συνεπώς το Φεστιβάλ αποτελεί ουσιαστικά τη μόνη πλατφόρμα προβολής του και έναν τόπο συνάντησης και ενημέρωσης καθηγητών, ερευνητών και φοιτητών. Aνάμεσα στους πολύτιμους συνεργάτες του περιλαμβάνονται το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (British Film Institute), το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, το Ολλανδικό Ινστιτούτο της Ελλάδος, το Documentary Educational Resources (DER) και τα βρετανικά πανεπιστήμια Goldsmiths και Manchester, καθώς και το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Στόχος του Φεστιβάλ είναι να διατηρήσει το προφίλ του ως μίας από τις πιο πρωτότυπες και δημιουργικές προτάσεις στην πολιτιστική ζωή της Αθήνας, με προσανατολισμό να συστήσει τις καλύτερες δημιουργίες οπτικής ανθρωπολογίας στο κοινό, που διαφορετικά δεν θα είχε την ευκαιρία να τις ανακαλύψει. Φιλοδοξία μας επίσης είναι η περαιτέρω συσπείρωση και στήριξη της ακαδημαϊκής κοινότητας, ιδιαίτερα των νέων δημιουργών, μέσα από την ανάδειξη των ταινιών τους, την δημιουργία υποστηρικτικού δικτύου (εργαστήρια, συναντήσεις δικτύωσης, μεταξύ άλλων), όπως και την κατάρτιση μελλοντικών επιστημόνων με το πρόγραμμα πρακτικής άσκησης που προσφέρουμε σε φοιτητές.

Μια διοργάνωση της Ανθρωπολογικής Εταιρείας Αθηνών – EthnoFest

Διευθυντής
Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης

Εκτελεστικός διευθυντής
Νίκος Σφακιανάκης

Επικεφαλής προγράμματος
Χρήστος Βαρβαντάκης

Επιμελητές ενότητας «Στην Κύπρο με την Κινηματογραφική Κάμερα»
Παυσανίας Καραθανάσης, Δέσπω Πασιά

Γνωμοδοτική επιτροπή προγράμματος
Κωστής Καλαντζής, Τάνια Μάμαλη, Λουκάς Κουμπούρης, Κωνσταντίνα Κωνσταντοπούλου

Υπεύθυνη συντονισμού
Χριστίνα Λιάπη

Υπεύθυνη Τύπου & επικοινωνίας
Νατάσα Πανδή

Συντονισμός κίνησης ταινιών
Κωνσταντίνος Διαμαντής

Βοηθός συντονισμού κίνησης ταινιών
Χριστίνα Σταμπολίδου

Yπεύθυνος Οικονομικών
Ματθαίος Καραγιώτης

Βοηθoί παραγωγής
Κωνσταντίνα Κωνσταντοπούλου, Νικόλας Παπαδημητρίου, Λουκάς Κουμπούρης, Έλενα Γεωργιάδη, Χάρης Καλαμούτσος, Δάφνη Κόκκορη

Δημιουργικό αφίσας
Τάκης Αγγελόπουλος

Σχεδιασμός προωθητικού υλικού
Νικολέττα Κανέλλου

Υποτιτλισμός
Γιάννης Παπαδάκης – PROJECT TITLING